Yumurtada yeni dönem sıkıntılı başladı

Yumurta satışında yeni bir döneme geçildi. Geçilmesine geçildi ancak sektör yetkilileri yenilikten pek de memnun kalmışa benzemiyor. Küçük üreticilerin hemen hemen hepsi bu işlemi gerçekleştirebilme adına yeni bir makine gerektiğini, söz konusu makinanın ise bir hayli maliyetli olduğunu belirttiler. Görüştüğümüz Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Kayseri Şube Başkanı İbrahim Afyon'da sektörün sıkıntılarını dile getirdi.

                Hayatımızda vazgeçilmez bir yeri olan yumurta sofralarımıza bundan sonra daha fazla bir maliyetle geleceğe benziyor. Nedeni 20 Aralık tarihinden itibaren üreticilere getirilen bazı zorunluluklar.  Artık satılan her bir yumurtanın üzerinde üretim tarihi olması gerekiyor. Kurallara uymayanları ise 10 bin liradan başlayan cezalar bekliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan, yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasların düzenlediği, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği yürürlüğe girdi. Buna göre artık yumurtada son kullanma tarihi koli üzerinde değil tek tek yumurtaların üzerinde olmak zorunda.

Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan a sınıfı, yani doğrudan insan ve gıda sanayisi için olan yumurtalar satışa sunulamayacak.

Yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. Son tüketim tarihi de, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olacak. Yumurtlama tarihinden 9 gün içinde satışa sunulan yumurtalara "ekstra taze" yazılabilecek.

Küçük üretici sancılı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Kayseri Şube Başkanı İbrahim Afyon,  yumurtanın üzerine çift sıra yazı yazılabilmesi için ek süre gerektiğini belirterek; “bilindiği üzere  20.12.2015 tarihi itibarı ile yumurta üzerine işletme numarası yanına üretim tarihi yazılması istenilmektedir. Bu istek haklı bir talep gibi görülse de, bizler, üzerinde geçerli tarih olan ambalajlı yumurtaların alınmasını tavsiye etmekteyiz.  Eğer güvenilir yerlerden, ambalajlı ürün alınırsa, ürün üzerinde tarih olacağından kabuk üzerindeki tarihin bir önemi kalmamaktadır. Biz üreticiler yumurtayı ürettiğimizde yumurtayı iç piyasaya mı ihracata mı göndereceğimiz belli olmadığı için, üzerine ne yazacağımızı o an bilememekteyiz. İç piyasaya satacaksak işletme kodumuz yanına tarih yazmak bize ikinci kez ek külfet, iş kaybı, ürün firesi olmaktadır. Yumurta kabuğu üzerine yazı yazma makineleri, yabancı menşeili olduğu için bize çok fazla maliyet yükü, ülkemize döviz kaybı olacaktır. Sektörümüzün yaşadığı bu sıkıntılı süreçte bu maliyeti kaldıramayacak üreticilerimiz var. Biz üreticiler bu yazı olayında teknik altyapımız oluşturulana kadar makul süre verilmesini talep etmekteyiz’ dedi.

İhracatta da sıkıntı yaşanıyor

         Ülkemizin yumurta ihracatında dünya ikincisi,  bunun yanı sıra üreterek ihracat yapan ülkeler sıralamasında ise zirvede olduğunu anlatan Başkan Afyon açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “‘Haftalık 250 tır yumurta ihracatı yapan ülkemizde, ilimiz, haftalık 30-35 tır ihracatla üst sıralardadır. Fakat ihracatımızın tamamına yakınını yaptığımız Ortadoğu’da devam eden huzursuz ortam ihracatımızı olumsuz etkilemektedir. Bizler her şeye rağmen o bölgeye ticaretimizi devam ettirme gayretindeyiz. Bu konuda ihracatçılara desteğini baştan açıklayan, Ekonomi Bakanlığına ve ekonominin yeni kaptanı, Mustafa Elitaş bakanımıza, sektör adına teşekkür eder ve desteklerini artarak devam ettirmesini dileriz. Bu günlerde Güneydoğu’da yaşanan huzur operasyonları sebebiyle ihracatımız geçici sekteye uğrasa da bizler alternatif yollar-pazarlar arasak da, bu operasyonların ülkemiz huzuru için gerekli olduğunu bilmekte, devletimizin bir an önce bu operasyonu başarı ile tamamlamasını beklemekteyiz.”

Haber: Veli GÖĞEBAKAN – Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme