Yücel Çakmaklı Film Atölyesi

Kayseri'de 5 yıl önce 6 kişilik bir ekip tarafından kurulan Yücel Çakmaklı Film Atölyesi şehrimizde sanatı ve kültürü canlı tutmaya çalışıyor. 'Kayseri Uluslararası Altın Çınar Film Festivali' de bu çalışmalardan birisi… Festival bu yıl da birbirinden değerli yapımcıları, yönetmenleri ve Yeşilçam'ın ünlü artistlerini bir araya getirecek.

Kayseri’de sanatın yükselen değeri:
Önceki yıllarda büyük bir ilgiyle karşılaşan ‘Kayseri Uluslararası Altın Çınar Film Festivali’nin 5.’si 3-6 mayıs tarihleri arasında kentimizin 3 ayrı bölesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
Kayseri Gündem Gazetesi ailesi olarak Talas Ali Saip Paşa Sokağı’nda sanat ve sanatçıya ilgisi olan gençlere ön ayak olmak ve şehrin tanıtımına katkı sağlamak için kurulan Yücel Çakmaklı Film Atölyesi’ni ziyaret ederek yapımcı ve Yönetmen Kerim Abanoz ile projenin dününü ve bugününü konuştuk.

‘Çakmaklı, düşünceyi en iyi işlemiş isimlerden birisi’
Aynı zamanda Anadolu Sinemacılar Derneği Başkanı da olan Yücel Çakmaklı Film Atölyesi Yapımcısı ve Yönetmeni Kerim Abanoz, şehirde sinema adına belirli etkinlikler ve eğitimler düzenlemek istedikleri için 2013 yılında Yücel Çakmaklı Film Atölyesi’ni kurduklarını aktararak; “Bunun dışında bölgenin tanıtılmasıyla ilgili de çalışmalar yapalım istedik. Atölyeyi kurduğumuzda bir isim verilmesi gerekiyordu. Belki de bize en uygun isimlerden birisi Yücel Çakmaklı ismi idi. Çünkü Çakmaklı ismi Türk sinemasında milli duyguyu, düşünceyi en iyi işlemiş isimlerden birisiydi. Biz de kendimizi ona çok yakın hissettiğimizden dolayı bu ismi uygun gördük. Bu atölye kurulduktan sonra neler yapabiliriz, bunu düşünmeye başladık. Öncelikle bizim hayatta kalmamız gerekiyordu. Ticari anlamda belirli noktalara gelebilmemiz gerekiyordu.  Burada çok önemli belgeseller yapan bir İletişim Fakültesi var. Biz de oradan mezun olduk. Bizim amaçlarımızdan bir tanesi de orada okuyan öğrencilerimize yardımcı olmak. Bu şekilde bir yol haritası çizdik kendimize. Atölyemize gelen öğrencilere özellikle belgesel yaptırıldı. Malzeme vererek, kurgu yaparak onlara yardımcı olmaya çalıştık. Birinci önceliğimiz şehirdeki gençlere, bu işe gönül veren gençlere yardımcı olmak. Onlara katkı sunmaktı amacımız. Bunu da yeteri kadar sağladığımızı düşünüyorum.  İkinci bir amacımız ise eğitimdi. Sinema, belgesel, fotoğrafçılık eğitimleri verebilmekti. Bunu tam anlamıyla gerçekleştirdiğimizi söyleyemem. Çünkü bunu yapabilmek için çok daha komplike bir yapıya ihtiyaç var. Ortaya ticari kaygılar çıktı. Şartlar bunu gerektirdi. Ama bunun yanında haftada bir gün tamamen ücretsiz film gösterimleri yaptık. Film eleştiri ve analiz toplantıları yaptık. Aynı zamanda fotoğrafçılık gezileri düzenledik. Bunları yaparken herhangi bir ticari kaygı düşünmedik. Şehrin kültür sanat hayatına katkı sağlayabilmek için yaptık.” dedi.

‘Profesyonel çalışıyoruz’
TRT, Al Jazeera ve bakanlıklarla çalıştıklarını ve dolayısıyla profesyonelce işler yaptıklarını belirten Kerim Abanoz; “Bizim asıl işimiz film. Belgesel alanında uzmanlaşmış bir film ekibiyiz. Aynı zamanda burada bir atölye kurarak, hem bilgi birikimlerimizi gençlere aktarmak hem de bu birikimimizden profesyonel kazanç sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi yürüten bir ekibiz. Burası iki ayaklı bir yer” şeklinde konuştu.  

‘Hiçbir kurumdan maddi destek almadık’
Atölyeyi tamamıyla kendi kişisel çabalarıyla oluşturduklarını anlatan Abanoz; “Bu atölyeye hiçbir kurum maddi olarak destek vermedi. Tamamen buradaki ekibin kendi kişisel girişimleriyle ortaya çıkarmış olduğu bir durum. Talas Belediyesi o dönemde yani 2013 yılında yer temini yaptı ve de az miktarda tefrişat noktasında yardımcı oldu. Onun dışında hiçbir kurum maddi destek sağlamadı. Sonrasında biz de destek aramaktan ziyade kendi ticari işlerimizi yaparken, bunlardan arta kalan zamanlarda kendi bütçemizle atölye çalışmalarımızı yapalım istedik. Çünkü bir kuruma giderek kendimizi anlatmanız çok zor. Bizim yereldeki pozisyonumuz bu şekilde. Bunu kimse sitem olarak algılamasın. Çünkü bunu kendimiz seçtik. Yani karşı tarafa ya biz kendimizi tam anlatamadık, ya da onlar bizi anlamadı. Buna fazla takılmıyoruz. Yarın bir gün belki de bir kurum çıkar ve ‘sizinle çalışmak istiyoruz’ der. Dediğim gibi bizim herhangi bir kuruma karşı bir ön yargımız yok. Biz sanat yapmayı, kültür hayatına katkı sağlamaya çalışan bir ekip olduğumuz için insanlara şu kişi şudur, bu kişi budur diye değerlendirmiyoruz. Mesela geçen yıl ki festivalimizi yerel de ORAN Kalkınma Ajansı destekledi. Ondan önceki yıllarda Talas Belediyesi destekledi. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.” diye konuştu.

‘Profesyonel film için desteğe ihtiyaç var’
“Yücel Çakmaklı Film Atölyesi kentimizde epeyce duyuldu.  Kime sorsak, ‘Biliyoruz’ diyorlar. İsmini biliyorlar ama ne iş yaptığını bilmiyorlar.” diyen Abanoz şunları söyledi:
“Genel de sosyal medya üzerinden ‘Biz film yapmak istiyoruz. Yardımcı olur musunuz’ şeklinde sorular geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar olumlu dönüşler yapmaya çalışıyoruz. Ama dediğim gibi eğitim kısmı çok komplike bir kısım. Çok farklı hoca gruplarına, büyük bütçelere ihtiyaç var. Bunlar yeterli olmadığı için elimizden geldiği kadar kendi çapımızla neler yapabiliriz bunun peşinden gidiyoruz. Bu işin büyümesi, yılda 20-30 film çıkabilmesi için farklı desteklere ihtiyaç var. Bilinirlik noktasında sıkıntı yok. Ciddi bir talep var. Neredeyse bütün üniversiteler bizi biliyor.”

‘Festival en değerli projemiz oldu’
Atölyeyi açtıktan 1 yıl sonra hayata geçirdikleri ‘Kayseri Uluslararası Altın Çınar Film Festivali’nin kendileri için çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Abanoz; “İlkini 5 yıl önce yaptığımız festivalimizi 2. Yılında Uluslararası düzeye çevirdik ve o yıl Türk dünyasından 7 önemli ismi getirdik. Çin, Uygur, Afganistan, Özbekistan, diğer Türk cumhuriyetinden önemli isimleri getirdik. Bunu kısa sürede başarmak kolay olmadı. Kısa film ve belgesel dalında 45 bin TL ödül dağıttık. Sonrasında Uluslararası kategorisini ekledikten sonra 1. Talas Kültür Festivali olarak başladı. Daha sonra etkinliği bütün şehre yayalım diye Kayseri ismini koyduk. İlk yıl sadece belgesel kategorisi vardı. İkinci yıldan itibaren kısa filmi de ekledik. Kısa film yarışması olmasına rağmen 10’a yakın film izletildi. 3. yılımızdan itibaren daha da güçlendirmek için animasyon yarışmasını da ekledik. 3. yıl sonunda 3 ayrı kategoride yarışma düzenlemeyi başardık. Bu bizim için ciddi bir başarıydı. 4. yılımızda daha büyük coğrafyaya açılalım istedik ve Hindistan’ı da ekledik. Toplamda 10 yönetmen getirdik Kayseri’ye. Bunlar yapılırken aynı zamanda da ulusalda da her yıl artan uzun metraj gösteriler yaptık. Geçen yıl 15’e yakın yaptık. Türkan Şoray, Selda Alkor, Kayhan Yıldızoğlu gibi önemli isimlere Sinemanın çınarı ve yaşam boyu onur ödülleri dağıttık.  Festivalimize ilk yıl Talas Belediyesi, ikinci yıl Valilik, Talas Belediyesi  ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, üçüncü yıl yine Valilik, Talas Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık tanıtma fonu dahil oldu. Dördüncü yıl Talas Belediyesi desteğimizi kaybettik ama ORAN Kalkınma Ajansı,  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık tanıtma fonu destek oldu. Beşinci yıl ise Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık tanıtma fonu destekleriyle yapıyoruz.” dedi.

Etkinliklerin tamamı ücretsiz
Festivalin Kayseri Park Sinema Salonu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu ve Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılacağını sözlerine ekleyen Abanoz; “Bu tür etkinlikler insan olmadan yaşanmaz. Bu yıl toplamda üç kategoride yarışma düzenleyeceğiz. Balkanlardan önemli filmler ve yönetmenler gelecek. 10’a yakın uzun metraj film gösterisi yapılacak. Daha önce hiç izlenmemiş filmler gelecek. Belgeseller, söyleşiler çeşitli atölye çalışmaları yapılacak. Önemli kişiler olacak. Mesela animasyonda Burak Kut olacak. Yaşam boyu onur ödülünü Yılmaz Gruda’ya vereceğiz. Sinemanın çınarı ödülünü Aytaç Arman’a vereceğiz.
Babamın kanatları filmi ve oyuncu kadrosu ile yönetmenler gelecek. Anadolu masaları ekibi gibi önemli çalışmalar olacak. Halkımızdan yoğun bir katılım bekliyoruz. Etkinliğimizin tamamı ücretsizdir. Hiçbir davete gerek kalmadan ziyaret edebilirler. “ ifadelerini kullandı.
 
Atölye üyelerini tanıyalım…

Kerim Abanoz:
1985 İstanbul doğumlu. 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümünde lisans eğitimine başladı. 2005 yılından itibaren reklam ve tanıtım filmlerinde prodüksiyon asistanı, reji asistanı ve senaryo gruplarında görev aldı. Öğrencilik döneminde kısa film ve belgesel film çalışmaları yaptı. Mezun olduktan sonra sektörde ışıkçı olarak çeşitli dizi, sinema filmi ve reklam filmlerinde görev aldı.
2012 yılında Kayseri’de kurulan Yücel Çakmaklı Film Atölyesi ve Anadolu Sinemacılar Derneğinin kurucu üyelerindendir. 2012 yılından itibaren Yücel Çakmaklı Film Atölyesi çatısında yapımcılık ve yönetmenlik yapmaktadır.

Akif Kaya:
1985 Sivas doğumlu. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümünden 2009’da mezun oldu. Çeşitli belgesel ve kısa filmlerde görev aldı.
Yaklaşık 3 yıl dizi ve reklam sektöründe çalıştıktan sonra Kayseri’de Yücel Çakmaklı Film Atölyesini ekip arkadaşlarıyla kurarak çalışmalarına devam etti.

Alper Şahin
1985 yılında Çorum’da doğdu. 2005 yılında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Tv Bölümünde lisans eğitimine başladı. Lisans eğitiminin ardından 2009 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini yaptığı dönemlerde çeşitli kısa film ve belgesellerde yardımcı yönetmenlik ve sanat yönetmenliği yaptı. Halen Yücel Çakmaklı Film Atölyesi’nde teknik Koordinatörlük görevine devam etmektedir.

Hasan Basri Özdemir
1983 yılında Adana’da doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladı. 2005 Yılında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümüne girmeye hak kazandı. 2009 yılında bu bölümden mezun oldu; aynı yıl Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine başladı, 2012 yılında bu bölümden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında bir çok kısa film, belgesel film ve reklam filmi çekti. Sinema filmlerinde ve dizilerde asistan, yardımcı yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra bağımsız olarak belgesel film çekmeye başladı. Çektiği belgesel filmlerle ulusal ve uluslararası birçok festivalden ödül aldı. Anadolu Sinemacılar Derneği ve Yücel Çakmaklı Film Atölyesinin kurucu üyeleri arasında yer aldı.
Kırıkkale Üniversitesi Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Hasan Basri Özdemir; Yücel Çakmaklı Film Atölyesine bağlı olarak belgesel film çalışmalarına devam etmektedir.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
 

Bakmadan Geçme