Yöresel fuarın gözdesi 'Balina Ekmek'

Dünya Ticaret Merkezi'nde 01 nisanda açılan Uluslararası Ülkeler El Sanatları, Hediyelik Eşya ve Yöresel Ürünler Fuarı'nda farklı ülkelerden ve Türkiye'nin farklı illerinden yöresel ürünler sergileniyor. Önceki fuarlarda olduğu gibi bu fuarda da Trabzon yöresine ait 'Balina ekmek' yine ilgi odağı oldu.

 Kayseri, Yozgat, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Trabzon, Sivas, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Tokat, Isparta, Aksaray gibi değişik  yörelerin  ürünlerinin yer aldığı fuarda, pastırma, sucuk, çağ kebabı, fındık, pestil, künefe, bal, peynir  ve kaymağın yanı sıra Senegal, Gana ve Çin'in de aralarında olduğu ülkelerin yöresel el sanatları, takı ve tasarımları da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Fuarda ancak iki kişinin kaldırabileceği büyüklükte olan Trabzon yöresinden "balina ekmek" vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Trabzonlu 25 yıllık fırın ustası Adem Aydın devasa ekmeğin yapılışı ve saklanması konusunda haber ekibimize bilgiler verdi. 8 kilo ağırlığında olan ve  tam buğdaydan üretilen balina ekmeğinde sadece %1 oranında ekşi maya kullanıldığını belirten Aydın, pişirme zamanının ise 3 saat olduğunu dile getirdi.

Kayseri’de açtıkları stantta gösterilen ilgi alakadan memnun kaldıklarını anlatan Adem Aydın, “Kayserililer bu lezzete alıştı. Her fuarda koşup geliyorlar. Be ekmeği tadan bir daha vazgeçemiyor” dedi.

Normal koşullarda saklandığında ekmek  15 gün özelliğini koruyor. Buzdolabında saklama koşullarına uygun olarak muhafaza edildiğinde ise 1 ay dayanabiliyor. Kilosu ise 8 TL’den satılıyor.

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

ÖZEL HABER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme