Yilli fenomenle 'Vine' üzerine konuştuk

O Kayserili bir fenomen. Yerli fenomenimiz Şaban Büyükbakırcı ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Bakalım Şaban Büyükbakırcı kim ve fenomenlik hikayesi nasıl başlamış.

 ·         Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Şaban Büyükbakırcı. 30 yaşındayım. Aslen peyzaj mimarım ama babamla beraber tekstil işi ile uğraşıyorum. Evliyim ve bir kızım var.

·         Peki, Vine uygulaması ile nasıl tanıştınız?

Bir gün evde salonda oturuyordum. Bir arkadaşımın instagramda vine uygulamasının sayfasını beğendiğini gördüm. Merak edip programı indirdim.

·         Siz video çekmeye nasıl karar verdiniz ve ne zaman başladınız?

Yaklaşık iki sene önce başladım. Programı indirdikten sonra üç dört ay sadece izledim. Tam olarak bir plan yapmadım. İzlerken ‘şöyle de yapabilirlerdi’, ‘şöyle de olabilirdi’ diye düşünürken içimden vine çekmek geldi ve başladım.

·         Vine videosu çekmek doğaçlama mı oluyor yoksa senaryo mu yazıyorsunuz?

İkisini de yapıyorum. Yarı yarıya diyebilirim. İlk başladığım zamanlar da yatmadan önce video konusu düşünmekten uyuyamadığım olmuştu. Mesela annemle mutfakta otururken güldüğümüz bir şeyi hemen vine videosuna çevirebilirim.

·         Videoları çekerken kimlerden esinleniyorsunuz?

Bir Kayserili olarak vine çekmek için malzeme o kadar çok ki… Kayserili olduğumuz için özel bir uğraş sarf etmiyorum. Dedemle bir saat otursam yeter. Diğer videolarda biranda aklıma geliyor.

·         Videolarınıza ailenizin ve eşinizin tepkisi nasıl oldu?

Videolarımı başkaları izleyip birbirine göstermeye başladığı ilk zamanlarda çok çekiniyorlardı. Ama bunu pek umursamadığımdan video çekmeye devam ettim. Onlarda alıştılar bir süre sonra. Kardeşlerimin arkadaşları, onların anneleri, whatsapp gruplarında birbirlerine benim videolarımı atıyorlarmış. Mecburen alıştılar tabi. Bana büyük yardımları oluyor. Bazılarını birlikte çekiyoruz. Çoğunu da eşim çekmiştir, birin de kızım bile var.

·         Okul hayatında da eğlenceli, esprili biri olarak tanınır mıydınız yoksa bu yönünüzü sonradan mı keşfettiniz?

Kendini esprili miyim, komik miyim diye değerlendiremiyorsun aslında. Mesela Cem Yılmaz’ın filmini izlemeye gidersin. Komik olduğunu düşünüp izlersin onu değerlendirebilirsin. Ama bizim öyle bir durumumuz yok. Komiklikten daha çok ‘üreticiydim’ diyebilirim.

·         Vine’ı diğer sosyal hesaplardan özel kılan ne oldu?

Vine popüler olduğu zaman diğer hesaplar daha pasifti. Sadece video olması ve kısa olması insanların hoşuna gitti. Fakat şuan vine eskisi kadar popüler değil ve vine fenomenlerinin çoğu instagrama geçiş yaptılar. Ben diğer hesaplara çok ağırlık vermedim.

·         7 saniyelik videolarla binlerce takipçi almış birisi olarak 7 saniye mi, 15 saniye mi?

Tabi ki 15 saniye. 7 saniyeye konuları sığdırmak çok zor oluyor.

·         Kayseri şivesiyle de videolar çekiyorsunuz. Takipçileriniz daha çok Kayseri’den mi?

Ben aslında kısa bir süre önce Kayseri şivesi ile video çekmeye başladım. Beni görenler, ‘Kayseri şivesi ile video çek’ yorumunda bulundular. Videoların izlenmelerine bakınca Kayserili takipçilerimin daha çok ve aktif takip ettiklerini anladım.

·         Klasik bir soru; vineden önce ve vineden sonra hayatınızda neler değişti?

Hayatımda çok büyük bir şey değişmedi. Sonuçta bizim hayatımız espri üzerine kurulu değil. Biz sıradan hayat süren, işinde insanlarız. O yüzden hayatımda vine çekmeye başladıktan sonra ciddi bir değişiklik olmadı. 

·         Kayseri sizi ne kadar tanıyor? Yaşadığınız ilginç bir olay var mı?

Sosyal medyayı aktif kullananlar gördüklerinde tanıyorlar. Bir gün bir mekânda yemek yiyorduk lise çağlarında bir kız yanıma gelip, hiç bir şey söylemeden benimle fotoğraf çekindi. Tereddüt bile etmeden ‘acaba o mu, değil mi’ diye düşünmeden, izin almadan, kendi kendine fotoğraf çekinip dönüp gitti. Yaşadığım en ilginç olay buydu.

·         Sosyal medyanın varlığı kabul edildiğinden beri viral reklamlara sıkça rastlar olduk. Takipçisi fazla olan hesaplar bu reklamlarla ciddi ek gelirler sağlıyorlar. Bir Kayserili olarak siz bu fırsatınızı kazanca çevirdiniz mi?

İstanbul’dan ve Kayseri’den bazı firmalardan teklif aldım, değerlendirdiklerim de oldu. Birkaç söyleşi yaptım, reklam teklifleri aldım. Yağmasa da damladı diyebilirim. Evet, pek çok kişi bunu işe çevirip ek gelir sağlıyor. Fakat onlarla benim aramda bir fark var. Onların genelde yaşları küçük ve öğrenciler. Ben zaten ticaretle uğraşan biriyim. Kayseri şartlarından ve iş hayatımdan dolayı ben bu alanda ilerlemedim. 

·         Son zamanlarda Fenomenlerin, sosyal medyada sevdirdikleri karakterlerin sinemaya taşındığını görüyoruz. Sizin böyle bir amacınız var mı?

Oyunculuğu çok isterim aslında ama o ortam farklı bir ortam. Buradaki her şeyi bırakıp gitmek gerekir. O yüzden bu yönde ciddi bir hayalim yok. Kayseri’de yapmayı düşündüğüm farklı projeler var.

·         Yeni projelerinizi merakla bekliyoruz. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Dileriz videolarınızı izlemeye devam ederiz.

Ben teşekkür ederim.


Söyleşi:
Beyza Kanlıoğlu

 

Bakmadan Geçme