Yıldırım'dan Görsel Tarih Brifingi
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, İlim Hikmet Vakfı ve Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği yönetimi ve üyelerine düzenlenen brifingde, 'Talas'taki hizmetlerin bir numaralı çalışması Ali Saip Paşa Sokak Sağlıklaştırma Projesi...
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, İlim Hikmet Vakfı ve Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği yönetimi ve üyelerine düzenlenen brifingde, “Talas’taki hizmetlerin bir numaralı çalışması Ali Saip Paşa Sokak Sağlıklaştırma Projesi oldu” dedi.
Başkan Yıldırım, misafirlerine tarihi Okutan Konağındaki kahvaltının ardından restorasyonu tamamlanan Ali Saip Paşa Caddesi ve Gölbaşı Meydanında görsel bir brifing verdi. Gümüş atölyesi, ikinci yer altı şehri, sinema atölyesi ve Tol Mabet gezildi.
Gezinin sonunda açıklamalarda bulunan İmam Hatipliler Derneği Başkanı Seyit Halil Yüzgeç, “Muhteşem bir çalışma gördük. Türkiye’ye örnek Kayseri’nin ve İç Anadolu’nun önemli bir turizm mekânı olabilecek bir tarihi doku gün yüzüne çıkarılmış. Tarihi dokunun zenginleştirilmesi ve kültürümüze kazandırılması anlamında Talas Belediye Başkanı Sayın Rifat Yıldırım’ın büyük emekleri var. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
İlim Hikmet Vakfı Başkanı Mustafa Doğu ise, “Bizim için büyük bir sürpriz oldu. Talas’ta böyle güzel bir tarihi dokunun olduğunu bilmiyorduk. Tarih bizim geçmişimizle yüzleşmemizi sağlıyor. Tarihi dokudaki eserlerin gün yüzüne çıkarılması takdire şayan. Nesilleri birbirine bağlayan köprü burada açığa çıkarılmış. Rifat Beyi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ise, Ali Saip Paşa Caddesindeki çalışmaları kastederek, “Bir söz var defineye malik viraneler var. Hakikaten bir define çıktı bu viraneden, bu mahalleden” dedi. 10 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmalarına bakıldığında Türkiye’de 100 yıl öncesine ait bir mahallenin restorasyonunda bir ilkin yaşandığını belirten Başkan Yıldırım, “Kadim bir medeniyetin yaşadığı coğrafyadayız. Yeraltı medeniyeti, yeraltı şehirleri var. İkincisi yeryüzü medeniyeti var. Geç Roma’dan erken Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya günümüz cumhuriyetine varana kadar önemli medeniyetlerin yaşadığı, buluştuğu, mirasların bırakıldığı alanı gün yüzüne çıkarıyoruz” diye konuştu.
Bu çalışmayı yaparken ilk başta fazla duyurmadıklarını anlatan Başkan Yıldırım, “Burada oturan gariban insanların ellerinden ranta yönelik birilerinin bu mekanlara sahiplenmesini istemedik. İçerisinde oturanlara iş olsun, aş olsun, gelecek olsun istedik” şeklinde konuştu.
Sokaktaki restorasyon çalışmalarının bittiğine dikkat çeken Başkan Yıldırım, “Şu anda çalışma bitti. Talas’taki hizmetlerin bir numaralı çalışması. Buradaki çalışmalardaki projelerimiz ödüller aldı. Burada sivil mimarlık örneğinden mabetlere varana kadar, kaya oyma yapılardan sanatın, estetiğin, ahşabın, statiğin güzel buluştuğu ahengin bulunduğu alana varana kadar her birini görebiliyoruz. Burada büyük bir emek var, büyük bir çalışma var. 10 yıldır sürdürdüğümüz ince uzun yolculukta inanıyorum ki çok başarılı olduk. Önümüzdeki hafta sonuna ince dokunuşlarla çalışmamız bitmiş olacak. Burada aynı zamanda bir turizm sokağı sanat sokağı ortaya çıktı. Bu sokak gelecekte bölgemizin en cazibeli merkezlerinden bir tanesi olacak. Talas turizmde restorasyon çalışmalarımız sonucunda pastadan payını alma hazırlığını tamamlamış olacak. Erciyes mastır projesi, kültür yolu projesi, tarihi dokuda yaptığımız çalışmalar ve hava sporları diğer ilçelerdeki çalışmalarla hepsini bütüncül olarak ele aldığımızda ilimiz, turizmde isten noktaya gelmiş olacak” değerlendirmesinde bulundu.