Yılda 600 ton istiridye mantarı üretiliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İstiridye Mantarı yetiştiricilerine eğitim verildi.

Yetkililerce Kayseri genelinde yılda 600 ton istiridye mantarı üretimi yapıldığı belirtildi. 

Hem üretimde hem tüketimde geniş bir yelpazeye sahip olan, yenilikçi, üretimde öncü olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2015 yılından itibaren İstiridye Mantarı Üretimi ile ilgili düzenlediği eğitim çalışmalarına yenisini ekledi.
 Konunun uzmanı Ziraat Mühendisi Hülya Çavuş  tarafından verilen, Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği başkanı ve dernek üyelerinin de katılımları ile gerçekleşen eğitim toplantısında üreticilerin ve üretime yeni katılacak olan mantar gönüllerinin sorunları ve üretimde izleyecek yol haritası anlatıldı.

Yılda 600 ton mantar üretiliyor
İlimizde istiridye mantarı yetiştiriciliği 2015 yılında 2 üretici ile başlayıp, 2016 yılında 20 üreticiye yükseldi. 2017 yılı itibari ile 30 üretici ile üretimler devam ederken, toplam 500 ton kapasiteli işletmelerde 3 flaşta yaklaşık 150 ton üretim gerçekleşiyor. Yetkililer tarafından üretimin devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda ilimizde yılda yaklaşık 600 ton istiridye mantarı üretimi yapılabildiğini aktarıldı.

İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Ülkemizde ve dünyada mantarcılık endüstri niteliği kazanmış, gıda sanayisinden ilaç sanayisine çok fazla kullanım alanı olan, önemli bir ekonomik potansiyele sahip bir tarım koludur. Yeryüzünde doğal olarak yetişen yaklaşık 10 bin tür mantar bulunmakta; bunların 5 bin adedi yenilebilmekte, 2 bin  adedi tıp alanında kullanılmaktadır. Bin kadar mantar türü zehirli, 2 bin kadarı da zehirli olmayıp ancak yenilebilir nitelik taşımayan kav mantarlardandır. Yenilebilir durumdaki 5 bin tür mantarın 30 türü endüstriyel ve ticari değer taşırken, yaklaşık 100-120 mantar türü üzerinde ekonomik anlamda üretim için çalışmaların sürdürüldüğü bilinmektedir. Hızla artan tarımsal ürünler içerisinde üretim tekniği kolay, yetiştiriciliği sıkıntısız, besin değeri, pazar değeri ve kar marjı yüksek bitkiler ön plana çıkmakta ve bu bitkiler içerisinde doğada kendi florasında yetişen bitkilerin yanı sıra ülke hatta bölge halkının damak tadına hitap eden yeni ve farklı ürünlerin üretimi önem taşıyor. Ülkemizde de yaklaşık 35 yıl önce yaygınlaşan mantarcılık sektöründe en yaygın üretim kültür mantarında yapılmakta.

Ancak son birkaç yıldır bu kültürün dışında kayın, kavak ya da istiridye mantarı olarak bilinen Pleurotus spp. türlerinin üretimi belirgin bir artış göstererek yaygınlaşmaya başladı. Pleurotus cinsi mantarlar, kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçici olup ülkemiz koşullarına daha uygun olmaları, hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması gibi sebeplerle kültür mantarı üretimine alternatif oluşturdu.” Denildi.
Haber: M. Furkan ŞAHİN  
 

Bakmadan Geçme