YAZIKLAR OLSUN

Kayseri'deki özel okulların geçen seneki şehit ve gazi çocuğu öğrenci okutma kontenjanı 589 olurken gerçekte alınan öğrenci sayısı 111'de kaldı. Şu anda da halen özel okullarda  'yasa gereği' ücretsiz olarak okutulmayı bekleyen 120 şehit ve gazi çocuğu var. Şehit ve gazi çocuklarının yerine üst düzey bürokrat ve Kayseri'nin 'itibarlı ailelerinin' çocukları bu okullarda 'başarılı öğrenci' kılıfıyla bedavadan okutuluyor.

ANİ ŞEHİTLER BİZE EMANETTİ

Kayseri’deki özel okulların, yasalara göre öğrenci kapasitesinin yüzde 3’ü kadar şehit ve gazi çocuklarını ücretsiz okutmaları gerekiyor. 2017-2018 döneminde özel okulların toplam öğrenci kapasitesi 19 bin 664 olurken ücretsiz okutmaları gereken şehit ve gazi çocuğu olan öğrenci sayısı 589 oldu. Ancak geçen dönem özel okullar şehit ve gazi çocuğu olan 111 öğrenciyi ücretsiz okutmayı kabul etti.

MİLLETVEKİLLERİ BİLMİYORMUŞ

Nutuklara ve hamasi açıklamalara gelince “şehitlerin kanı yerde kalmayacak ve onların aileleri bizim emanetimizdir” diyen koca koca devlet adamları yani Kayseri Valisi, Milli Eğitim Müdürü ve şehrin tüm milletvekilleri bu duruma yıllarca seyirci ve sessiz kaldı. Değerlendirme yapması için aradığımız bazı milletvekilleri ise konudan haberdar olmadıklarını ve araştıracaklarını söylediler.  Böylesi bir durumdan haberdar olmayan milletvekillerinin  “neyi araştıracaklarını” merak ediyor ve sonucu bekliyoruz. Bu nedenle şimdilik milletvekillerinin isimlerini açıklamıyoruz.

KİM BU BÜROKRAT ÇOCUKLARI

Kanunlara göre, ücretsiz okutması gereken şehit ve gazi çocuğu öğrenciyi okutmayan özel okullar buna karşılık, bin 15 öğrenciyi de “başarılı öğrenci” adı altında olduğu için ücretsiz okutuyor.  Ancak “başarılı öğrenci”  konusunu incelediğimizde, bu öğrencilerin çoğunun başarısının ders notlarından değil “ailenin toplumdaki statüsünden” kaynakladığı ortaya çıkıyor. Üst düzey bürokratların çoğunun çocukları bu okullarda ücretsiz okutulduğu için yapılan şikâyetlerden de sonuç alınamıyor.

HANGİ AİLELERİN ÇOCUKLARI

Şehit ve gazi ailelerinin çocukları yasa gereği ücretsiz okutulması gerekirken bazı özel okullardan, “bizim okulumuzun bir kalitesi var bunu düşüremeyiz” diye açıkça aşağılanarak kovuldular. Aslında hiç de ihtiyacı olmadığı halde sırf soyadlarından dolayı okula itibar kazandırsın düşüncesiyle Kayseri’deki bilinen pek çok ailenin çocukları da bu özel okullarda ücretsiz okutuluyor.

Özel okulların yürekleri paramparça eden bu inanılmaz uygulamasına dair okul isimleri ve okutulması gereken gazi ve şehit çocukları ile gerçekte okutulanların sayılarına ilişkin tüm liste şöyle:


Bakmadan Geçme