Resul COŞKUN

Okumak ve Eşref-i Mahluk Olmak

Resul COŞKUN

Eğitimin tanımı yapılırken istenilen davranışların kazandırılması şeklinde bir tanımla karşılaşırız. Nedir istenilen davranışlar? Eğer bir hudud çizilmezse istenilen davranış elbette kişiden kişiye farklılıklar arz eder. Hırsız için daha çok çalmak, zalim için daha çok zulmetmek, katil için (Netanyahu gibi) çoluk- çocuk, kadın- yaşlı demeden daha çok cana kıymak, fasık tüccar için haram- helal demeden daha çok kazanmak, istediği her şeye sahip olan zengin için israf etmek vb. davranış biçimleriyle de karşılaşırız. Oysa istenilen davranışlar tıpkı Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği gibi evrensel değerler olmalıdır. Örneğin Nisa Suresi 135. ayetinde: "Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa, Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah ikisine de daha yakındır (Onları sizden çok kayırır). Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." şeklinde ifadesini bulan adalet, hak, hukuk söz konusu olduğunda herkesin hak ettiğini alması, hak etmediklerinden de uzak durması, kendi aleyhine bile olsa adaletten, doğru şahitlikten ayrılmaması elbette kazandırılması istenilen evrensel değerlerdir, davranışlardır. 

Yüce dinimiz İslam'da hayırlı olan her işe başlarken besmele ile başlanması çok manidardır. Zira Bismillahirrahmanirrahim dediğimiz de Allah Teala'nın Üç ismini zikrederek başlarız: Allah, Rahman ve Rahîm. Yapılacak her işe Allah'ın adıyla başladığınıza göre maddi ve manevi kazandırılması gereken şeyler de Allah'ın rızasına uygun olmalıdır. Bütün yaratılmışlar hakkında hayır ve merhameti tercih eden anlamına gelen Rahman ism-i şerifi dünyada insan olsun, hayvan olsun, inansın- inanmasın canlı- cansız herkesi kapsar, herkese tecelli eder. Dolayısıyla başladığınız iş besmele ile başladığınıza göre evrensel geçerliliği olan işler, değerler olmalı, dünyada ki herşeyi, herkesi kapsamalıdır. Tabiri caizse karıncaya da, börtü böceğe de hakkını vermeliyiz  Çünkü biz emanetçiyiz. Bizden sonraki nesillere daha güzel ve yaşanılır bir dünya bırakmakla sorumluyuz. Besmele'de yer alan "Çok merhamet eden, büyük nimetler veren" anlamına gelen Rahim ism-i şerifi de hem dünyada hem ahirette tecelli eder, mü'minlere özeldir. Eğer besmele ile başladıysa iş, karşılığı bu dünya ile bitmez elbette ahiret boyutu da vardır. Bu yüzden işlerimiz Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlamalı, razı olduğu şekilde yapmalı ve hesabını vereceğimizi de unutmamalıyız. Dünyada da huzurlu, mutlulukla dolu bir yaşam istiyorsak elbette Allah'ın rızasına uygun yaşamalı, nefsimizi ve neslimizi bu doğrultuda eğitmeliyiz. Manevi değerler diye tabir ettiğimiz ahlâkî davranışlar kazandırılmaz ise gözünü mal hırsı bürümüş canavar ruhlu insanlar yetiştiririz ve onların zulmü altında eziliriz, bize dokunmayan bin yaşasın dediğimiz yılanlar elbette bize de dokunur, hayatımız zindana dönüşür. 

Daha önceki bir makalemizde de belirttiğimiz gibi okumak gerek. Nasıl mı? Elbette yaratan Rabbinin adıyla. İşte başlıkta belirttiğimiz Eşrefi mahluk (en şerefli yaratılan varlık) olmak da imanla ve salih ameller ile olur. Eşrefi mahluk olmak manevi değerlerle mücehhez nesiller yetiştirmekle olur. Aksi takdirde küçüklerin sevmeyen, büyüklerine saygı göstermeyen anne- baba katili, evlat katili, şerefsiz, haysiyetsiz, namussuz ahlaksız bir toplum meydana gelir. Rabbim nefsimizi, neslimizi muhafaza eylesin. Bu vesileyle yeni eğitim öğretim yılının tüm eğitim yöneticilerine, öğretmenlere, öğrencilere, velilerine, vatanımıza, milletimize ve devletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor ve sizinle Eğitim öğretim konulu "Besmeleyle Başlayın" şiirimi de paylaşmak istiyorum. 

Alak Suresi
Bismillahirrahmanirrahim. 
1. Ayet: "Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2. Ayet: O, insanı “alak”dan yarattı.
3. Ayet: Oku! Senin Rabbin en cömert olandır.
4. Ayet: O, kalemle yazmayı öğretendir.
5. Ayet: İnsana bilmediğini öğretendir."
                   
BESMELEYLE BAŞLAYIN!

İlk emri "Oku" olan
Bir dinin mensubuyuz.
Unutmayalım biz de,
Bir Allah'ın kuluyuz.

Besmeleyle başlayın,
Bu yıl da dersinize,
Melekler kanat gersin,
İlim meclisinize.

"İlim Çin'de de olsa,
Al" buyurdu peygamber.
İtaat et sen O'na (sav),
O ne güzel bir rehber.

İlim yolunda sen de,
Tembellik yapmayasın,
Bahaneler bulup ta,
Geride kalmayasın.

Her fırsatta hatırla,
Allah'ın hitabını,
Yaratanın adıyla,
Oku Hakk kitabını.

Çalışana var diyor,
Yüce Allah karşılık.
Haydi durma çalış da,
Rabbim versin karşılık.

Allah için çalışan,
Hiçbir zaman kaybetmez.
Allah'ı unutanlar,
Kazansa da kâr etmez. 

Dinin çalış diyorken,
Yerinde sayamazsın,
Hakk emrine uymazsan,
Hedefe varamazsın.

Muhibbi Rasul olan,
Hakk'ın emrine uysun.
Allah'ın Hakk dinini,
Kainata duyursun.

        Dr. Resul COŞKUN
T. C. Kültür Bakanlığı Halk Şairi 
(Gül Sevdası Şiir kitabımdan)

      Rabbim bizi ve evlatlarımızı Hakk kitabı okuyan, Hakk dinine uyan, Hakk yolunda olan, düşmanlara korku salan, dostlarının yüz akı olan salih, muttakî kullarından eylesin.

Yazarın Diğer Yazıları