Özgen Eşel

BAĞIŞIKLIĞINIZI KORUYUN..

Özgen Eşel

Son günlerde birçok hastalık duyar olduk. Bunların başında Çin’de ortaya çıkan korona virüsü.. Sonrasında bulaşıcı olarak grip, nezle ve soğuk algınlığı yer alıyor. Peki, kendimizi bunlardan nasıl koruyabiliriz? Bağışıklığımızı nasıl kuvvetlendirebiliriz? Vücut hijyeninin yanı sıra besinlerden de destek alabiliriz..
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NE İŞE YARAR?
Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir.  Vücudumuza dışarıdan giren zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve bizi hastalıklara karşı korur. Bağışıklık sistemimiz gün içerisinde durmadan çalışır.. Ancak bazı durumlarda bizim desteğimize ihtiyaç duyabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
NELERE DİKKAT EDELİM?
1. Öğün atlamayın.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasında ana öğünleri atlamamak önemli. Saatlerini değiştirmeden ana öğünleri mevsim sebzeleri ile de destekleyerek tüketmeli.
2. Yeterli miktarda su için.
Su nasıl elimizi yıkadığımızda zararlı bakterilerden bizi arındırıyorsa yeterli su içtiğimizde de bedenimiz mikroplardan korunur. Hatta oluşan mikropları dahi atmanın yollarından biri yeterli su içip idrara çıkmaktır. Yeterli su içmede sıkıntı yaşıyorsanız suyunuza meyve ya da sebzelerle aroma katabilirsiniz.
3. Probiyotik besinlerden faydalanın.
Vücudumuzu özellikle de sindirim sistemimizi ve bağırsaklarımızı zararlı bakterilerden koruyan sağlığımıza dost bakteriler, probiyotik olarak adlandırılır. Doğal olarak fermente olmuş besinler (yoğurt, kefir, lahana turşusu) günlük hayatta kolaylıkla yer verebileceğiniz besinlerdir.
4. Günlük beslenmenizde antioksidan vitaminlere yer verin.
Beslenmemizde yer verdiğimiz; A, C ve E vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler bu vitaminlerin besinsel kaynaklarına günlük beslenmede yer vermeli;
- A vitamini : kış aylarında; havuç, bal kabağı, portakal, maydanoz, ıspanak, brokoli
- C vitamini : bulunduğumuz bu kış mevsiminde turunçgiller, kivi gibi kış meyveleri, ıspanak, maydanoz, dolmalık biber, lahana...
- E vitamini : tuzlanmamış, kavrulmamış, çiğ yağlı tohumlar (badem, fındık, yer fıstığı, kaju vb.), ay çekirdeği, ceviz..
5. Yemeklerinize sarımsak, zencefil, zerdeçal, karabiber, çörekotu ilave edin.
En önemli özellikleri kanser önleyici olmalarıdır. Bağışıklık sistemini desteklerler, kan şekerini düzenler ve kalp sağlığını korumada birebirdirler. Deri, saç ve tırnaklarınızın da güçlenmesine yardımcıdır.
6.Sağlıklı yağları tüketin.
E vitamininden zengin kaynaklar arasında; avokado, fındık, ceviz, badem, fıstık, çekirdek, hindistan cevizi yer almaktadır.
7. Evde yaptığınız tavuk ve et suyunu yemeklerinize katın.
Tavuk suyu, et suyundan yapılan çorbaların hastalıkla savaşan hücrelerin üretilmesine katkı sağlar.
8. Bol bol ellerinizi yıkayın.
Gün içerisinde birçok şeye temas halinde oluyoruz. Böylelikle mikroplar kolayca vücudumuza geçebilir. O yüzden sık sık ellerimizi yıkamamız gerekir.
Bağışıklığınızı yukardaki maddelere uyarak güçlendirebilirsiniz. Böylece bazı hastalıklara karşı kendinizi korur, daha dirençli bağışıklığınız oluşur.
Sağlıklı Günler..
 

Yazarın Diğer Yazıları