Kayseri'de Maneviyat 1
Yaşadığımız dönemin en büyük problemlerinden bir tanesi maneviyat problemidir.
İnsanların çok rahat bilgiye ulaştığı ve hatta her konuda konuşabildiği çağımızda bilginin hayata geçirilme zorluğunu yaşıyoruz.
Kayseri'miz de Anadolu’muzun en güzel şehirlerinden bir tanesi.
Tabii maneviyat deyince ilk aklımıza gelecek kadim geleneğimizden bugüne isimleri unutulmamış ve halen dualarla anılan büyüklerimiz.
Seyid Burhanettin bu alanda ilk karşımıza çıkan âlim ve arif zat-ı muhterem.
Biz bu yazımızda daha çok günümüzdeki maneviyattan bahsetmeye gayret edeceğiz.
Tabi bir kişinin veya şehrin maneviyatı deyince birçok açıdan değerlendirmek gerekir. Toplumun inanç yapısı, cemaatle yapılan ibadetler, temel insani değerler ve sosyal yapılanma maneviyatın temelleri desek hata etmiş olmayız. Toplumun ihya ve inşası için gayret etmekte maneviyat açısından son derece önemlidir. Bir şehrin maneviyatı açısından elbette bireyler önemli ama uyumlu, ayakları sağlam basan ve güçlü bir yapının- topluma manevi rehber olacak bir ekibin olması şehrin manevi gelişimi için önemlidir.
Kayseri Maneviyatı
“Şehirlerin maneviyatı olmaz insanların maneviyatı olur” diyebilirsiniz. Şehirleri şehir yapan insanlardır, doğrudur fakat şehirler de insanları büyütür. Kayseri inanç açısından geleneksel dahi olsa Türkiye standartlarında iyi bir yerde. Namaz kılma oranının yüksek olduğu bir şehirdir Kayseri.
Hatta Kayseri merkeze yolunuz düştüğünde tarihi camileri cuma vakti dışında dahi dolu görürsünüz.
Kurşunlu Camii, Camii Kebir, Hunat Camii, Han Camii, Gülük ve Hacı Kılıç Camileri gibi merkezde bulunan camilerin vakit aralarında dahi “ibadete açık” olduğunu görürsünüz.
Kimi zaman zikirle meşgul olan bir topluluğu, kimi zaman da ilimle meşgul olan bir gruba denk gelebilirsiniz bu güzel ve mübarek camilerde.
Kayseri'de ilim ehli güzel insanlar görürsünüz, Arapça okutan, fıkıh okutan tefsir ve hadis okutan ve hayatın içerisinde olan hocalar.
Her ne kadar sayıları az olsa da bitmemiştir Osmanlı geleneğini taşıyan değerli üstadlar.
Maksut Hocamız, Hasan Hocamız, Ali İhsan Hocamız, Abdülkadir Hocamız ilk başta aklıma gelen güzel büyüklerimiz.
Kayseri'de yapılan manevi hizmetler deyince il müftümüzden bahsetmemek Kayseri’yi tanımamak manasına gelir.
Hem ilahiyat fakültesinde hem de Kayseri İl Müftülüğünde yaptığı hizmetlerle Şahin Güven hocamız benim gördüğüm en çalışkan ve sosyal müftülerden bir tanesidir ve hatta birincisidir.
Sabah namazlarında farklı camileri ziyaret etmesi, imamların, müezzinlerin ve Diyanet personelinin hem ilmen, hem de manen gelişmeleri için gayret sarf etmesi, halkın içerisinde olan, hem kendisi proje üreten hem de getirilen projeleri değerlendiren muhterem müftümüz Kayseri ve hatta Türkiye için büyük bir değerdir ve Kayseri'de varlığı da hissedilmektedir.
Kayserimizin maneviyatın da önemli pay sahibi kurumlardan bir tanesi de, Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezidir.
Kıymetli müdürümüz ve değerli eğitimcileri kursiyerlerini hem ilmen hem de manen çok güzel yetiştiriyorlar ve ülkemizde ve dünyada yapılan dini hizmetlere hazırlıyorlar.
Burada çok değer verdiğim ve çok sevdiğim Yakup Aktaş hocamızı da anmadan geçemeyeceğim.
Fedakâr, çalışkan yerinde durmayan, hem ilmi birikime sahip hem de naif kişiliği ile tanımaktan büyük onur duyduğum hocamız hem kendi kurumunda hem de sivil toplum kuruluşlarının da önemli hizmetleri yürütüyor.
Özellikle 15 Temmuz’daki çalışması, gayreti ve hassasiyeti hiç unutulmayacaktır.
Hocamızın sohbeti ve vaazları gerçekten bambaşkadır.
Kayseri'de ilahiyat fakültemiz de birbirinden kıymetli ilim adamlarını bünyesinde barındırmaktadır.
Alanında otorite diyebileceğimiz büyük üstatlar Kayseri'de yaşamakta.
Yunus Apaydın, Abdullah Benli, Yavuz Fırat, Ömer Özbek, Selahattin Polat, Lütfullah Cebeci gibi büyük hocalarımız bir çırpıda sayılabilir. Şu an ilahiyatta vazife yapmayan emekli olmuş ve Kayseri'ye birçok şey katmış hocalarımız da var. Ahmet Coşkun hocamız ve rahmetli Zeki Duman hocamız Kayseri için büyük değerlerdir.
Kayseri ve Maneviyat deyince rahmetle andığımız Zeki Soyak Hoca Efendiye de ayrı bir parantez açmak gerekir. Şehirde ilim ve hikmet ehli insanlarla buluştuğumuz zaman “biz de Zeki Soyak Hocanın talebesiyiz diyenler hiç az değildi. Kayseri maneviyatına katkı sağlayan tüm hocalarımdan Allah razı olsun.
Not: Kayseri maneviyatına değer katan oluşumlar zinciri diyebileceğimiz sivil toplum kuruluşlarından ve onların kıymetli yöneticilerinden hocalarından bir sonraki yazımızda genişçe bahsetmek istiyorum.