İsmail ARSLAN

Gerçekler

İsmail ARSLAN

Temel gerçek şudur: Devletin dini adalettir!.

Adalet diliyorum  yeni  adli yılda!
"
Tamam size para lazım ve vergi en kolay paraya ulaşma imkanı veren bir argüman, ama adil bir vergi sistemi kurgulanmalı ki devlet payidar olabilsin.
Heyet raporunda engel oranı yüzde doksan altında belirlenmesine rağmen, araç kullanma durumu itibarıyla gerçekte engel oranı yüzde yüz olan ve asla araç kullanamayacak engellilere, sırf akrabası, eşi dostu bu hakkı verir isek, suistimal ederler ve ÖTV alma durumumuz olmaz diye, yasal düzenlemede, bu hakkı onlara vermez iseniz, adil olamazsınız ve zulmünüz, sebebiyle, bütçenizin iki yakası, asla bir araya da gelmez!
Suistimali önleme adına tedbirleri alıp, araç kullanma durumu olmayanlar için de vergi bağışıklığı hakkı vermeniz devlet olabilmenizin turnusoludur.
Bu iş Meclis sorumluluğunda derseniz, siz öncü olun, düzenleme teklifinizi yapın, onlar da gereğini yaparlar umarız. 
Not: Sosyal iletişim mecralarında engellilerin sorunlarını takip ve çözmek için bir birim kurulmalıdır.
CİMER üzerinden Strateji Başkanlığına sunduğum önerimdir. 
*
Öneri:
Araç kullanabilir durumda olmayan engelliler için sağlık durumlarını bildirir heyet raporunda araç kullanamaz tespitine yer verilmesi gerekir.
Bu tespit ile mevzuatı da uyumlaştırmak isabetli olacaktır.
*
Bir engelli çocuk velisi diyor ki: "Bu gün kızıma çözger raporu almak için hastaneye gittik. Oradaki rapor için işlem yapan memur, araç alacaksanız beş yıllık açıklamasında ötv indirimi yazan ücretli rapor almanız gerekiyor demiş. Ben daha önce bayileri aramıştım raporda ÖKGV yazması yeterli demişlerdi"
Nereden ne tırtıklasak anlayışı yanlıştır. Bu konuda personel uyarılması ve engellilere zorluk çıkarmaktan vazgeçilmelidir
*
Başkan gördüğümüz adaletsizliklere karşı her daim sesimizi yükselttik diyor, ancak görmediklerini elimizden geldiğince biz de gösterelim istedik.
Zihinsel engelli, ama, epilepsi hastası nice yurttaşımız ÖTV bağışıklığından yararlanarak akrabaları onları getirip götürsünler diye araç almışlar. Bir zaman sonra vergi daireleri senin durumun bağışıklık şartını sağlamıyor diyerek alınmayan vergileri vatandaştan istemiş ki bu yurttaşlar değil araba sürmek, sokağa bile tek başlarına çıkabilecek durumda değiller. Her yere mağduriyetlerini bildirdik ve davalarını da açtık, vergi ve cezaların iptalleri ile neticelendi. Devlet göre bile bu yanlışta ısrar etmemeli diye bir de buradan yazmış olalım. Diyorlar ki bu bağışıklığı çok suistimal ettiler. Bu yüzden sıkı tedbirler alındı. E ama devlete düşen kim suistimal etti ise, onu bulmak ve gereğini yapmak. Hakikaten ihtiyaç sahiplerini arada madur etmek devlete yakışmaz
Daha başka nice adaletsizlikler...
Diyeceğim o ki, dünyadaki adaletsizliklere dair hassasiyetin zekatı kadar da ülkedeki adaletsizliklere nazar edilmesi isabetli olurdu.
*
Devlet ve halka yaygın ve yoğun hizmet veren (bankalar ve telefon, internet, tv vs hizmetleri veren) işletmelerde engelli bireylerin bizzat kendilerinin takip ve imza etmeleri talep edilen iş ve işlemler için, engellinin kuruma bizzat gitmeden ya kurum görevlisinin engelliye ulaşması, ya da noterden vekaletname olmadan, engellinin düzenlediği yetki belgesi ile yetkilendirdiği tarafından imza işinin kabulü noktasında bir düzenleme yapılması isabetli olacaktır.
Yetki belgesini imza eden engellinin engel durumunun da sorgulanabileceği bir on-lina internet sistemi de kurulmalı.
*
Çok acil memlekette hukukun üstünlüğünü esas alacak yasal düzenlemeler ve bu yasaların uygulanabildiği zemin oluşturma çabasına girilmesi gerekiyor.
Çok mahkeme değil, adil kararlara imza atacak hakimler acil ihtiyaç ve çözüm çok basit aslında.
Tecrübe sahibi avukatlardan görevlendirmek gerekiyor hakimleri, 22 yaşında okulu yeni bitirmişlerden değil.
Çok hukuk fakültesi açmak değil, nitelikli eğitim verilmesi ve okul bitirmek de değil, tecrübe ve hukuk nosyonu önemli.
Hukukta  liyakat harici her türlü referans sisteminden vazgeçilmeli ve alt yapısı sağlam mevzuat düzenlemelerine ağırlık verilmelidir.
Zira devletin dini adalettir.
*
1988'de 132 sözel soruda 131 net 1 boş ile %1lik dilimde Ankara Hukuk kazanılan zamanlardan Türkiye sıralamasında 42000inci sıradan hukuk kazanılan zamanlara gelmiş olmak mı hukukun üstünlüğüne saygı?
Nedir kasıt?
Hukuk bir genel kültür faaliyeti olarak mı algılanılsın isteniyor?
Her köşeye bir fakülte açınca Türkiye'de hukukun üstünlüğü mü önemsenmiş oluyor?
İnsanlar devletten adalet bekler ve devletin dini de adalettir.
Çok fakülte açarak çok mezun verdirerek adaleti tesis edemezsiniz, eğitimin niteliğini düşürerek de yol alamazsınız sayın etkili ve yetkililer!
*
Vergi hukuku alanına dair hap bilgi:
Hak kaybına uğranılmaması için, usulüne uygun tebliğ edilmiş vergi/ceza ihbarnamelerinde hukuka aykırılık iddianız var ise mer'i mevzuata göre, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün, ödeme emrinde ise 15 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava yoluna gidilmelidir.
Vergi idaresine yapılan başvuru eğer 30 gün cevapsız bırakılırsa, sonraki 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde zımni red kapsamında dava açmak mümkündür. 
 

Yazarın Diğer Yazıları