İlhan AKKURT

Kapitalizm ya da çağdaş uygarlığın adaleti (3)

İlhan AKKURT

İngiltere’deki yoksulluğa dikkat çeken yardım kuruluşu Oxfam, Davos'ta bu yıl (2017) düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu öncesi yayımladığı raporla küresel gelir dağılımı adaletsizliğinin geldiği noktayı çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Rapora göre, dünyadaki en zengin sekiz kişinin serveti en yoksul 3.6 milyar kişininki ile aynıSekiz milyarderin servetinin toplamı 427 milyar dolar düzeyinde. Yani 2016 yılında dünya nüfusunun yarısının serveti kadar para 8 kişinin eline geçmiş durumda. Raporda bu çarpıklığın, bu refah uçurumunun "toplumları dağıtabilecek" bir tehdit olduğunun altı çiziliyor. Oxfam, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun daraltılması için hükümetleri ve iş dünyasını göreve çağırıyor. Mart 2016'da yayımlanan Forbes'un milyarderler listesinin ilk sırasında 75 milyar dolarlık servetiyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates var. Listenin geri kalanında İspanyol tekstil devi Inditex'in kurucusu Amancio Ortega, yatırımcı Warren Buffett, Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Facebook'un yaratıcısı Mark Zuckerberg, Oracle'ın kurucusu Larry Ellison ve New York'un eski belediye başkanı Michael Bloomberg var. Daha önceki yıllarda bu sayı 62 kişiydi. Demek ki yıllar ilerledikçe zenginlik daha da az kişinin elinde toplanmaktadır. Bu işte kendini gizleyen bilinmeyen daha kötü çarpıklıklar var.
       -İşte asıl gerçek.  Bu 8 kişi varlıkları resmi olarak kayıt altında olanlardır. Bir de iki aile var ki ekonomik hayatta dönen toplam 50 trilyon dolara hükmettiği söylenmektedir. Dünyanın 2015 yılı GSYH’nin 82.5 trilyon dolar olduğu düşünülürse geri kalan 7.2 milyar insana düşen ortadadır. Bu ailelerden sadece birinin serveti 20 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Bu servet ABD’nin 2014 yılı GSYH’sından fazladır ve bu servet 1.4 milyar olan Çin halkına bölüştürülse yıllık milli geliri 2 kat artar. Toplam nüfusları 1 milyar civarında 54 ülkesi olan Afrika ülkesinde fakir kalmaz. milli geliri 20 bin dolara yükselir ve dünyanın en refah ülkeleri arasına yükselirler. Türkiye nüfusuna bölersek kişi başına 250 bin dolar milli gelir etmektedir. Oysa bugün dünya gıda üretiminin iki katına çıkarılması ve açlığın sona ermesi için yılda yapılacak yatırım miktarı 30 milyar dolardır. 
 
-2015 rakamlarıyla piyasadaki dolaşan serseri para 835 trilyon dolar, dünyanın toplam cirosu 82.5 trilyon dolardır. Toplam küresel servet yani mal varlığı 223 trilyon dolar ve finansal işlemler 2.5 katrilyon dolardır. Faiz takaslarında 550, döviz takaslarında 350 trilyon dolardır. Bunlar üretim ve tüketime yani pazara hiç uğramadan hazine bonosu gibi kağıtlarda ve döviz hesapları gibi takas yapılan sanal paradır. Maalesef küresel finans işlemlerinin %96’sı spekülatif, terlemeden yan gelip yatılarak kazanılan paradır.
 
 

Yazarın Diğer Yazıları