İlhan AKKURT

Kapitalizm ya da çağdaş uygarlığın adaleti (2)

İlhan AKKURT

En büyük sömürgeci güç olan İngiltere 17. Yüzyılın başından itibaren dünyadaki 192 ülkenin 170 ülkesini kısa bir dönem de olsa işgal etmiştir ve bu da dünyanın yüzde 90’ıdır. “Üzerinde güneş batmayan imparatorluk” sözü boşuna söylenmemiştir. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusun dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2 kapsıyordu. İngiltere’nin 18.yüzyılda nüfusu tek başına sadece 5 milyon, Galler ve İskoçya ile birlikte 8 milyondu. Roma’nın hâkim olduğu yıllardaki gibi 20 milyonluk bir imparatorlukta 200 bin Roma vatandaşı vardı.
Hâlbuki buralara onlardan yıllar önce gidenler, karşılıklı haklara riayet edilerek ticaret başlatanlar vardı ve ciddi hiçbir sorun da yoktu. Müslüman tüccarlar Batılılardan çok önceleri Uzak Asya’yla ticarete başlamıştı. Herhangi bir işgal hareketi olmadan İslam Din’i buralara bu tüccarlar vasıtasıyla yayılmıştı. Hâlbuki Batı’nın Amerika, Afrika, Avustralya, Uzak Asya ve Hindistan keşfetmesiyle, neredeyse tüm dünya ülkeleri sömürgeleştirilip insanları köleleştirildi ve ekonomik kaynaklar çalınıp Avrupalı medeni (!) korsanların ülkelerine taşındı ve hepsi parayı buldu, ekonomileri ilerledi. Böylece o çok ileri oldukları bilimsel güç ve kurdukları medeniyetle 3 asırdır dünyayı nereye götürüyorlar rakamlarla bir görelim.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın raporunda “Herkesin refahı için işleyecek bir ekonomi yerine, gelecek kuşaklar ve gezegen için, yalnızca yüzde 1’lik kesim için bir ekonomi oluşturduk” deniyor. 2016 YILINDA DÜNYANIN yüzde 1'LİK NÜFUSUNA DENK GELEN 70 MİLYONUN SERVETİ, DÜNYANIN GERİ KALAN yüzde 99'UNDAN YANİ 7 MİLYAR İNSANDAN DAHA FAZLA OLACAĞINI AÇIKLADI. 
2016 yılı küresel servet 256 trilyon dolardır ve ibretlik çarpıklık ta şudur, bu servet 7 milyar dünya nüfusuna bölünse kişi başına ortalama servet 36.571 dolar düşmektedir. Bu miktar dünyanın en zengin ülkeleri seviyesinde bir zenginliktir. Ancak bu çarpık ekonomik yapıdan dolayı günümüzde insanlar açlıktan ölmekte ve milyara varan sayıda insan, günde 1-2 dolar gelirle açlıkla boğuşmaktadır. Demek ki kaynaklar kıt değil kıtlık birilerinin doymak bilmez aç gözlülüğünden kaynaklanmaktadır.
Peki bu servet nerede derseniz  Credit Suisse’in 2015 yılında yaptığı araştırmaya göre kişi başına 567 bin dolarlık ortalama servete sahip olan İsviçreliler açık ara dünyanın en zengin ülkesidir. Listenin ikinci sırasında 400 bin dolarlık servet ile Yeni Zelandalılar, üçüncü sırasında ise yaklaşık 365 bin dolar servet ile Avustralyalılar geliyor. Bu ülkelere ilk yetişebilen ise Amerikalılar. 320 milyondan fazla nüfusa sahip olan ABD’de kişi başına düşen ortalama servet 353 bin dolar. Bu sıralamaya en yakın olan AB ülkesi ise Fransızlar. Fransa’da ortalama servet 262 bin, Belçika’da ise 259 bin dolar. Öyle ki 2000 yılına göre bir İsviçrelinin serveti son 15 yılda yüzde 144 artış göstererek 567 bin doları aşmış durumda. Yalnız bu rakamlar bizi yanıltmasın. Burada hesaplanan servetler ülkelere dağılmış da görünse en zengin 8 kişiye baktığımızda öyle ülke insanlarına eşit dağılmadığı ortada. Yani çok uluslu şirketlerden dolayı görünürde para bazı ülkelere dağılmış gibi görünse de işin şekli böyle değil.
 

Yazarın Diğer Yazıları