H.Ali YILDIRIM

Rus Ajanı Krizi

H.Ali YILDIRIM

Labirentin ortasındayız, çıkışın arayışındayız, Afrin bir ayrıntı, de ki ambarda bir çuval buğday meselesi. Oyalandığımız her ara sokak yağ sürecek saldırganların ekmeğine.
Enerji! Bu yüzyılın anahtar sözcüğü ve enerji savaşlarını yaşıyoruz. Dünya bir kaosa dönüştü, karışık sesler çıkıyor, çoğu zihinleri karıştırmaktan öteye gitmiyor…
ABD-Britanya arasında Ortadoğu liderliği ile “Beyaz Sarayı kim güdecek, Pentagon mu, Britanya mı?” yarışı devam ediyor. ABD liderlik yapamıyor, Britanya ipi ele almak istiyor, Beyaz Sarayın zayıflaması işine geliyor. Son beş Başkanın (Bush-I, Clinton, Bush-II, Obama, Trump) profili öncekilere göre çok tuhaf, bu da Britanya’nın elini güçlendiriyor.
Nato uzun süredir çok sessiz, üyesini koruyamaz oldu. Korusa bir dert, korumasa başka dert. ABD bizle  savaşmak istemiyor. Nato’nun çatırdamasından korkuyor. Nato kendi varlık sebebini sorguluyor…
Olası Rusya-Iran-Türkiye ekseni, ABD ve Britanya’yı rahatsız ediyor. Diğer taraftan Soğuk Savaş döneminin tersine, bu sefer Türkiye çatlarsa Rusya da çatlar. Rusya buna göre oynuyor…
İkili oynayan eski bir Rus casusu ile kızının 4 Mart 2018’de Britanya’da zehirlenerek öldürülmesi sebep gösterildi ve geçen hafta Britanya’dan bir duman çıktı, 23 Rus Diplomat apar topar sınır dışı edildi. Kriz anormal bir hızla büyüyor, AB devreye giriyor bunu 24 ülke daha 100’den fazla Rus Diplomatı kovarak takip ediyor. ABD 48, BM 12, Nato 7 Rus Diplomatı kovuyor. Çok hazırlıklı bir eylem, yapay olsa bile bu çok hızlı. Rusya hemen tepki veriyor 23 ülkenin bazı diplomatlarına ülkeyi terk et emri veriyor…
Britanya, Rusya’yı “Küresel hissiyatı hafife almak” la suçluyor. Burada Britanya’nın kullandığı kritik terime, dikkat! “KÜRESEL HİSSİYAT”!!! Demek ki küresel düzen Britanya üzerinden devrede ve Rusya bu düzeni bozmuş durumda. Belli ki Rusya “Küresel” düzene ayak uydurmuyor ve Küre buna sert tepki veriyor...
Ortada bir cezalandırma olduğu apaçık. Bir kırılma noktası yaşıyoruz, aktörlerden biri kırmızı kart görüyor, arkasından o da karşılık veriyor 23 İngiliz Diplomatını kovuyor. Bire bir misilleme yapıyor. Rusya dışlanıyor ve sular ısınıyor. Bunlar çatlak sesler…
Bu Kriz; “Beyaz Sarayı kim güdecek?” yarışına damga vuruyor. Britanya açık ara önde. Beyaz Saray’la Britanya arası pekişiyor, Paralel Devlet konumundaki Pentagon şöyle duradursun. ABD Münbiç’ten çekilebilir…
Bu krizle Rusya’yı yeniden “öcü” ilan edip Nato’ya daha bir önem kazandırmak istiyor olabilirler. Hatırlayalım geçen YY SSCB korkusuyla neler yapılmıştı. Korku yoksa yaptırım da yok…
Not: Batılı Hanedanlar (Hepsi akraba) SSCB ve bakiyesi Rusya’yı eskiden beri sevmez. Çünkü Devrik Çar II. Nikolay’ın yasını tutar. Zihin arkasında bu yatar. (1917-Bolşevik İhtilali ile devrilen son Rus Çarı II. Nikolay, Britanya Kraliçesi Victoria’nın torunu, Kral V.George’un teyzesinin oğludur. Kaynak: The Guardian) 1918 Brest Litowsk Antlaşması ile Çar’ın 40 yıl boyunca işgal edip kalıcı yapılar inşa ettiği Doğu Anadolu’yu Türklere geri vererek Batı’ya ihanet etmiş, Wilson Planını suya düşürmüş ve Büyük Falanistan Devleti’ni bir asır geciktirmişti, hala da olmuyordu…
Britanya merkezli casusluk krizi ile amaçlanan;

  • Rusya’yı yeniden öcü yapıp, yalnızlaştırmak,
  • Nato’nun varlığına yeniden önem kazandırmak,
  • ABD ve Britanya’yı eskisi gibi yakınlaştırmak,
  • Diplomatsız Rusya’yı Batının içini göremez kılmak,
  • İran’ı daha kolay karıştırılır hale getirmek,
  • Suriye’de ipleri ele geçirip Rusya etkisini kırmak,
  • İpek Yolu Projesinde Rusya etkisini azaltmak,
  • Rusya’ya sert ambargo için zemin hazırlamak,
  • Rusya ’sız Akdeniz ile Rusya’nın gaz tekelini kırmak,
  • Rusya’nın bir yere saldırmasını sağlamak olabilir.
Batı kartını çekti. Sonrası Rusya’nın soğukkanlılığına ve satrancı nasıl oynayacağına bağlı. Şimdilik aynı ile karşılık verdi, bu riskleri görüp çark edebilir de… Yeni Hipersonik Rus Füzeleri gündeme gelebilir. Bu konu da Batı hassas…
Başka bir oyun yoksa duman böyle tütüyor! Bu arada Akdeniz Enerji Havzasındaki Lübnan hissesi ABD’nin hedefinde. Siyasi bir farklılık olmaz ise,  İran’dan önce Lübnan karışabilir. Konu bununla da ilintili…
Türkiye krizin tarafı olmuyor ve Fırat Kalkanı ve Afrin’i hallettikten sonra; Sincar, Tel Rifat, İdlib, Münbiç, Haseke, Fırat’ın Doğusu diyor ve “Bir gece ansızın” demeye devam ediyor. İlk elemeleri geçmeyi hedefliyor. Finale oynuyor ve küme düşmek istemiyor. Yeni YY denkleminde farklı bir pozisyon arıyor ve bunun adı asla pısırıklık olmayacak gibi. Misak-ı Milli sesleri duyar gibi oluyorum. Satranç tahtası ise her gün değişiyor…
21.yüzyıl şekilleniyor, umarız gürültüsü az olur…
 

Yazarın Diğer Yazıları