Bu hafta öğrencilerin bir kısmı üniversite tercihlerini yaparken bir kısmı da lise tercihlerini yapacak. Doğru bir lise tercihi aynı zamanda doğru bir üniversite ve meslek tercihinin de ilk önemli adımı sayılabilir. Bu açıdan yapılacak lise tercihleri özel bir önem taşıyor.
Kayseri’nin meslek lisesi çeşitliliği ve eğitim kalitesi ciddi manada gözden geçirilmesi gereken önemli bir konu diye düşünüyorum. Türkiye genelinde meslek liselerine karşı önyargılı bir yaklaşım var ve bu kolay kolay kırılacağa benzemiyor. Meslek liselerinin daha çok başarısız öğrenciler tarafından tercih edildiği yargısı bu düşüncenin bel kemiğini oluşturuyor. Bu imajın bir an evvel değişmesi gerekir. Bu açıdan meslek liselerinin daha cazip hale getirilmesi, eğitim ve iş imkanlarının geliştirilmesi şart. Kayseri gibi ticaret, sanayi ve turizm potansiyeli yüksek bir şehirde bu göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Kayseri’nin yükseköğretimde yakaladığı başarıyı meslek liseleri anlamında da yakalaması gerekir. Meslek liseleri bir yandan farklı sektörlere ara eleman sağlarken bir yandan da üniversitelere de öğrenci gönderen kurumlardır. Kayserili işadamları ve hayırseverler bu manada meslek liselerinin geliştirilmesi için çaba gösterebilirler. Her meslek dalı ile ilgili birer büyük çaplı birer lise kompleksi oluşturulabilir. Sanat, spor, bilim-teknik, askeri ve dini alanlar gibi. Bu meslek liseleri şirketler ve fabrikalarla işbirliği yapabilir.
Lise tercihinde bulunacak öğrenciler öncelikle hangi mesleği yapmak istediklerine iyi karar vermeliler. Bu konuda gerekirse uzmanlardan yardım almalılar. Meslek liseleri tercih edecekler başta olmak üzere farklı liseleri tercih edecek öğrenciler tercih ettikleri okulları yakından tanımalıdır. Yapılacak bilinçli tercihler daha sonra yaşanacak hayal kırıklılarını önleyecektir.
Meslek liseleri kalifiye eleman sağlama anlamında ayrı bir öneme sahip. Son dönemler de özellikle sağlık alanında ciddi manada yetişmiş elemana ihtiyaç duyulması bu tür liselere talebi artırdı. Kayseri de son birkaç yıl içinde hem devlet hem de özel olmak zere açılan sağlık meslek liseleri bu duruma güzel bir örnek. Ne var ki açılan yeni tür liseler teknik ve fiziki anlamda yeterli değiller. Bu açıdan açılacak her tür okul türü için belli standartlar getirilmeli bence. Bu standartlar, kadro, fiziki yeterlilik ve teknik donanım alanlarında olabilir. Tüm bunların takibi uzman birimlerce takip edilebilir. Demek istediğim yapılan işler yasak savmak, acelecilik ve amatörlükten uzak olmalıdır. Öğrenciler okullarına istekle gelebilmeli ,cazip imkanlar bulabilmelidir. Meslek liselerinin bu manada daha modern koşullara ve eğitim ortamlarına kavuşması gerekir. Eskimiş, yıpranmış liseler tamamen değişmeli, daha modern binalara taşınmalıdır. Bir örnek vereyim, Fakülte yolundaki Mimar Sinan Endüstri Meslek lisesi. Yanlış anlaşılmasın bu lisemize karşı en ufak bir art niyetim yok sadece örnek olsun konu daha iyi anlaşılsın diye örnek veriyorum. Bu tarz birçok örnek var şehrimizde. Nerdeyse otuz yıldır bu okulun bahçesinin değiştiğini görmedim, inşallah yanılıyorumdur.
Meslek liselerinin genç nüfusa iş sağlama anlamında büyük katkısı olabilir. Bu tür okullarda meslek derslerinin yanında kültür dersleri de aynı oranda verilmelidir. Bunu şu açıdan söylüyorum. Hangi işi yaparsanız yapın farklı konularda bilgi sahibi olmak, ürettiğiniz işin kalitesini artıracaktır. Ayrıca bu hem yüksek öğretimdeki başarıyı, hem de KPSS türü sınavlardaki başarıyı olumlu etkileyecektir. Farklı alanlarda bilgi sahibi insanların ufukları daha geniş olur, bu durum yaptığı işe direk yansır. Öğrencilerin farklı ülkeleri yakından tanımaları, sanat ve spor faaliyetlerinde bulunmaları onların dünyaya bakışlarını da değiştirecektir.
Meslek liselerinin kalitelerinin artırılması, iş imkanlarının çoğalması bu okul türlerinin öğrenci alım puanlarının da yükselmesine neden olacaktır. Kişisel kanaatim meslek liseleri puan anlamında fen liseleri ile yarışmalıdır. Uygulamada bazı meslek liseleri SBS puanı ile öğrenci alırken bazıları hiçbir okula yerleşemeyen öğrencileri alıyor. Bu durum ‘meslek lisesi’ imajını olumsuz manada etkiliyor kanaatindeyim. Tabi meslek liselerinin sorunlarını eğitim sisteminin sorunlarından ayrı ele almamak gerekir. Farklı yol ve yöntemler bu konuda denenmelidir. Pilot uygulama olarak farklı modeller uygulanabilir yararlı olursa genele yayılabilir. Hangi eğitim kurumunda olursa olsun bütün öğrenciler bizim çocuklarımız, bu ülkenin çocukları , bu ülkenin geleceği onlar. Geleceğimizi iyi inşa etmeliyiz, en donanımlı ve en modern şartlarda. Tercihlerinizin sizi mutlu olacağınız yerlere taşıması temennisi ile.