Ali ÖZKANLI

6. Kayseri Kitap Fuarı'nın Ardından...

Ali ÖZKANLI

        Şehirlerin hayatında kültür, sanat ve edebiyat çok önemlidir. Kitap sevgisi ve okuma merakı küçük yaşlarda başlar. Kitap fuarları bu açıdan öğrenciler için bulunmaz bir fırsattır.

        Medeniyetlerin beşiği, âlimler yatağı olan kadim şehrimizde yaşayan insanlar Kayseri’ye yakışan ve heyecanla beklenen kitap fuarı her yönden diğer şehirlerin önünde olmalı. Fuarlar, insanları tanıtan kimlik ve kişilik merkezleridir. Önemli olan "Bâki olan şu kubbede hoş bir sadâ bırakmaktır."

    Okuyan ve okutan şehir Kayseri’de bu yıl 6. düzenlenen kitap fuarına 10 günlük süre içerisinde 385 Yayınevi 504 Yazar katıldı. 1 milyon 39 bin 93 kişi ziyaret etti. Kayseri bir kez daha kendi rekorunu kırdı.

    Özellikle; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç ve personeline, Sun Fuarcılık Başkanı Sayın Nuh Mehmet Saçmacı ve ekibine, fuar için aylarca hazırlık yaparak fuarın en güzel bir şekilde olmasını sağlayan, emeği geçen herkese, fuarla ilgili haber yapan görsel ve yazılı medyanın destekleri takdire şayandı.

    Kitap okuma, insanın düşüncelerini olgunlaştırır. Hayatta başarıya ulaştıran tek anahtardır. Kitap okuyan insanın konsantrasyon gücü oldukça fazladır. Kitap okuyan insan, algısı oldukça fazladır, bu ise okul ve iş hayatında oldukça büyük başarılara götürür. Kitap okuma insanın hayatını düzene sokarak, insanı büyük hantalıktan kurtarır. Kitap okuyan insan kültürlüdür. Ve nerede ne konuşacağını bilen Bilinçli bir insandır. Kitap okuyan insanın bilgi dağarcığı fazladır ve böylece akıcı bir şekilde konuşma olanağı sağlamaktadır. Kitap okuyan insan hızlı düşünür. Okumak insanı yormaz, bilakis rahatlatma özelliğine sahiptir. Hayal gücünü güçlendirir ve artırır. Kısaca kitap okumak hayatımızı güzelleştirir ve insanlarla iletişimi artırır...
    Kitap fuarının daha iyi olması için;

    * Öğrencilere verilen kitap kuponlarının artırılması.
    * Daha çok öğrenciye ulaşım imkanları sağlanarak söyleşi ve imza günlerine getirilmesi.
    * Yerel yazarlara daha uygun stand yeri, tanıtım afişleri ve kitapçığında daha çok yer verilmesi.
    * Valilik, belediye, kültür ve milli eğitim müdürlükleri, üniversiteler, ticari kurum ve kuruluşlar tarafından şehrin yazarlarının kitapları alınarak öğrencilere hediye edilmesi. 
    * Başka şehirlerde kitap fuarı süresi içinde; Türk Halk, Türk Sanat ve Tasavvuf müziği alanında mini konserler, şehir içinden ve şehrimiz şairlerinin de katılacağı şiir programları ile kitap fuarı daha güzelleşecektir.
    * Söyleşi ve imza günleri için şehir dışından gelen yazarlara tanınan imkanların yerel yazarlara da gösterilmesi. Tanıtım, ulaşım, yemek vb.
    * Yazar ve şairlerin okullarda öğrencilerle buluşturulması.
    * Stand ücretlerin daha hesaplı olması sebebiyle kitap fiyatların düşeceğinden yayınevlerine ve vatandaşlarımıza kolaylık sağlanması.

    2024 yılında yapılacak olan 7. Kayseri Kitap Fuarının yine ziyaretçi, yazar ve yayınevi katılım rekorlarını kırmasını bekliyoruz. Şehrimizin edebiyatına, kültürüne, sanatına, ekonomisine, yazara, kitaba ve okumaya verilen değerin artmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları