Yaşadığı dramı fotoğraflarla anlattı

Türkiye-Rusya krizi hayatını değiştirdi

Geçen yıla kadar öğrenimini Rusya’da sürdüren ancak Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından kaydı silinen 22 yaşındaki Selma Sılay, yaşadığı dramı anlatabilmek için fotoğraf sergisi açtı.
Erciyes Üniversitesi İngilizce Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Selma Sılay, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi’nin destekleriyle “Moskova’dan Kayseri’ye Tatlı Bir Sürgün Hikayesi” adı altında son 1 yılda yaşadıklarını ve izlenimlerini fotoğraf karelerine taşıdı.



Sılay, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde açılan sergide Moskova’da öğrenim görürken, beklenmedik olaylar sonrasında  yaşadığı dramı fotoğraflarla anlattı.
Sergiyi ilk gününde İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, İl Müftü Yardımcısı Mahmut Taşyapan, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş ve davetliler ziyaret etti.

“Çok yıpratıcı dönem yaşadım”
Erciyes Üniversitesi İngilizce Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Selma Sılay, geçen yıla kadar Rusya’da okuduğunu belirterek, “Dil öğrenme konusunda çok istekliydim. Dilim çok yatkındı. Bu yüzden Rusya’yı tercih ettim. Başvurularım kabul olunca 2013’te hazırlık okumaya hak kazandım. Yabancı öğrencileri hem teşvik hem de oraya olan ilgiyi artırmak için bir sınav düzenlendi. Bu sınavdan 85 ve üzeri puan alanlara Federasyon tarafından yabancı öğrencilere destek fonundan burs veriliyordu. Bunu başardım. Eğitim gayet güzel bir şekilde devam ediyordu. İkinci sınıftaydım. O dönemde Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizinden sonra dramatik olaylar yaşadık.” dedi.

“Türklere baskı yapıldı”
İki ülke arasında yaşanan kriz sonrasında Üniversitede çok sevilen bir öğrenciyken bir anda rollerin değişerek istenmeyen kişi olduğunu anlatan Sılay şunları söyledi:
“İlk yaklaşımlar çok sert oldu. Milliyetçi duygularıyla oradaki Türk iş adamlarına baskı yapılmaya başlandı. Bunun öğrenci ayağı olarak da bizler zarar gördük. Uçak olayından 2 gün sonra Yabancı Öğrenciler Birimi’nde bir toplantı yapıldı. Bazı yaptırımlar uygulanmaya başladı. Akşam 7’den sonra dışarı çıkılmayacağı, Türk olduğumuzun söylenmemesi, Türkçe konuşulmaması gibi onların hem bizi bastırmak hem de yaşanabilecek bir takım sıkıntıları önlemek için bir takım yasaklamalar geldi. Sonuç olarak Üniversiteden bursumun kesilmesi, öğrenci dosyamın iptaline giden bir süreç yaşadım. Bu süreç yıpratıcı oldu. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı ek madde 2 Yabancı öğrenciler kontenjanına Rusya’yı ekledi. Ben de Erciyes Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptım. Eğitimime burada devam ediyorum.”

“Hedefinizden vazgeçmeyin”
Yaşadığı sıkıntılara rağmen hayata yeniden tutunduğunu belirten Selma Sılay gençlere tavsiyelerde bulunarak; “Hayatta her olayın etkileyici bir yanı var bana göre.  1 yılda yaşadığım dramı anlatmak için fotoğraf sergisi açmak istedim. Umudumu hiçbir zaman yitirmedim. Hedefimden vazgeçmedim. Serginin temel amacı; ne kadar umutsuzluk yaşarsanız yaşayın asla vazgeçmeyin prensibini taşıyor. Kaderinizi başkasının eline bırakmayın.” diye konuştu.

Dramatik fotoğraf sergisi 15-16 Mayıs’ta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sergi salonunda, 17-18 Mayıs’ta ise İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi Sergi Salonunda açık olacak.
Haber-Foto: Ramazan Karakuş
 
 
 

Bakmadan Geçme