Yarım asırdan bu yana darbe için hazırlık yapmış

Komisyon Başkanı Reşat Petek , Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimi'ni Araştırma Komisyonu'nun taslak raporu bugün açıkladı.

MİT'in ve Genelkurmay'ın 15 Temmuz'a ilişkin raporları da komisyona ulaştı. Petek, "Fetullah Gülen'in Komünizmle Mücadele Derneği'nin Erzurum şubesinde görevli olduğu ve o yıllarda CIA mensubu Graham Fuller ile irtibatlı olduğu görülmüştür. Fetulah Gülen'in bütün engeller aşılarak vaiz olması dikkate şayandır. Vaizlekten 1 ay sonra ilkokul diplomasını almıştır." ifadelerine yer verdi.

Petek'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Takiye ve gizlilik duvarına saklanan illegal faaliyet yapan bu hain yapıyı araştırmak pekçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Çok miktarda belge geldi, bu dijital ortamda kapsamlı raporlar. Çok hassasiyetle incelememiz zamanımızı aldı. Olayın sıcaklığı sebebiyle yeni ve güncel bilgilerin ortaya çıkması da bir başka gecikme sebebidir. Yurtta Sulh Konseyi olarak anılan 221 kişilik sanıklı dava şu anda Sincar'da devam ediyor. İşin yargı bağlamında istediğimiz belgeler soruşturmanın gizliliği çerçevesinde bize gelmiyordu. Pekçok bilgiye daha sonra ulaşma imkanını bulduk. Bu da bir başka gecikme sebebi oldu. 

ÇOK DETAYLI BİLGİLERE ULAŞTIK

İncelemeye başladığımızda FETÖ'yü son yıllara değil araştırdıkça, derinliğine gittikçe hakikaten yarım asırdan bu tarafa 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık mahiyetinde çok legal görüntülü ama illegal sinsi çalışmaların yürütüldüğü görüldü. Yargı, emniyet, silahlı kuvvetlerdeki üst bürokrasiye nasıl girdikleri konusunda çok detaylı bilgilere ulaşmış bulunuyoruz. Bu süreçte 20 Arılık 2016 tarihinde başlayan ve 16 Nisan 2017 tarihine kadar devam eden bir anayasa değişikliği sürecini yaşadık. Bu çalışmalarla da  doğrudan ilgilenmek durumundaydık. Bu süreç darbe komisyonu çalışmalarına yoğunluk veremedik. Raporumuz 4 ay 15 gün gibi bir sürede tamamlandığını belirtmek isterim. Araştırma komisyonları bir savcılık makamı gibi çalışmamaktadır. Anayasa ve TBMM iç tüzüğüne göre Araştırma Komisyonu'nun niteliği doğru değerlendirilmezse beklentiler de farklı olabiliyor. Anayasa'daki ifadeye göre belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan çalışmalardır.

15 TEMMUZ'UN ARKASINDA FETÖ'NÜN OLDUĞU KESİNDİR

Bu bir iddianame değildir, bu bir Araştırma Komisyonu raporudur. Suçları cezalandırma yetkisi yargınındır. FETÖ'nün hain darbe girişimiyle ilgili olarak darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğu gerçeğini başlangıcından itibaren elimizdeki somut delillerle söylemeye çalıştık. Bugün hiçbir tereddüte mahal vermeyecek şekilde bilgi ve belgeler vardır. Suç itirazları, itiraflar, iletişim kayıtları, örgüt mensuplarının kullandığı özel iletişim programları, sanık beyanları, yargılamada yeni yeni ortaya çıkan beyanlar, darbe girişiminde tutuklu yargılanan sanıkların FETÖ'yle irtibatlarını gösterir mahiyette Pensilvanya'dan yeni gelen talimatlar, örgütün sözde lideri Fetullah Gülen'in devam eden açıklamaları gibi delilleri değerlendirildiğinde 15 Temmuz darbe girişiminde ülkemiz içinde odakların himaye ettiği Fetullah Gülen'in sözde liderliğiyle idare ettiği karar verdiği anlaşılmıştır.

FETULLAH GÜLEN'İN CIA MENSUBUYLA İRTİBATI OLMUŞTUR

Külliyenin bombalaması eylemini gösteren sanık hain, FETÖ'den aldığı talimatla "biliyordum, bilerek yaptım" beyanı var. Genelkurmay emir subayının "Darbe gecesi Hulusi Akar'a Kenan Evren olacak mısın, olmayacaksınız" beyanları. Hulusi Akar'ın Fetullah Gülen'le görüşmek için ikna çalışmaları. FETÖ'nün legal görünümlü faaliyet alanlarında aslında illegal alanla içiçe olduğu delillerden birisi FETÖ mensubu Prof. Osman Özsoy'un bir televizyon kanalında yakında darbe olacağını çok net bir şekilde ima etmiş, "Keşke profesör olacağıma bir albay olsaymışım, bu süreçte çok daha katkım olurdu" demiştir. Fetullah Gülen'in 20 yaşından itibaren yaşadığı olağadışı olaylar. Belli bir iş için kendisinin yetiştirildiği, himaye edildiği görülmektedir. Fetullah Gülen'in Komünizmle Mücadele Derneği'nin Erzurum şubesinde görevli olduğu ve o yıllarda CIA mensubu Graham Fuller ile irtibatlı olduğu görülmüştür. Fetulah Gülen'in bütün engeller aşılarak vaiz olması dikkate şayandır. Vaizlekten 1 ay sonra ilkokul diplomasını almıştır.

FETULLAH GÜLEN BİR SAHTEKÂRDIR! BELGELERİ SAHTEDİR

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan detaylı bir rapor aldık. Bu raporda 10 Temmuz 1959 tarihinde göreve başlamış, görevinde yetirsiz olduğu değerlendirilmesine rağmen bir gizli el kendisini himaye etmiş ve 7 yıl aday memurluk yapmış ve ondan sonra memurluğu tasdik edilmiştir. Fetullah Gülen bir sahtekârdır. Eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu düzenlediği sahte belgelerle, emeklilik işlemlerini sahte evraklarla sağlamıştır.

BAŞARISIZ OLACAKLARINI ANLAYINCA...

Darbe girişiminin başarısız olacağı anlaşılınca örgüt üyelerine kendilerini kamufle etmeleri talimatı verilmiş. Meydanlara inmeleri darbeyi kınayan sözler söylemeleri ve meydanlarda fotoğraf çektirip bunu sosyal medyadan paylaşamları öenrilmiş.

FETÖ DÖNEMSEL OLARAK SİYASİ PARTİLERLE İŞBİRLİĞİNE GİTTİ

Darbeye iştirak eden 228 askeri personelde 205 tanesinin yurtdışı görev verildiği bize gelen resmi kayıtlarda belirtiliyor. Neden Darbe Araştırma Komisyonu, siyasi ayağıyla ilgili olarak neden rapor koymadı eleştirileri vardı. Gerçekten FETÖ ile ilgili yaptığımız tespitlerle sadece bir sayisi partiyle irtibatlı olmadığını tespit etmiş oluyoruz. Dönemsel olarak iktidardaki partilerle siyaseti kullanmayı tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Fetullah Gülen 15 Mart 1967 yılında bir partiye CHP'ye bir tahsilat makbuzu var, 5 bin lira bağışta bulunduğu anlaşılıyor. Sözüm yanlış anlaşılmasın, bir siyasi partiyle ilişkilendermek bakımından söylemiyorum. Bu örgütün amaçlarına hizmet ettiğini düşündüğü partiyle işbirliğine gitmiştir.

PASAPORT İSTEK FORMUNDA ANNE ADI RABİN OLARAK GEÇİYOR

Fetullah Gülen'in pasaport istek formunda anne adının Rabin olarak ifade ettiği görülüyor. Acaba 15 Temmuz günü hep sorduğumuz sorular, kamuoyunun da merak ettiği, o gün neler yaşandı? Bu konuda MİT Müsteşarı, Genelkurmay Başkanı bilgi vermedi diye eleştiriler oldu. MİT raporunun o bölümüne işaret etmek istiyorum. MİT'den gelen raporda şu bilgiler yer almıştır: MİT'in daha önce paylaştığı istihbaratlarda FETÖ'nün darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata ulaşılamamıştır. Saat 14.20 sularında 15 Temmuz'da teşkilat karargahına gelen, gerekli güvenlik proesedüründen geçirildikten sonra saat 15.00 gibi görüşülen şahıstan MİT Müsteşarı'na saldırıda bulunacağı iddiasıyla teyide muhtaç bilgiler verilmiştir. Sayın Müsteşar'ın önce saat 16.20'de sayın Genelkurmay ikinci Başkanı'na bilgi vermiştir. Sayın Müsteşar sayın Genelkurmay Başkanı'ndan gelen davet üzerine saat 18.00'de Genelkurmay Karargâhı'na gitmiştir.

ÖRGÜTÜN YAPILANMASI GÜLEN, MÜTEVELLİ HEYETİ, ÖZEL KALEM VE HUSUSİLER

MİT'in göndermiş olduğu raporda FETÖ'nün yurtiçi ve yurtdışı yapılanması konusunda şematik olarak bilgiler sunulmuştur. Özellikle Türkiye'nin 5 bölgeye ayrılarak, bölge imamları aracılığıyla örgütün yönetildiği, diğer taraftan yuriçinde yapılanmasıyla ilgili verilen şema ilginçtir. En tepede Fetullah Gülen, ona bağlı olarak yapılan mütevelli heyeti ve özel kalem var. Hususiler denilen bir grup ifade ediliyor. Hususiler, emniyet, yargı, MİT ve TSK'daki örgüt yapılanmasını bu hususilerin takip ettiği belirtiliyor. Mütevelli üyeler ise bir legal, bir de illegal yapılanma var. Finans, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektörün üzerinde legal ama arkasında illegal çalışmalar daha detaylı ifade edilmiş. Bunların içinde holdingler, üniversite, hastane, iş ve işçi kuruluşlar ifade edilmiştir.

ADİL ÖKSÜZ'ÜN FETÖ İLE İLİŞKİSİ KESİNLEŞTİ

Raporda Adil Öksüz ve şu anda kaçmış olan ve yargılanmakta olan sivil unsurlar şu anda değerlendiriliyor. Gerçekten somut olarak Adil Öksüz'ün FETÖ ile irtibatı kesin olan ve darbenin yönetilmesinde aktif rol alan kişi konumunda. Bu kişinin hala yakalanamamış olması, serbest bırakılması, serbest bırakan hakimlerin meslekten uzaklaştırılıp, haklarında işlemler yapıldığını biliyorsunuz. İki defa yurtdışı seyahati olmuş. Fetullah Gülen'in de 1970'li yılladan başlayarak izinlerini yurtdışında geçirdiğini biliyoruz. Adil Öksüz ile ilgili FETÖ bağlantısına bir delil olarak Zaman Gazetesi yazarlarından Ali Ünal'ın alınan ifadesinde Adil Öksüz'ü Pensilvanya'da Fetullah Gülen'in yanında gördüğü 'Adil Hoca' olarak nitelendirilen kişinin kesinlikle Adil Öksüz olduğunu söylemiştir. (akşam.com.tr)

Bakmadan Geçme