Vücudunuzu yorun!

Beslenme tarzının değişmesi ve fiziksel aktivitenin azalması ile ortaya çıkan obezite sorununun kalp hastalıklarını tetiklediğini belirten Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, günde en az 30 dakika yürümenin bile yaşam kalitesini artırarak yaşam süresini uzattığını söyledi.

Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, 12-19 Nisan Kalp Sağlığı Haftası öncesi kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Yağlı soslu yemekler yerini hafif yiyeceklere bırakmalı
Sigara ve aşırı yağlı gıdaların da kalp krizine yol açan en önemli bir faktörlerden biri olduğuna değinen Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, “Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıda tüketimi artırılmalı, haftada en az iki gün balık yenilmelidir” diye konuştu.

Sevdiğiniz işlerle uğraşarak stresten arının
Yüksek tansiyon ve şeker hastalığının da kalp hastalıklarının önemli bir nedeni olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, stresten arınmak için hobi edinmek, yoga ve nefes teknikleri gibi yöntemlerin seçildiğini kaydetti.

Göğüs ağrısı ve nefes darlığınız varsa
Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrılarının geldiğini, bu şikayetleri olan kişilerin en kısa zamanda bir kardiyoloji uzmanına başvurup, gerekli kontrolleri yaptırması gerektiğini ifade etti.
Kurumsal Haber
 

Bakmadan Geçme