Vücuda batan cismi kesinlikle çıkartmayın

Geçtiğimiz günlerde karnına saplanmış bıçakla bir kişi hastaneye kaldırıldı. 112 Acil personelinin yanlış müdahalede bulunduğunu düşünenler olaya sosyal medyadan tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği olaya ilişkin açıklamada bulunarak, sağlık çalışanlarının olaya müdahalesinin doğru olduğunu söyledi.

Bıçak çıkarılsa, hasta ölebilirdi

Olaya ilişkin açıklamayı Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği adına derneğin il başkan yardımcısı Hayreddin Zahid Yıldırım yaptı. Yıldırım, olaya ilişkin yaptığı açıklamada: “Hastaya zarar vermeme, onu en iyi şartlarda hastaneye getirmek ilk yardımın temel ilkelerinden biridir. Vücuda batan herhangi bir cisim oraya tampon görevi yapmaktadır. Cismin çıkartılması sonucu kanamanın artacağı, cismin saplanmış olduğu organa zarar vereceği ve hastanın iyi olan durumunun daha kötüye gitmesine hatta kişinin hayatını kaybetmesine sebep olacağı için cisim hareket etmemesi için sabitlenmeli, hastanede cerrahi şartlarda çıkartılması gerekmektedir” dedi.

112 Acil personelin müdahalesi doğruydu

Bu bilgileri göz önüne aldığımızda 112 Acil personelinin yapmış olduğu müdahalenin doğru ve yerinde olduğunu belirten Yıldırım: “Çıkan yanlış bilgilendirme sonucu sosyal medyada ‘’karnına sapladığı bıçak ile hastaneye getirildi’’ haberi doğruluğu yansıtmayıp vatandaşlar üzerinde ilk yardımın yanlış uygulanmasına sebebiyet verebilir. İlk yardım bilmeyen kişilerin yanlış yönlendirilmesi sonucu vatandaşlarda oluşan algıyı düzeltip hasta sağlığının bedelinin ucuz olmadığını bir kez daha söylemek istiyoruz. Biz Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri - Derneği olarak 7-70 e ilk yardım eğitimi verip onları sağlık konusunda bilgilendirdik ve bilgilendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haber: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme