Veganlar Daha Fazla Hafıza Güçlüğü Çekiyor
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, hayvansal gıdaları tümüyle kullanmayı reddeden veganların daha fazla hafıza güçlüğü yaşadığını söyledi.Hafızayı güçlendirmek için B12 içerikli gıdaların önemli olduğuna dikkat...
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, hayvansal gıdaları tümüyle kullanmayı reddeden veganların daha fazla hafıza güçlüğü yaşadığını söyledi.
Hafızayı güçlendirmek için B12 içerikli gıdaların önemli olduğuna dikkat çeken diyetisyen Duygu Deniz, “B12 vitamini yalnızca hayvansal gıdalarda bulunuyor. Bu nedenle hayvansal gıda tüketimini tamamen reddeden veganlar hafıza güçlüğü ve ilerleyen süreçlerde de hafıza kaybı riski altında” dedi.
B12 vitamini eksikliğinin ‘pernisiyöz anemi’ hastalığı ile birlikte hafıza güçlüğüne neden olduğuna belirten diyetisyen Duygu Deniz, protein içerikli kuru baklagillerde B12 bulunmadığının da altını çizdi. Deniz şunları söyledi:
“Kuru fasulye, nohut türü bitkisel protein kaynaklarında demir, protein, çinko, magnezyum vardır ama B12 yoktur. Protein olan her yiyecekte B12 olmuyor, sadece hayvansal gıdalarda bulunuyor. O nedenle vejetaryenler ve daha aşırı olan veganların kuru baklagil tüketmeleri B12 almalarını sağlamıyor. Bu durumda vitamin takviyesi kullanmaları gerekiyor” diye konuştu.
Veganlardan sonra kadınların ve mide sorunu yaşayanların da B12 eksikliği yaşadığını kaydeden diyetisyen Duygu Deniz, “Kadınlarda da B12 vitamini eksikliği özellikle 45 yaşından itibaren daha çok önem kazanıyor çünkü B12 eksikliği kemik erimesinin de nedeni. Mide sorunu olanlar B12’yi iyi sindiremiyor. Mide ile şikayeti olan kişilerde de bu nedenle B12 eksikliği görülebiliyor” ifadelerini kullandı.