Vasıflı ara eleman sıkıntısı çözülmeli

Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'de, bir dönem imam hatip okullarında yapılan değişikliklerle birlikte, meslek liselerinin de önünün kesildiğini belirterek, vasıflı ara eleman ihtiyacının, tüm sektörlerde giderek daha ciddi bir sorun oluşturduğunu söyledi.

 Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şubesi ile Seyyid Burhaneddin Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ortaklığında gerçekleştirilen, ‘Yeterliliğe Dayalı Eğitim Programıyla Genç Makine Bakımcılar Yetiştirme Projesi’ toplantısı için Kayseri’ye geldi.

 

Projenin tanıtım toplantısı Radisson Blue Otel’de gerçekleştirilirken, toplantıya Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, Özağaç İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Adnan Kıyak, İŞKUR Kayseri İl Müdür Yardımcısı Bekir Güngör, Seyyid Burhaneddin Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ramazan Güneş, Hak İş Konfederasyonu’na bağlı şube başkanları ile üyeler katıldı.

 

Sendikal mücadelenin yalnızca toplu iş sözleşmesi yapmaktan ibaret olmadığını söyleyen Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, topluma faydalı olması gereken sendikaların, eğitim konusunda da önemli bir mücadele alanı olduğunu söyledi.  

 

2023 için ara eleman sorunu çözülmeli

Türkiye’nin 2023 vizyonundaki hedeflere ulaşabilmesi için, nitelikli ara eleman sorununa çözüm bulunması gerektiğini belirten Başkan Arslan şunları söyledi:

 “Bütün organize sanayi bölgelerine gittiğimiz zaman işçi ihtiyacından bahsediliyor. Kalifiye işçi ihtiyacını ne yazık ki biz çözemiyoruz. Burada Milli Eğitimin devreye girmesi lazım. Özellikle mesleki eğitim konusunda Türkiye’nin bir dönem yaşadığı krizler, imam hatip liselerini cezalandırmak adına meslek liselerine getirilen sınırlamalar, ayrımcılıklar, üniversite kapılarının bu gençlere kapatılmasının sonucu, ne yazık ki uzun süre meslek liselerinin ihmal edilmesine neden olmuştur. Mesleki eğitim ciddi şekilde ihmal edildi. Son yıllarda yeni bir atak gördük. Bu da açıkçası bizi heyecanlandırıyor. Ama dünyayla kıyasladığımız zaman maalesef tersine bir yapıyı hala istediğimiz noktaya dönüştüremedik. Gelişmiş ülkelerde mesleki eğitimin toplam eğitimdeki oranı yüzde 65, düz liseler yüzde 35 iken maalesef bizde bu tam tersi. Bu sistem olumlu yönde değişiyor ama hala istediğimiz noktada değil.”

80 kişiye eğitim verilecek

Hizmet İş Sendikası Kayseri İl Başkanı Serhat Çelik ise Proje sayesinde 80 kişiye makine bakımcısı eğitimi vereceklerini söyledi.

12 ay devam edecek olan proje bedelinin, 343 bin 530 Euro olduğunu dile getiren Başkan Çelik, “Yeterliliğe dayalı eğitim programları uygulayarak gençlere mesleki beceri ve yeterlilik kazandırmak gençlerin iş gücüne katılımını sağlamak sınav ve belgelendirme sistemi yoluyla MYK belgelerini almalarına imkan sağlamak” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Fatih Mehmet Bakırtaş’ta, proje ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme