Vali Düzgün Engellilere Girişimcilik Sertifikalarını Dağıttı
Vali Orhan Düzgün, Girişimcilik Engel Tanımaz projesi kapsamında düzenlenen kursları başarıyla tamamlayan 43 engelliye 30 bin TL'ye kadar hibe desteği alma imkanı sağlayan girişimcilik sertifikalarını dağıttı.Vali Düzgün, Aile ve Sosyal...
Vali Orhan Düzgün, Girişimcilik Engel Tanımaz projesi kapsamında düzenlenen kursları başarıyla tamamlayan 43 engelliye 30 bin TL’ye kadar hibe desteği alma imkanı sağlayan girişimcilik sertifikalarını dağıttı.
Vali Düzgün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engellilere yönelik uygulamaya konulan “Girişimcilik Engel Tanımaz” projesi kapsamında Kayseri’de kamu kurumları tarafından ortaklaşa yürütülen kursların sona ermesi nedeniyle düzenlenen sertifika dağıtım törenine katıldı.
75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Vali Düzgün, toplumun içerisinde çok önemli yer tutan engellilerle özellikle bir arada olmayı istediğini, aynı zamanda kendisinin de bir engelli yakını olması nedeniyle törenin kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirtti.
Son yıllarda engellilere yönelik hizmetlerde ciddi bir artışın olduğu, bununda toplumun her kesimi tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade eden Vali Düzgün, şöyle devam etti:
“Bundan 30 yıl kadar önce engellilerin eğitimi adına Türkiye’de gösterilebilecek okul sayısı 3 ya da 4’tü. Ankara’da, İzmir’de böyle bir okul varmış diye duyardık. Ama artık her şehrimizde hatta aynı şehirde birkaç mahallede, bazen ilçelerimizde engellilere yönelik pek çok rehabilitasyon merkezinin, okulun olduğunu görmek gerçekten memnuniyet verici. Devletin engellilere yönelik olarak kurmuş olduğu değişik birimler, genel müdürlükler vardı. Ama iki yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurularak artık Bakanlık seviyesinde konu ele alınmaya başladı. Engelli vatandaşlarımızın toplum hayatına katılması, onların evlerinin dört duvarı arasından çıkarak sokakta, parkta, bahçede, alışveriş merkezinde rahatça gezebilmesi, çalışabilmeleri ve iş hayatına atılabilecek olmaları son derece önem taşımaktadır.”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün önderliğinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KOSGEB ve Develi Belediyesi’nin desteğiyle iki etap halinde gerçekleşen kurslar sonunda 43 engellinin sertifika almaya hak kazanması ve bu sertifika sayesinde KOSGEB tarafından desteklenecek olmasının önemine işaret eden Vali Düzgün, “İnsanın meşgul olabileceği bir şeyi olursa kendi dertlerini ve sıkıntılarını çok daha çabuk unutuyor. Aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmasının yanı sıra bu konu ayrıca önem taşıyor. Sabah kalktıklarında gidebilecekleri işin ya da işyerlerinin olması engellilerin kendilerine olan özgüvenlerinin, aile mutluluklarının, arkadaşlarıyla ilişkilerinin, toplumla ilişkilerinin daha sağlıklı ve mutlu olmaları adına kursun düzenlenmesi önemli bir fırsat olmuştur. İş kurarak ailelerine, topluma faydalı bireyler haline gelmelerini arzu ediyoruz.”
Vali Düzgün, törenin yapıldığı 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi’nin Boydak Ailesi tarafından yapıldığını da hatırlatarak, hayırseverler şehri olarak bilinen Kayseri’de son derece modern fiziki özelliklere sahip binayı engellilere kazandırdığı için Boydak Ailesi’ne teşekkür etti.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şerafettin Akyüz konuşmasında 43 engellinin ailelerinin de desteğiyle iş hayatına atılabilecek donanımı kazandıklarını anlatırken KOSGEB Kayseri Merkez Müdürü Erdal Çınar ise, belgeyi alan engellilerin protokol gereğince iş kurabilmeleri için 30 bin TL hibe desteğinin hazır olduğunu, büyük düşünenler için ise faizsiz 70 bin TL uzun vadeli kredi seçeneğinin mevcut olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Vali Düzgün ile programa katılan Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şerafettin Akyüz, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Erdoğan engellilere girişimcilik sertifikalarını dağıttı.
Engelli ailelerinin de katıldığı ve kimi zaman duygusal anların yaşandığı sertifika dağıtımı sırasında duygularını dile getirmeye çalışan Engelli Zehra Aşık, “Mutluluktan konuşamıyorum bile. Bize bu imkânı sağlayan ve desteklerini esirgemeyen başta Sayın Valim olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” derken, doğuştan ayaklarından engelli 13 yaşındaki kızı Kadriye Yılmaz ile birlikte kursa katılan Feraziye Yılmaz ise hayatının en mutlu anını yaşadığını ifade etti.
Sertifika almaya hak kazanan engellilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Vali Düzgün, daha sonra rehabilitasyon merkezinde eğitim gören engelli çocukları ziyaret etti.