Vakıflardan vatandaşa 'Devletlu' cevap

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Vakıflar Kayseri Bölge Müdürlüğü'ne soru yönelten vatandaşa üst perdeden verilen 'devletlu' cevap oldukça şaşırttı.

 Kamuoyunun yazarımız, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in “Vakıflar Bölge Müdürünün hakkı” başlıklı köşe yazısıyla haberdar olduğu olay şöyle gelişti;
Vatandaş F.G. 2003 yılında çıkan 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde geçen yıl Temmuz ayında Vakıflar Kayseri Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak “Vakıflar Haftası için Genel Müdürlükten ne kadar ödenek geldiği ve nerelerde harcandığı”nı sordu.

Niçin ilgileniyorsunuz?

Dilekçeye 5 gün sonra verilen cevap ise şaşırtıcı oldu. Zira Bölge Müdür Vekili Hakkı Murat soruyu “bize gönderilen ödenekle neden ilgilendiğinizin mahiyeti anlaşılamadı. Ayrıca bize gönderilen ödenekle ilgili tarafınıza bilgi verilmesi gibi bir yükümlülüğümüz bulunmamaktadır” şeklinde cevaplandırdı. Hakkı Murat, bu şerhe rağmen Vakıflar Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında temsil ve ağırlama faslından KDV hariç 4 bin 740 TL harcandığını belirtti. Murat’ın bu cevabı, halka üst perdeden “devletlu” bakış açısının bazı bürokratlarda hala sürdüğünün ispatı oldu.

Bakmadan Geçme