Uzman Doktor İsmail Ekici:
Özel Dünyam Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktoru İsmail Ekici, toplumların yaşlanması ile birlikte ilerleyen yıllarda Alzheimer hastalığının çoğalacağını söyledi.Alzheimer hastalığı hakkında bilgiler veren Özel Dünyam Hastanesi...
Özel Dünyam Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktoru İsmail Ekici, toplumların yaşlanması ile birlikte ilerleyen yıllarda Alzheimer hastalığının çoğalacağını söyledi.
Alzheimer hastalığı hakkında bilgiler veren Özel Dünyam Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktorlarından İsmail Ekici, toplumların yaşlanması ile birlikte Alzheimer hastalığının artacağını söyledi. Ekici, “Toplumumuz artık hızla yaşlanmakta. Dolayısıyla yaşlılığın getirdiği hastalıklar da artmaktadır. Bu bağlam da bizim ve tüm insanlığın başına en çok gelecek hastalıklardan biri de Alzheimer hastalığı. Bu, kişinin entelektüel ve sosyal becerilerinin giderek azalması ve unutkanlıkla seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Dolayısıyla kişi daha önce günlük olarak yapabildiği aktivitelerin birçoğundan mahrum kalır ve tek başına yapamadığı için bir başkasına bağımlı hale gelir. Özellikle 65 yaş üstü insanlar da yaşam süresi arttığından bu hastalık sık olduğundan, hem bakıcısı hem de hasta bu hastalıktan oldukça rahatsız olur. Şöyle ki bakacak kişi daha önce çok sevdiği bir insanın bu hale gelmesinden dolayı üzülür, ona hizmet etmek için elinden geleni yapar ama sonunda bir tükenmişlik meydana gelebilir. Ne yaparsa yapsın hastalığa önlem alamadığını gördüğü zaman hızla kendisi de yıkılmaya başlar. Dolayısıyla evimiz de böyle yaşlı insanlar ki unutkanlığı gördüğümüz zaman normal bir yaşlanma gibi değerlendirip doktora gelmeme gibi bir şeye kapılmayalım” dedi.
Alzheimer hastalarına nasıl bakılacağı hakkında da bilgiler veren uzman doktor İsmail Ekici, “Bu hastalara ve yakınlarına, hasta bakıcılarına verilecek tedavi ile büyük oranda yardımcı olunabilmektedir. Hastalar daha önce yaptıkları aktiviteleri yapamamasına rağmen bazen hasta olmadıklarını düşünürler. ‘ben hasta değilim. Niçin beni doktora götüreceksiniz?’ gibi sorular sorarlar. Örneğin biri evine geldiği zaman ‘Hoşgeldiniz. Nasılsınız? Siz kimsiniz? der. Bu soruları tekrar tekrar sorar. Hem aldığı cevapları hem de sorduğu soruları unutur. Dolayısıyla bunlardan kişinin hasta olduğu anlaşılabilir. Kişinin daha önce çok rahat yapabildiği giyinme, günlük aktiviteleri, yemek yeme, banyo yapma gibi işlerini yapamaz hale gelebilir. Oldukça uğraştırıcı ve zor bir hastalık olduğu için insanlar ileride bu tip hastalara bakmak için önemli merkezler kurmak zorundadır” ifadelerini kullandı.