Uykusuzluk okul başarısını etkiliyor!

Gelişim süreçleri hızla devam eden okul çağındaki çocukların yeterli ve kaliteli uyumaları son derece önem taşıyor. Çünkü uyku, öğrenme yetisi ve gelişiminden sosyal uyumuna kadar çocuğun yaşamında birçok şeyi etkiliyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, okulların açılmasıyla birlikte değişen uyku düzenine geçişte ailelere yardımcı olacak öneriler verdi.
Okulların açılmasıyla birlikte başlayan hareketlilik ev düzeninde de yenilikleri beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de uyku düzeni. Çocukların geç saatlere kadar oturduğu ve sabah da geç kalkılan yaz tatili günleri bitti. Artık okula zamanında gidebilmek için daha erken yatağa gitmeleri ve daha erken kalkmaları gerekiyor. Bu yeni sürece geçiş elbette kolay olmayabiliyor. Hatta bazı aileleri zorlayabiliyor da... Ancak yaşanabilecek küçük kaymalar dışında ebeveynlerin bu konuda taviz vermemesi önem taşıyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, çocukların uyku düzenlerinin ihtiyaç duydukları uyku süresine göre organize edilmesi gerektiğini söylüyor. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi yaşlara göre uyku sürelerini; 3-5 yaşındaki çocuklar için gündüz uykuları dahil 10-13 saat,  6-12 yaşındaki çocuklar için 9-12 saat olarak öneriyor.
Yetersiz uyku, okul başarısını etkiliyor
Çocuk ve gençlerin zihinsel ve fiziksel sağlığı için uykunun vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, “Uyku düzenin sağlanamaması durumunda, dikkatsizlik, konsantrasyon ve duygulanım bozuklukları, hiperaktivite ve yorgunluk gibi sorunlarla karşılaşılabiliniyor” dedi. Bu konuda ailelere yol gösterecek önerilerini sıralıyor...

  • Değişim için zaman verin: Yeni uyku alışkanlıklarına aniden değil, yavaş yavaş geçin. Çocuğunuzun okul başlangıç saatine uygun olacak şekilde, yatma ve kalkma saatlerini erkene çekmeye çalışın. Bu düzeni hafta sonu da devam ettirmeye özen gösterin.
  • Düzenli bir uyku programı oluşturun: Çocuğunuzun her gün aynı saatte yatmasını ve aynı saatte uyanmasını sağlayın.
  • Günlük uyku rutinini koruyun: Dinlendirici bir uyku için sakin, rahatlatıcı bir yatma zamanı programı oluşturun. Uyku öncesinde 2-3 aktivite içerecek şekilde 20-30 dakika süren standart bir program uygulayın (örn; banyo, diş fırçalama, 2 masal, şarkı, dua,...). Bunun içine çocuğunuzun hoşuna gidecek şeyler de koymaya çalışın. Rutini uygularken çocuğa sizin sunduğunuz seçeneklerden birini seçtirerek kontrol hakkı sunun ve sorular sormak yerine komutlar verin. Uyku zamanı programı başlamadan önce sözel ipuçları verin ve hatırlatmalar yapın. Aktiviteleri uygularken çocuğunuza pozitif yaklaşın, fakat buna rağmen uyumak istemiyorsa rutini hemen sonlandırılıp yatmasını sağlayın. Yatağa gitmeden 30 dakika önce, sert ve hareketli oyunları sonlandırmasını sağlayın.
  • İstikrarlı olun: Çocuğun uyku saatini kendisinin belirlemesi, TV önünde uyumasına izin verilmesi, bir gün beraber uyumalarına izin verilmemesi ertesi gün izin verilmesi gibi davranışlar çocuğun uyku düzenini bozacaktır. Bu nedenle kararlarınızda istikrarlı ve önceden tahmin edilebilir olun.
  • Şekerli gıdalar vermeyin: Yatma saatinden önce şekerli gıdalar ve atıştırmalıkları tüketmesine engel olun.
  • Elektronik cihazları kapatın: Televizyon izleme, internette dolaşma, bilgisayar oyunları gibi aktiviteler uyku sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat önce tüm elektronik cihazları kapatın.
İyi bir uyku ortamı yaratın: Çocukların yatak odasının uyku için rahat, sessiz ve uygun ısıda olmasını sağlayın. Uyurken de büyüme hormonunun salgılanmasını kolaylaştırmak için ışıkları söndürün.
Kurum Haber
 

Bakmadan Geçme