Üretimde süper lig'de

Sektöre 1954 yılında baharat grubu ürünlerle giriş yapan Bayrak Gıda San. ve Tic. A.Ş. bugün yurt içi pazarda dev firmalarla yarışırken, dış pazarda ise 3 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Firma Sahibi Şaban Bayrak kuruldukları günden bu yana müşteri odaklı çalışmayı esas aldıklarını dile getirerek, 260 ürün çeşidiyle çok geniş kesime hizmet verdiklerini söyledi.

 Bayrak Gıda San. ve Tic. A.Ş. “Kent” markası ile 1981 yılında Organize Sanayi Bölgesinde 10.500 m2´lik alana kurmuş olduğu Avrupa standartlarındaki entegre tesisinde insan sağlığına verdiği önemi belgeleyen gıda maddeleri üretiyor.

Müşteri odaklı çalışıyorlar

Müşteri odaklı çalışmayı esas alan Bayrak Gıda; müşterinin talep, öneri ve eleştirilerini düzenli olarak takip ederek tüketicisine en kaliteli ürünü en kısa zamanda teslim etme garantisi vermekle beraber  260 ürün çeşidi ile yılda 15.000 ton üretim gerçekleştiriyor. 

Bir dönem siyasette de aranan isimlerden olan firma sahibi Şaban Bayrak ile Bayrak Gıda San. ve Tic. A.Ş.’nin geçmişten günümüze yolculuğunu ve geleceğe dair planlarını konuştuk.

Kalite yönetim sistemi uygulanıyor

KENT markası ile ürün portföyünü  geliştirdiklerini, 2001 yılından itibaren pasta yardımcı malzemeleri grubunda; 2003 yılında ise aromalı toz içecek grubunda sektörün öncüsü haline geldiklerini belirten Şaban Bayrak “ Firmamızda  ISO 9001 kalite yönetim sistemi ve İSO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulanmakta” dedi.

Süper Lig’de mücadele ediyorlar

Sözlerine kuruluş aşamasını anlatarak başlayan Şaban Bayrak şunları söyledi:

“1980’de Organize Sanayi Bölgesi’ne ilk fabrikayı kuran biziz. O dönemde arsayı verdiler. Biz de geldik 2. Caddede temelimizi attık. Baharat ve pasta gurubu ürünleri yaptık. Biz Türkiye’de baharatı yapan ve ambalaja koyan ilk firmayız. 1980’li yıllarda baharat grubu üretimi elle yapılırdı. Biz bunu kaldırdık. Yaptığımız makinalarla poşetlere koyduk. Ürün gurubumuz içerisinde baharatın yanında pasta grubu,  krem şanti, kabartma tozu, puding, vanilya, irmik, mısır unu, nişasta gibi ürünleri piyasaya sürüyoruz. Tabi bizim haricimizde bazı dev firmalarda yapıyor bunları. Yıllardır ‘Kent’ markası ile üretim yapıyoruz. Biz onlarla beraber Süper Lig’de mücadele ediyoruz.  O günden bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ülkemizin bazı yerlerinde bayiliklerimiz  var.”

Lavaş ekmeği yapılacak

Yeni yeni ürünleri piyasaya sürmeye hazırlandıklarını ve bunlardan birisinin de lavaş ekmeği olduğu bilgisini veren Şaban Bayrak; “Kent markasıyla lavaş ekmeği yapmaya başladık. Hiç el değmeden üretim yapılacak. Kepekli ve hiçbir katkı maddesi olmayan bir lavaş ekmeği. Buzdolabında 10 gün bile dursa bayatlamayan doğal bir ekmek. Makinamız kuruldu. Birkaç günlük denemenin ardından bu hafta içerisinde ekmeğimizi yapmaya başlayacağız” dedi. Bayrak “Sıra gecesi” adıyla piyasaya vermeye başladıkları çiğköftenin de çok sevildiğini söyledi.

Makina da üretiyorlar

Fabrikada kullandıkları makinaları kendisinin yaptığını belirten Şaban Bayrak; “Lavaş ekmeği yapacak olan makinayı da biz kendimiz yaptık. Talepler var. Ben eski bir makinacıyım. Fabrikamızın bir bölümünde bu ekmeği üreten  makinayı yaparak ihraç edeceğiz. Yurt dışında Afganistan’dan, yurt içinde ise Kahramanmaraş’tan isteyen var. İnşallah önümüzdeki süreçte bu talepleri karşılamış olacağız. Fabrikamızdaki bütün makinaları ben yaptım. 1980’de fabrikamızı kurduğumuzda yalnızca iki makinamız vardı. 1983 yılında Almanya’ya ambalaj fuarına gittim. Oradaki makinaları gördüm. Katalog getirdim. Elimizdeki makinaları söktük resimledik. Makinamızı yaptık. 1985’te yaptığımız makinaları götürerek orada sergiledik” diye konuştu.

Ticaretimiz büyük badire atlatıyor

“Türkiye ticaret olarak çok büyük bir badire atlatıyor. Ama global olarak ekonomiye baktığımız zaman dışarıdan Türkiye’ye yatırım atağı var” diyen Şaban Bayrak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Terör ve başka sıkıntılar var ama buna rağmen ülkemize rağbet çok büyük. Dünyadaki krizlere baktığımızda Türkiye bu krizlere girmedi. Bu da iyi bir durum. Şimdi bir çok ülkede sıkıntı var. Türkiye’nin  kalkınma tarafına baktığımız zaman % 4-5 kalkınma hızıyla dünyadaki ülkeler arasında belirli bir noktada seyrediyor. Bazı kurumlarda sıkıntı olabilir. Genelde bu olabiliyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte sanayiciler olarak 2015’i geride bırakırken, 2016’ya ise daha umutlu bakıyoruz En azından biz kendi adımıza öyle görüyoruz. Türkiye ihracatı her zaman güçlü olmuştur. Bundan sonra da böyle olacağına olan inancımız tam. İnşallah içerisinde bulunduğumuz yıl hem şehrimiz, hem de ülke sanayicimiz açısından iyi bir yıl olur.”

Elitaş Türkiye için şans

Şaban Bayrak konuşmasının son bölümünde Ak Parti Kayseri Milletvekili ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın ülkeye faydalı olacağına inandığını belirterek; “Ticareti bilen bir sanayici. Sanayinin içerisinden gelen hem alaylı, hem mektepli birisi. Türkiye için bir şans” dedi.

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ 

Bakmadan Geçme