Uluslararası Öğrencilere sertifika ve konferans

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Medeniyetin Burçları Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nin 8. haftaki konferanslarında, 'Yitik Mirasımız Osmanlıca' ve modern çağdaş dünya ile ilgili olarak 'Modern Dünyada Neyi Kaybettik?' konulu konferanslar yer aldı. Elektrik Şirketi Konferans Salonunda verilen konferansları öğrenciler ilgiyle takip ettiler. Konferanslarla birlikte aynı zamanda Medeniyetin Burçları Derneğindeki, 'Osmanlıca' ve 'Dış Politika' atölye çalışmalarına 6 hafta boyunca devam eden öğrencilere sertifikaları verildi.

 “Yitik mirasımız Osmanlıca”

 

Konferanslardan ilki Araştırmacı Yazar Ali Günter tarafından Osmanlıca ile ilgili olarak verildi. Konferansta, Osmanlıca konusu tüm yönleriyle ele alındı. Osmanlıca’nın niçin bizim için önemli olduğu, Osmanlıca öğrenmenin ne kadar kolay olduğu gibi konular üzerinde duruldu. Günter, Osmanlı Türkçesi dediğimizde bizim ecdadımızın kullandığı dilden bahsedildiğini, aslında Türkçe olan bir dil olduğunu anlattı. Farklı bir dilden bahsedilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Osmanlıcanın konuştuğumuz dilin Kur’an dilinde kağıda aktarılması olduğundan bahsetti. Günter, Osmanlıca öğrenmek istenildiği takdirde çok kısa bir sürede hatta birkaç saatlik bir sürede bile öğrenilebileceğini ifade etti.

 

“Modern dünyada neyi kaybettik?”

 

Daha sonra ise Araştırmacı Yazar Enver Gülşen, “Modern Dünyada Neyi Kaybettik?” konulu konferansta konuştu. Enver Gülşen, batı dünyasının zihniyet yapısını ele aldı. Özellikle modernliğin etkisi ile diğer medeniyetlerin ve doğu toplumlarının hangi değerlerini kaybettiği konusunda açıklamalarda bulundu. Enver Gülşen konuşmasında bu kaybedilen değerlerin sanata yansıyan tarafları ile ilgili de katılımcılara bilgiler verdi. Özellikle mimari, estetik, felsefe, sosyoloji ve düşünce kalıpları gibi konularda dinleyicilere açıklamalarda bulundu. İslam Medeniyetinin temel unsurlarından olan mimari anlayışa vurgu yaptı. Özellikle İslam dünyasını ve daha sonra da tüm dünyayı etkisi altına alan yozlaşmanın batı dünyası ile olan irtibatı ve özelde de sanat dallarından birisi olan mimari ile olan ilişkisi üzerinde durdu. Modern ve postmodern dünyada sanat anlayışlarında meydana gelen tahribat ve yıkımlar üzerinde açıklamalarda bulundu.

 

(Kayseri Gündem)

 

Bakmadan Geçme