Uluslararası Öğrenciler Akademisi muhteşem bir törenle kapandı
T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Medeniyetin Burçları Derneği'nin birlikte düzenlediği 'Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi' sertifika töreni ve kapanış programı Şeker Gölü'nde yapıldı.
Programa Kayseri Vali Vekili Mehmet Emin Avcı, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Hamza Çakır,Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ( KOSB ) Tahir Nursaçan , Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Müsiad Kayseri Şubesi Başkanı Nedim Olgunharputlu, Erciyes Üniversitesi Rektör yardımcısı Murat Doğan , İlahiyat Fakültesi Dekanı Ramazan Ertürk, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Şahin Güven, Melikgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr.Yüksel Kahraman, Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş, İlim Hikmet Vakfı Başkanı Mustafa Doğu, Kayseri MMG yönetim kurulu üyeleri, Hilal-der Başkanı Celil Tekcan ve Kayseri'de okuyan çok sayıda yabancı öğrenci katıldı.
“İslam dünyasına önderlik edecek şahsiyetler çıkacak”
Programın açılış konuşmasını Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli yaptı. Benli, Ramazan Ayı’nın manevi atmosferinde böyle bir programda bir araya geldikleri için mutlu olduklarını dile getirerek, öğrencileri ailelerinden uzakta, Kayseri'de, Şeker Gölünde ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.
Öğrenciler adına konuşma yapan, Afganistanlı Abdulwali Akbulut ise, Medeniyetin Burçları Derneği'nin Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar ile birlikte akademiyi gerçekleştirmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Akademide birçok konuda eğitim aldıklarını bu eğitimlerle birçok konuda bilgi sahibi olduklarını ifade ederek, kendilerine Türkiye'nin her yerinden seminer için gelen hocalara teşekkür ettiğini ifade etti. Akademiye katıldıkları için duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti. Akademi öğrencileri arasından İslam dünyasına önderlik edecek birçok şahsiyetin de çıkacağına inandığını sözlerine ekledi.
“Ülkemizin kültür elçisi olacaklarına inanıyorum”
Programda daha sonra Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı ve Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi Koordinatörü Ali Dursun konuşmasını yaptı. Dursun konuşmasında akademi faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Dursun konuşmasında şunları kaydetti:
"Kayseri'de Uluslararası Öğrenciler Akademisinin ikinci yılını tamamlamış bulunuyoruz. Sizlere burada ilk önce yeni Türkiye'nin yükselen kurumu olan Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı tanıtmak istiyorum. YTB, 182 ülkeden ülkemize öğrenciler seçip getiriyor. Bunları Türkiye Bursları çerçevesinde burslandırıyor. 55 ilde 105 üniversite de 20 bin öğrenciyi burslandırmış durumdadır. Mozambik'ten Kamboçya'ya kadar, Kolombiya'dan Moldova'ya kadar kendi ülkelerinde başarılı olan öğrencileri seçerek ülkemize getiriyor. YTB, Osmanlı coğrafyasını ve onu da aşan bir coğrafyada başarılı öğrencileri seçip Türk üniversitelerinde okutuyor. Bu öğrenciler Geleceklerini Türkiye'de ve Türkçede arıyorlar. Türkiye’de eğitim görmekte olan uluslararası öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi, ilgi ve çalışma alanlarına ilişkin yeni olanakların sunulması ve mezuniyetleri sonrasında ülkemiz ile kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurabilmeleri için Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından “Uluslararası Öğrenciler Akademisi” başlığı altında bir eğitim programı geliştirilmiştir.
Uluslararası Öğrenci Akademisi’nde uluslararası öğrencilerin akademik ve mesleki donanımlarının artırılması, Türk öğrencilerle ve kendi aralarındaki iletişimin güçlendirilmesi, kültür birikimlerinden diğer öğrencilerin de faydalanabilmesi hedeflenmektedir.
İlk uygulaması 2013 yılında Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir ve Sakarya illerinde saygın üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve araştırma merkezleri aracılığı ile gerçekleşen programlar geçtiğimiz yıl 11, bu yıl 17 şehirde 23 farklı proje ile düzenlenmektedir. Programlara devam eden uluslararası öğrenci sayısı 17 şehirde 4 binin üzerindedir. Uluslararası Öğrenciler Akademisi dersleri kademe ve ihtisas programları olarak işlenmekte, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kültür, sanat, edebiyat, tıp, tarih, sosyoloji, düşünce tarihi, bilim teknoloji, hukuk, iktisat, sivil toplum, küresel gelişmeler gibi çeşitli alanlarda dersler verilmekte ve şehir içi, şehir dışı kültürel geziler tertip edilmektedir. Kademe programlarına lisans 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri ihtisas programlarına lisans 4 ve lisansüstü öğrencileri devam etmektedir. Programlar çerçeve¬sinde yapılan şehir içi ve şehir dışı kültür gezileriyle ülkemizin binlerce yıllık tarihsel zenginliği ve kültürel mirası öğrencilere tanıtılmaktadır. Bu programlarla öğrencilerimiz, ülkemiz kültürünü tanımanın yanında kendi kültürlerini de ülkemize taşımış olmakta böylelikle Türkiye mezunu uluslararası öğrencilerin marka değerini arttırılması amaçlan¬maktadır.
Bu çerçevede Kayseri Uluslararası öğrenciler akademisi 2 yıldır Kayseri'deki uluslararası öğrencilere YTB ile birlikte programlar düzenlemekte.
Bu yıl 64 ülkeden 280 öğrenci akademimize başvurarak 16 haftalık eğitimleri sonucunda 155 öğrencimiz sertifika almaya hak kazanmıştır. Akademi 4 ayrı program şeklinde devam etmiştir. Bu sene ilk defa kayıt yaptıran lisans öğrenciler için kademe 1, geçen sene den katılan öğrenciler için kademe 2 programları uygulanmıştır. Bu programlar konferanslar şeklinde olup haftalık üç konferans verilerek toplamda 48 konferans düzenlenmiştir. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ise 8 ayrı ihtisas programı sınıf ortamında verilmiştir. Bunlar siyaset, Uluslararası ilişkiler, Mühendislik, Liderlik, Dil ve Edebiyat, Tarih, Felsefe ve İslam düşüncesi atölye çalışmalarız. Ayrıca bütün gruplara yönelik okuma grupları oluşturuldu bunlar dil ve edebiyat, sinema, tarih, dini metinler ve düşünce felsefe alanında eğitim verildi diye sözlerini sürdürdü.
Dursun, Son olarak Akademinin yürütülmesine katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara, eğitimlerde görev alan hocalara teşekkürlerini belirterek sözlerini tamamladı.
Daha sonra kürsüye Erciyes Üniversitesi Rektör Vekili Hamza Çakır geldi. Çakır, konuşmasında, dünyanın dört bir yanından gelerek üniversitelerimizde okuyan bu öğrencilerimizi görünce iki şeyi düşündüğünü belirterek şunları kaydetti:
"Bu güzel ortamı görünce ülkemizin ne kadar büyük bir devlet olduğunu, ikincisi de evrensel bir üniversite yapısına ülkemizin kavuştuğunu görüyoruz. Büyük bir devletiz, kültür ve medeniyet bağlarımızla irtibatlı olarak 20 bin öğrenciyi ülkemizde okutan ve bunların tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir devletin sunmuş olduğu imkanlar çerçevesinde burada bulunan bu öğrencileri görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu öğrencilerimizin ilerleyen yıllarda ülkemizin kültür elçisi olacaklarına inanıyorum. Erciyes Üniversitesinde 89 ülkeden 969 öğrencinin eğitim görmesi ve ülke genelinde 20 bin öğrencinin eğitim görmesi bizim evrensel bir eğitim sistemine ulaştığımızı göstermektedir. Bu da Türk eğitim sisteminin uluslararası boyutta ulaşmış olduğu seviyeyi gösteriyor. İlk önce Sovyetler Birliği'nin yıkılması ile başlayan Türk Cumhuriyetlerinden öğrenci transferinin özellikle 2002 yılından sonra Afrika ülkelerine de taşınması ile bu hinterland genişlemiş oldu. Bu çalışmalar ülke tanıtımına büyük katkı sağlamıştır. Türkiye 2012 tarihinden itibaren hem ekonomik olarak büyümüş hem de eğitim alanında da güçlenerek bu öğrencilerimizi birer kültür elçisi haline getirmiştir. Üniversitelerin uluslararası programlarının artarak devam etmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
“Bu birliktelik dünya barışına katkı sağlayacaktır”
Programda daha sonra Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ( KOSB ) Tahir Nursaçan kürsüye geldi. Nursaçan, konuşmasında, Bu buluşma Anadolu’da atılan temelin kıvılcımıdır. Bu buluşmalar daha sonraki yıllarda meyvelerini verecektir. Vermeye de başlamıştır. Bu duruma şu an hep birlikte şahit oluyoruz.
Farklılıkları kendi görüşünün bir parçası yapan milletler medenidir. Bu birlikteliğin dünya barışına katkısının olacağı kaçınılmazdır. Dünyadaki en büyük problemin “nasıl bir arada yaşarız“ sorusudur. Bizim tarihimiz göçten ibarettir. Horasan’dan dünyanın her yanına göçerken farklı kültürleri tanımış ve onlardan çok şey öğrenmişizdir.
Yani bizler, farklılıklarla birlikte yaşamayı özümsemiş bir toplumuz. Sizler sayesinde kaybettiğimiz değerlere yeniden kavuşuyoruz.
Ülkemiz ile her alanda kalıcı ve sürdürülebilir ilişkilere sahip olmanız, toplumumuz ve kültürlerimizle olan manevi bağlarının güçlendirilmesi çok önemli bir husustur.
Şanlı ecdadımızın büyük kültür mirasının birer parçası olarak gördüğümüz ve yıllarca ihmal edilen, uzak ama gönlümüze yakın topraklardan gelen siz değerli kardeşlerimizle bütünleşme fırsatını yakaladık.
Bu manzara bizlere Devletimizin ne denli büyük olduğunu bir kez daha öğretmiştir.”
İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş de programda yaptığı konuşmada, emeği geçenlere teşekkür etti. Memiş, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi’nin de akademi öğrencilerine kurs süresi boyunca derslik hizmeti vererek destek sağladıklarını söyledi. Böyle bir çalışmaya katkı sunduklarından dolayı mutlu olduklarını kaydeden Memiş, bunda sonra her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini belirtti.
“Yaşasın barış ve kardeşlik”
Son olarak programda, Kayseri Vali Vekili Mehmet Emin Avcı konuşmasını yaptı. Avcı, konuşmasında şunları kaydetti:
"Türk dünyası öğrencilerini Türkiye'de buluşturmak amacıyla başlayan ve daha sonra tüm dünyadan öğrencileri kucaklar hale gelen, dünyada barışın tesisine katkı sağlayan, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu çabalara Kayseri'de katkı sağlayan Medeniyetin Burçları Derneğimize de teşekkür etmek istiyorum. Barışın tesisi için yapılan bu çalışmalar ne kadar artarsa, ekonomik bağlar ne kadar fazla kurulursa, kültürel bağlar ne kadar sıkı kurulursa savaşa ihtiyaç kalmayacak hale gelecektir. Amaç, dünyada barışı sağlayabilmek için dünyadan öğrencileri getirip Türk-İslam ahlakını ve Türkiye Cumhuriyetinin bugün ki yapısını onlara anlatıp gittikleri yerlerde bizim kültür elçimiz olmalarını tesis etmektir. Elbette gittiğiniz yerlerde Türkiye'de yaşadıklarınızı, Türk misafirperverliğini anlatacaksınız. Türkiye'nin barışa nasıl katkı sağlamaya çalıştığını anlatacaksınız. En önemlisi de sizlerin ülkelerine gittiğimizde bizleri de bir dost olarak karşılayacaksınız. Bu husus gerçekten bizim için de sizin için de büyük önem taşıyor. Yaşasın barış ve kardeşlik" diyerek sözlerini tamamladı.
Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Medeniyetin Burçları Derneği'nin birlikte düzenlediği Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisi Sertifika ve Kapanış Töreni'nde son olarak sertifika almaya hak kazanan öğrencilere sertifikalar ile birlikte YTB tarafından basılan "İnsanın Altını Çizmek" isimli Hasan Aycın'ın kitabı ile Akademilerde çeviri yapan öğrencilerin şiir ve hikayelerin yer aldığı "Her Boydan" isimli dergi takdim edildi. Programın sonunda Afganistanlı Cemşid Enayed isimli öğrenci "Özgürlük Hasreti" isimli kendi yazdığı şiirini okudu. Ardından öğrencilerin ve davetlilerin birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle program tamamlanmış oldu.
Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin/Veli Gögebakan
Bakmadan Geçme





