Türkiye'yi ülkemiz bildik

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan Kırgız Türkleri, yöresel kültürlerini tanıtmak için köylerinde ürettikleri el ürünü eşyalar ile Kayseri Tarım Fuarında stant açtı. Yöresel ürünlerinin Kayserililerden çok fazla ilgi gördüğünü belirten Kırgız Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aytaç, Van'da yaşayan Kırgız Türkleri ve faaliyetleri hakkında gazetemize konuştu.

Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan Kırgız Türkleri, yöresel kültürlerini tanıtmak için köylerinde ürettikleri el ürünü eşyalar ile Kayseri Tarım Fuarında stant açtı. Yöresel ürünlerinin Kayserililerden çok fazla ilgi gördüğünü belirten Kırgız Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aytaç, Van’da yaşayan Kırgız Türkleri ve faaliyetleri hakkında gazetemize konuştu.

Kayseri’de düzenlenen 10. Tarım Fuarında stant açan Kırgız Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aytaç; “Biz bu fuarlarda kültürümüzü tanıtmak ve kaybolan örf ve adetlerimizi tekrardan canlandırarak milli şuur oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. 1982 yılında Afganistan üzerinden Van’a geldiklerini ve Ulupamir Köyüne yerleştiklerini belirten Aytaç; “Tanıtım amacıyla Kayseri Tarım Fuarına katıldık. Burada güzel izlenimler aldık. Burada birçok insanla tanıştık. Onlara kendimizi ve kültürlerimizi anlattık. Ayrıca köyümüzde üretilen ürünleri buralarda satarak köyümüzün ekonomisine katkı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırgız Türklerinin yaşadığı bin 800 nüfuslu Ulupamir köyünde en önemli geçim kaynağının köy koruculuğu olduğunu belirten Aytaç; “Köyümüzde sağlıklı bir geçim kaynağı yok. Köy koruculuğunun dışında az miktarda hayvancılık yapılıyor. Yaylalarımız olmadığı için hayvancılık yapmakta sıkıntılı oluyor. Doğuda yaşadığımız için tarım yapacak arazilerimizde bulunmuyor. Bu tür geçim sıkıntılarından dolayı köy nüfusunda her yıl ciddi bir azalma görülüyor. İnsanlarımız büyük şehirlere göç ediyor. Her şeye rağmen köyümüz eski Türk kültürünü yansıtan nadir köylerden bir tanesidir” şeklinde konuştu. Köylerinde turizmin gelişmekte oluğunu vurgulayan Aytaç şöyle konuştu: “Bizim amacımız köyümüzü turizme elverişli bir yer haline getirmek. Köyümüze turist çekmeyi düşünüyoruz. Var olan turizm potansiyelini değerlendirmek için çalışıyoruz.”

Kültürlere sahip çıkmanın zorlaştığını söyleyen Aytaç: “ Köyümüzde el sanatlarından, okla yaya kadar hepsinin imalatını yapmaktayız. Geleneksel müzik çalgılarımızı canlı tutmaktayız. Kültürümüzü canlı tutmaktayız. Her sene kültür şölenleri düzenleyip köyümüze dışarıdan misafirler almaktayız. Şimdi de bir tatil köyü yapma hayalimiz var. Onu gerçekleştirip inşaların eski örf ve adetlerini, babalarının, atalarının, yaşadığı hayat şartlarını görmelerini sağlamayı düşünüyoruz.”

TÜRKİYE’Yİ BİZ ÜLKEMİZ BİLDİK AMA ATAYURT ÖZLENİYOR

Türkiye Türkleri ile aralarında herhangi bir sıkıntının ve ayrıcalığın hiçbir zaman yaşanmadığını söyleyen Aytaç; “Türkiye’yi biz ülkemiz bildik, Türkiye bayrağını altında yaşamak bizim için onurdu. Biz yaşadığımız yerde Türk bayrağını gururla dalgalandırıyoruz. Van’da yaşamak çok zordur. Çok sıkıntılarımız var. Kırgızistan’a göçlerde başladı.  İçimizde bir özlem hep oldu. Kuşu altın kafese koymuşlar yine vatanım demiş. Bizde o misal burada her ne kadar ayrımcılık olmasa da, rahatsak da, illaki Atayurt özleniyor. Türkiye’de doğup büyümeme rağmen kan çekiyor oraları bizim ata topraklarımız.”

Bakmadan Geçme