Türkiye ne Rusya'dan ne de AB'den vazgeçer

Uluslararası alanda hiçbir zaman gerginliğin tarafı olmayacaklarını belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Türkiye acaba AB'yi mi, yoksa Rusya'yı mı tercih edecek?' sorusunun yanlış olduğunu söyledi ve 'Güney Akım projesinin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir' dedi.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer. Rusya bizim için önemli” dedi.

Bakan Yıldız, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilecek “World Energy Outlook 2014” Raporu’nun Türkiye tanıtımındaki konuşmasında, enerji sektörünün özel sektörle beraber büyüyeceğine işaret ederek, bu kapsamda özel sektörden gelen talepleri varsa kaygı ve endişeleri değerlendireceklerini söyledi.

HUKUKİ BAĞLAYICILIK YOK

Taner Yıldız, Rusya’nın Türkiye için, Türkiye’nin de Rusya için önemli olduğuna dikkati çekerek, bu ülkeyle yapılan anlaşmanın bir iyi niyet anlaşması olduğunu, herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, BOTAŞ ve Gazprom’un görevlendirildiğini, üzerinde çalışacakları, ve Türkiye’nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hangi ölçüde kullanabileceğinin değerlendirilip tartışılacağını aktardı.

“Bizim herhangi bir projeyi, ülkeyi tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez” diyen Yıldız, bundan 2 ay ABD ile imzalanan iyi niyet anlaşmasını anımsatarak, “Bu kadar tartışıldığına şahit olmadık. Türkiye özellikle gelişen ekonomisi, büyüyen siyaseti ve ilerleyen yapısı ile birlikte bütün projeleri kucaklayabilecek ve bunların her birisini yönetebilecek kabiliyete sahiptir” şeklinde konuştu. 

Yıldız, Arap Baharı ile başlayıp gelinen noktanın Türkiye’nin coğrafyasını daha da önemli hale getirdiğini vurgulayarak, “Türkiye, yer altındayken savaşın, yer üstündeyken barışın gerekçesi olan petrol ve doğalgaza sürekli barış gerekçesiyle beraber baktı ve hiçbir zaman için gerginliğin tarafı olmamaya gayret etti ve bundan sonra da böyle devam edecek” ifadesini kullandı.

ORTAĞI DEĞİLİZ

Türkiye’nin istikrarlı ve tutarlı politikasının sadece kendi içinde değil, çokça tartışılan AB üyesi ülkelerle beraber de devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, gündemde olan Güney Akım meselesini örnek vererek şunları söyledi:
“En son Sayın Putin’in ziyaretiyle birlikte Türkiye’nin de içine alındığı bir tartışma platformu oluşturuldu. ‘Türkiye acaba AB’yi mi, yoksa Rusya’yı mı tercih edecek?’ diye. Güney Akım projesinin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir. Güney Akım projesinin ortakları kimler? Her zaman savunduğumuz gibi, Güney Akım, AB üyesi ülkelerin doğalgazla alakalı probleminin çözümü olması açısından önemli projelerden biri. Ne kadar fizibıldır, bunu tartışacak da yine tarafı olmayan Türkiye değildir. Güney Akım’ın ortakları 3 tane AB üyesi ülkenin firmalarıdır. Ama bize bırakılan algı, ‘Acaba Türkiye Güney Akım tarafına geçtiği zaman AB dengeleri bozulacak mı’ sorusudur. Algı ile gerçeği bir araya getirmemiz ve buluşturmamız lazım. Mavi Akım’ın ortağı değiliz ama TANAP’ın ortağıyız” diye konuştu.

Yıldız, Irak konusunda da, “Irak’ın normalleşmesine konulacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecek. 14 milyon varil 2040 yılına kadar kapasite artışı olacak. Bunun en az 4 milyon varillik kısmı Irak’ta olacak” dedi.

6 MİLYAR DOLAR YANSIDI 

Libya’da 100 milyar dolar para kazanan Rusya’nın şu anda 140 milyar dolar kaydediyor olmasına değinen Yıldız, “Bizi ilgilendiren taraf petrol fiyatlarının düşmesi. Şimdi 55 litre deposu olan bir kişi benzinde neredeyse 50 lira, mazotta da neredeyse 40 lira civarında daha az para ödeyerek deposunu dolduruyor. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar. Doğalgazda da faz farkı ile yansıdığı için, kamu için ilk defa fırsat oluştu” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme