Türkiye ile savaşmak Rusya'nın sonu olur

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev, Rusya'da 20 milyon Müslüman yaşadığını Moskova'nın yanı başında Tataristan, Başkurdistan ve diğer Türki Cumhuriyetlerin olduğunu hatırlatarak, Rusya'nın Türkiye ile girişeceği savaşın, Rusların sonunu getireceğini söyledi.

Enderun FM’de Bünyamin Gültekin’in hazırlayıp sunduğu ‘Misafir Odası’ programının konuğu olan Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev, son günlerde gerilen Türkiye-Rusya gerilimini değerlendirdi.

Türkiye ve Rusya’nın birbiriyle iyi ilişkiler kurmasının her iki ülkenin menfaatine olduğunu dile getiren Mehdiyev, “Umarım böyle de olacak. Onlar da düşmanlık politikasının doğru olmadığını anlayacaklar. Yakındoğu’da herkesin kendi çıkarları var. Rusya’nın da kendi çıkarları var. Rusya’nın Suriye’de askeri bir üssü var. Suriye, Rusya’nın Yakındoğu’ya açıldığı tek kapısıdır. Bu nedenle Rusya’nın burayı bırakmayacağını bilmeliyiz” dedi.

“Rusya işgalci bir devlettir”

Rusya’nın yaşanan kriz sonrasında gösterdiği sert tepkiye de değinen Mehdiyev, “Rusya ve Amerika arasındaki mücadeleden dolayı tepkinin bu kadar sert olduğunu düşünüyorum. Dünyanın gözünde Rusya bir işgalci devlet görünümündedir. Rusya, Sovyetler döneminde bunu yapmıştır ve Putin döneminde ise bunu güçlendirmiştir.

                Rusya bir gecede Ukrayna toprağı olan Kırım’a girdi. Ukrayna’nın doğu bölgeleri Donetsk ve Luhansk de şuanda Rusya ordularının kontrolündedir. Ermenistan, Rusya’nın destekleriyle Azerbaycan topraklarını işgal etmiş durumda… Yani Rusya bir işgalci devlettir. Amerika’nın da zaman zaman buna tepkisi olur. 2008’de Gürcistan’da da 5 günlük bir savaş oldu. Rus orduları Tiflis’e kadar yürüdü. Rusya’nın bu tavrı dünyaya bir tehdittir. Amerika, Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Bu yüzden zaman zaman başka ülkeleri Rusya’nın karşısına çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

“Rusya mutlaka dağılacak”

                Türkiye ve Rusya ilişkilerinde gelinen durumda iki ülkeye de zarar vereceğini söyleyen Mehdiyev açıklamalarına şöyle devam etti; “Rusya’da Türkiye’nin kasıtlı bir şekilde Rus uçağını vurduğu algısı var. Rusya’nın bu tutumu kendisine zarar verecek. Rusya’da 20 milyon Müslüman yaşıyor. Moskova’nın yanı başında Tataristan var. Başkurdistan var. Diğer Türki Cumhuriyetler var. Dolayısıyla Türkiye ile girişilecek bir savaşta bunu Putin’in yanına bırakmazlar. Tataristan bağımsızlığını talep etti. Rusya, petrol ve doğalgazda ortak ilişkileri olan Türkmenistan’dan doğalgaz ve petrolü ucuza alıp diğer ülkelere daha pahalıya pazarlıyor. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı seviyesinde Rusya’nın Türkiye’ye karşı sergilediği tutumla ilgili uyarıda bulundu.

                Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, Sovyetler Birliği’nin dağılacağını söylüyordu. Ben de şimdi diyorum ki Rusya mutlaka dağılacak. Çünkü Rusya bu durumda yaşayamaz. Rusya değişmelidir. Eğer değişmezse dağılacak ve parçalanacak. Analistler Rusya’nın 3 ayrı parçaya dağılacağını öngörüyorlar. Diğer Türki Cumhuriyetler de mutlaka bağımsızlıklarını ilan edeceklerdir. Rusya çokuluslu bir devlet. Moskova, Tatarların elindedir diyenler var. Eğer savaş çıksa Moskova’da olaylar çıkabilir.”

Rusya’da savaş senaryoları!

Mehdiyev, yaşanan kriz sonrasında Rusya kamuoyunu yakından takip ettiğini ve Rus kamuoyunda Türkiye’ye karşı savaş senaryolarının işlediğini belirtti. Mehdiyev, “Rusya televizyonlarında son zamanlarda en çok gösterilen şey tarihteki Rusya-Türkiye savaşlarıdır. Bu savaşları nasıl kazandıklarını anlatıyorlar. Türkiye karşıtı söylemleri ile bilinen Duma Meclisi Başkan yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Vladimir Jirinovski, katıldığı televizyon programında Türkiye’ye karşı derhal bir savaşın başlatılması gerektiğini söyledi. Jirinovski, programda “Çünkü biz her zaman Türkiye’ye karşı savaşlar kazanmışızdır. Bu savaşı da kazanacağız. Biz PKK’ya yardım etmeliyiz. Ermenilere yardım etmeliyiz” dedi. Savaş söylemi Rusya medyasının gündeminde… Jirinovski’nin bu söylemlerini provokasyon olarak görenler de var.

                Rus askerlerinin de söylemlerine bakıyorum. Onlar da eğer savaşa girersek, “Suriye tarafından Türkiye’ye saldıracağız. Rusya’nın askeri filoları da oradadır. İkincisi Kırım’dan saldıracağız. Üçüncüsü da Ermenistan’dan saldıracağız” diyorlar. Jirinovski, İstanbul ve Ankara’nın da derhal bombalanmasını istiyor. Bir zamanlar gelecek İstanbul, bizim olacak diye bir söylemi de var” şeklinde konuştu.

Haber/Fotoğraf: Veli Gögebakan

 

Bakmadan Geçme