Türk Filmleri Gebe Kadınları Korkutuyor

Kayseri Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, Türk Filmlerinin anne adaylarını sezaryen doğuma yönelttiğini söyledi. Kılıç, 'Türk Filmlerindeki doğum sahneleri abartılı. Kadınlar çok acı çekiyor gibi gösteriliyor. Çığlıklar içinde doğum yapılan film sahneleri var. Oysa hastanelerimizde normal doğumlar bu kadar acı verici olmuyor. Film sahnelerini izleyen hamile kadınlar, özellikle ilk doğumlarıysa korkuyorlar. Bunun korkusuyla gebelik günlerinin sonlarına gelince de normal doğum yapmak istemiyorlar' dedi.

 Normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından faydalı olduğunu ve ailelere bu konuda eğitim çalışmalarının devam ettiğinin anlatan İsmail Kılıç,” Doğan bebeklerin hayata sağlam tutunması için normal doğumu öneriyoruz. Kadınlarımız estetik kaygılar ve Türk filmlerinden etkilenerek normal doğumu istemiyor” dedi.

                Sezaryen doğumda artış yaşanan ülkemizde Sağlık Bakanlığı normal doğumun sağlıklı olduğunu anlatmak için bilinçlendirme ve eğitim toplantılarına ağırlık veriyor. Kayseri Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, normal doğumla dünyaya gelen bebekleri daha sağlıklı ve hayata sağlam tutunduğunu düzenlediği seminer ve toplantılarla her fırsatta bebek bekleyen ailelere anlatmaya çalışıyor. Kamu ve özel hastanelerde normal doğumun faydaları ve uygulamaların bu yönde olmasıyla ilgili toplantılar düzenlediklerini belirten İsmail Kılıç, “ Doğan bebeklerin hayata sağlam tutunmalarını istiyoruz. Normal doğum ve sezaryen doğumla dünyaya gelen bebeklerin arasında sağlık yönünden farklılıklar olabilir. Normal doğumla dünyaya gelmeyen bebeklerin ilerleyen yaşlarında akciğer yetmezliği, obezite gibi rahatsızlıklara yakalanma riskleri yüksektir.  Tıbbi zorunluluk olmadıkça normal doğum yapılmasını öneriyoruz. Hedefimiz normal doğumları önererek özellikle bebek ve anne ölümlerini azalmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türk Filmleri kadınları etkiliyor

                Sezaryen doğumu özel hastaneler ve özellikle hastaların istediğini belirten İsmail Kılıç, “Türk Filmlerindeki doğum sahneleri abartılı.  Kadınlar çok acı çekiyor gibi gösteriliyor. Çığlıklar içinde doğum yapılan film sahneleri var. Oysa hastanelerimizde normal doğumlar bu kadar acı verici olmuyor. Film sahnelerini izleyen hamile kadınlar, özellikle ilk doğumlarıysa korkuyorlar. Bunun korkusuyla gebelik günlerinin sonlarına gelince de normal doğum yapmak istemiyorlar. Kamu hastanelerinde tıbbi bir gerekçe olmadığı sürece sezaryen doğumunu önermiyor ve yapmıyoruz. Özel hastanelerde bu durum hastanın isteği üzerine daha çok yapılıyor. Özel hastaneleri bu konuda mercek altına alarak ilgili doktor ve yöneticileri normal doğuma yönlendirmeleri konusunda uyarılarımız yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 Kadınlardaki estetik kaygısı

                Gebe kadınların sadece korkulardan değil estetik kaygılardan dolayı da normal doğumdan kaçındıklarını anlatan Kılıç, ”Hamilelik süresinin anne bedeni üzerinde yaptığı değişkenlikleri kabul edemeyen anne adayları genellikle vücutlarındaki estetik kaygılarla normal doğum yapmak istemiyorlar. Bazen de anne karnındaki çocuk bir buçuk kilo ağırlığa ulaştığında, ikisinin de sağlığını tehlikeye atarak, doğum zamanı gelmeden sezaryen ile bebeği doğurmak istiyor” açıklamasını yaptı.

Özel hastanelerde sezaryen doğum daha fazla

                Normal doğumların kamu hastanelerin daha çok kullanılan bir doğum şekli olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, “Kayseri’deki kamu hastanelerinde sezaryen doğum yüzde 30 seviyesinde uygulanırken, özel hastanelerde 4 doğumdan biri normal doğum olarak yapılıyor.  Halkımız arasında sezaryen doğumun fiyatlarından dolayı devletin istemediği şeklinde yanlış bir algı var. Hatta devlet özel hastanelere sezaryen doğum için ödediği paranın miktarını da düşürdü. Devlet vatandaşının sağlıklı bireyler dünyaya getirmesi için anne adaylarına normal doğuma teşvik ediyor. Sezaryen doğumlarda anestezi uygulanarak kesilen bölgedeki hücrelerin kendini yenilemesi en az iki yıl gibi bir süre alıyor. İlk doğumlarını normal yapmayan anneler, diğer doğumlarını da normal yapamama gibi riskleri var. Hücreler kendini yenilemeden normal doğum yapamıyorlar. Sağlık müdürlüğü olarak gebelerin sağlıklı bireyler dünyaya getirmeleri için aile sağlık merkezlerinde gebelik takiplerinin yapılarak, ailelerin normal doğum yöntemine teşvik etmeye çalışıyoruz. Eğitim çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

 

Haber Foto: Ahmet Bolat

 

Bakmadan Geçme