Türk Akımı inşaatı 2017'de başlayacak

Enerji Bakanı Albayrak alternatif enerji projeleri hakkında yaptığı açıklamada ocak ayında bir sürprize hazırlandıklarını belirtti. Bakan Albayrak Türk Akımı'nda inşaat sürecinin 2017'de başlayacağını ifade ederken 2019'da tamamlanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak alternatif enerji projeleri hakkında önemli aşamalar kaydedildiğini ifade etti. Türk Akımı'nda inşaat sürecinin 2017'de başlayacağını söyleyen Bakan Albayrak, ikinci hattın akıbetinin Avrupa piyasasıyla ilgili olduğunu ifade etti.
'Ocak ayında bir sürprizimiz var'
“Aralık ayı itibariyle 2 proje var.” Diyen Bakan Albayrak, “İlkini sisteme bu yıl sonu itibariyle alacağız. Kış öncesinde 20 milyon metreküp gaz kapasitesini devreye almak çok önemli oldu bizim için. Diğeri de yüzde Aliağa'da yüzde 50'lik kapasite artışı olacak. Ocak ayında da süprizimiz olacak. Altyapı güncellemesine dayalı bir proje vardı. Çok yoğun bir çalışmayla bu kış devreye almak için inşallah başlatacağız. Türkiye'nin her türlü tüm senaryoları enerjideki krizleri yönetebilmesi için çalışmalar yapması lazım. Türkiye kaynak çeşitliklerine dayalı önemli adımları atıyor. Bu kış güzel adımlar atacağız. 2023'te Türkiye'nin tüm senaryolara hazır gaz sistemine kavuşması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ocaktan itibaren tek tek tüm kaverlere gaz basmaya başlıyoruz.” dedi.
'Türk Akımı’nın akıbeti Avrupa piyasasıyla ilgili'
Bakan Albayrak Türk Akımı projesinin akıbetinin Avrupa piyasasıyla ilgili olduğuna vurgu yaparak, “Rusya yeni alternatif geliştirerek yeni bir proje ortaya koydu. Türk Akımı'nın Türk ayağı kadar Avrupa ayağı da var. Çok önemli projelerle karşı karşıyayız. 24 Kasım 2015 öncesinde her iki tarafın iradesine dayalı belli yol katetmişti. 7-8 aylık problemli bir dönemden sonra haziran sonrasında ilişkilerin normalleşmesi, kendilerinin Türkiye'ye gelmesi ile bir mütabataka vararark önemli bir noktaya geldik. Türkiye'ye gazın sağlanması ile ilgili, bir de ikinci boru hattı Türkiye üzerinden güney Avrupa'ya geçişte de görüşmeler devam ediyor. Avrupa piyasasıyla alakalı. İkinci hattın akıbeti Avrupa piyasası ile ilgili. Önemli bir proje olarak bakıyoruz. Türkiye için önemli adımlar atılmıştır. Türkiye'nin menfatini ortaya koymuştur. Kaynak çeşitliliği açından önemlidir. İlişkileri etkileyecek bir projedir. Alternatif kaynaklara dayalı krizleri kaldırmak için önemli. 2017 yılı itibariyle inşaat süreci başlayacak ve 2019'a yetişeceğini düşünüyoruz. Tahkim ve indirimle ilgili; indirimi görüşmelere devam ediyorlar. Tahkimle ilgili de hakkımızı kazanımızı talep etme noktasında geri adım atmadık. Önümüzdeki dönemde neticelendiğinde bir resim ortaya çıkacak.” şeklinde konuştu.
(habertürk.com)
 
 
 

Bakmadan Geçme