Terör alışveriş kültürünü değiştiriyor

SANAL ALIŞVERİŞ ARTTI: Terör olayları yüzünden alışveriş merkezleri ile çarşı pazar boşalırken, ihtiyaçların internet üzerinden karşılanması sayesinde sanal alışveriş siteleri kar oranlarını artırdı. Çarşı-pazar ve AVM'lerde ise esnaf adeta 'sinek avlar' duruma geldi. Sokağa çıkmaya korkan vatandaşın tercihi haline gelen sanal alışveriş, alışkanlık yaparsa gelecek günlerde alışveriş kültürünün de değişmesine neden olacak gibi görülüyor.

 Vatandaş terör belası yüzünden alışveriş kültürünü değiştirmeye hazırlanıyor. Ülkede peş peşe gelen terör olayları ve fısıltı gazetesi ile dolaşan söylentiler vatandaşın rutin hayatında değişikliklere neden oldu. Sosyal yaşamını kısıtlayan vatandaşlar, alışveriş şeklini de değiştirdi.

 

            Yapılan araştırmalara göre terör olaylarının artmasıyla AVM'lerde ziyaretçi sayısı ile cirolar yüzde 50-60 oranında azalırken, yemek yeme katlarında bu oranın yüzde 80'lere ulaştığı görüldü. AVM'lerin yanı sıra Kayseri’de ticaretin kalbi olarak bilinen İnönü Bulvarı, Millet Caddesi, İstasyon Caddesi, Sivas Caddesi, gibi merkezlerden de uzak duran vatandaşlar, ihtiyaçlarını sanal pazarlardan karşılama yoluna gittiler.

 

Bir ‘tık’ la nakit paralar kazanıyorlar

            Bu durum esnafı ve AVM’lerdeki dev mağazaları zor duruma düşürürken, sanal alışveriş sitelerinin satışlarını arttırdı. Evlerinden çıkmayan vatandaş internet üzerinden kredi kartları ve teslimde ödemelerde alışveriş yapmaya başladı. Araştırmalara göre online alışverişlerin gıdada yüzde 40, kitapta yüzde 26, giyimde yüzde 20, kozmetikte yüzde 10, elektronikte ise yüzde 7 arttı.

Son yıllarda çıkışa geçen online alışveriş siteleri, yaşanan son olaylarla daha çok tercih edilen alışveriş şekli oldu. Online alışveriş sitelerinin ciroları ciddi miktarlarda arttı. İnsanlar bu dönemde online alışverişin avantajlarını, konforunu da keşfettiler. İnternet üzerinden bir ‘tık’la istediği ürünü online satın alarak kapısına kadar getirtmenin keyfini yaşayan vatandaşın online alışverişe ilgisinin, terör korkusunun sona ermesinin ardından da sürecek olması esnafın büyük korkuları arasında yer alıyor.

 

Haber: Ahmet Bolat

 

 

Bakmadan Geçme