Teog'da başarının şifreleri
Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından Bilfen, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarına sayılı günler kala öğrencilerle sınava dair başarı tüyolarını paylaştı.
2 Aşamalı TEOG Sınav sisteminin 1. Aşaması 23 – 24 Kasım günleri 2 oturum halinde uygulanacak. Tüm öğrenciler TEOG-2 sınavına göre çok daha az kazanımdan sorumlu oldukları TEOG-1’den iyi bir sonuç almayı hedeflemeliler. Çünkü Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplamasında TEOG-1 ve TEOG-2 Sınav Puanları %50 oranında eşit ağırlığa sahip. Dolayısıyla az konularla girilen ilk sınavda bu avantajı en iyi şekilde kullanmak çok önemli.
3 yıldır uygulanan TEOG sınavlarında öğrenciler, ilk sınav günü sırasıyla Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, ikinci sınav günü Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava girecekler. Her dersten 20 soruya karşılık 40 dakika süre oldukça yeterli. Her öğrencinin kendi okulunda alışık olduğu bir ortamda sınava girmesi psikolojik olarak da çok olumlu sonuçlar veriyor.
Hazırlık sürecinde doğru olanı yaptığını bilmek, bilinçli bir şekilde, doğru yöntemlerle bu süreci yönetmek aynı zamanda da kaygı ve stresten uzak bir sınav beraberinde başarıyı da getirir diyen Bilfen İlköğretim Kurumları Rehberlik Bölüm Başkanı Tuğçe Kılıç, sınava on gün kala süreyi verimli geçirmenin tüyolarını öğrenciler ile paylaştı. Eski konuların bir plan dahilinde tekrar edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, bunun yanında yapılan denemelerde zorlanılan konuları iyi tespit ederek o konuya ilişkin eksikleri gidermenin faydalı olacağını söyledi. Sık sık denemeler yapmanın da bu süreçte iyi olacağını belirten Kılıç, beslenme ve uyku düzeninin önemine de vurgu yaptı.
Bugüne kadarki hazırlık süreci nasıl geçirilmiş olursa olsun son hamlelerin çok önemli olduğunu unutmayın diyen Kılıç, sınavdan bir gün önce yapılması gerekenleri de şu sözlerle anlattı: “Normal yatış ve kalkış saatlerinizi uygulamaya devam edin. Kendinizi iyi hissettirecek etkinliklerde bulunun ve sevdiklerinizle vakit geçirin, yorgunluk yaratacak aktivitelerden ya da moralinizi bozacak haberlerden uzak durun, sınavda yanınıza alacağınız belgeleri sınav sabahına bırakmadan hazırlayın.”
Bilfen Okulları Ölçme ve Değerlendirme Koordinatörü Güray Kaymaz ise sınava sayılı günler kala, sınavda dikkat edilmesi gereken teknikleri öğrencilerle paylaştı. Kaymaz,“Öncelikle sınava başlamadan, optik cevap kâğıdındaki bilgilerin size ait olup olmadığı ve doğruluğunu, soru kitapçığında eksik sayfa ya da baskı hatası olup olmadığını kontrol edin. Bir hata varsa salon görevlilerine durumu bildirin. Hatanın en başta çözülmesi, sınava başladıktan sonra kesinti yaşamadan devam edebilmenizi sağlar. Ayrıca sınav cevap kâğıdındaki ilgili alanı imzalamayı, soru kitapçık türünüzü doğru olarak cevap kâğıdına kodlamayı ve soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yere ad, soyad ve T.C. kimlik numaranızı yazmayı unutmayın” dedi.
Soruyu doğru okumak için doğru anlamak gerektiğini belirten Kaymaz, “Önce soruyu dikkatlice okuyun ve anlayın, sonra cevap şıklarını geçin. Soruyu okumadan cevap şıklarını geçerseniz yanılabilirsiniz” açıklamasında bulundu.
Soru kökündeki olumsuz ifadelere (Yapamaz, değildir, olmamalıdır vb.) dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kaymaz, öğrencilerin bu ifadeleri hatalı okumalarının, soruyu da hatalı yanıtlamalarına sebep olacağını, bu nedenle altı çizili ya da kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okumaları gerektiğini hatırlattı.
Paragraflı sorularda öğrencilere önce soru köklerini okumalarını tavsiye eden Kaymaz, böylece paragrafı ikinci defa okumalarına gerek kalmadan, doğru cevabı daha kolay bulabileceklerini söyledi. Cevabını bilmedikleri ya da çözemedikleri soruları bir işaretle belirleyip bir sonraki soruya geçmelerini de tavsiye eden Kaymaz, çözemediğiniz soruları ikinci tura bırakın. Böylece bildiğiniz soruların çözümünü daha hızlı yapmış olursunuz. İkinci turda bu soruların cevap şıklarında eleme yaparak, size en doğru gelen şıkkı işaretleyin diyerek TEOG’da yanlış soruların doğruyu götürmediğini hatırlattı.
Son olarak öğrencilerin soruları okurken kalem kullanmaları gerektiğini de belirten Kaymaz “Önemli gördüğünüz ifadelerin altını çizin. Sayısal ve şekilli soruları mutlaka kalem kullanarak çözün. Bu yöntem, soruyla bağ kurmanıza ve soruyu daha iyi anlayıp daha hızlı çözmenize sebep olur. Bazen sınav anında dikkatiniz dağılabilir. Böyle bir durumda soruyu tekrar okumadan önce kalemi bırakıp, başınızı kaldırıp, bir kaç saniye dinlenin. Soruyu doğru çözmek kadar optik cevap kâğıdına doğru kodlamak da önemlidir. Sorunun cevabını optik cevap kâğıdına hemen kodlayın. Bu kodlama işlemi sırasında bir sonraki soru öncesi zihniniz rahatlar ve son çözdüğü soru ile bağını kopararak yeni soru için hazır hale gelir. Ayrıca sorunun cevabı hemen kodlamak, soruların toplu halde kodlanırken hata yapılması riskinin önüne geçer” dedi. (Kurumsal haber)