TEOG'a 8 alternatif

TEOG'un yerine getirilecek yeni sistemle ilgili bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na 8 alternatif sunacak olan Milli Eğitim Bakanlığı, kurulda hangisi öne çıkarsa o konuda teknik çalışma yapacak. Alternatifler arasında adrese dayalı kayıt sistemi ve sadece başarılı okullar ile başarılı meslek liselerine sınavla öğrenci alma gibi seçenekler var.

illi Eğitim Bakanlığı kaldırılan TEOG’un yerine getirilecek sistem için çalışmalara başladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir ay içinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladığı alternatif sistemlerin arasından hangisi öne çıkarsa o konuda teknik çalışmalar başlayacak. Kurula 8 seçenek sunacağı öğrenilen Bakanlık, bu alternatifleri geliştirmek için çalışıyor.

BAŞARILI MESLEK LİSESİ DE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK
Bakanlığın üzerinde çalıştığı alternatif sistemler şöyle: Başarılarıyla dikkat çeken Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Sosyal Bilimler Liselerinin öğrencileri yine sınav yoluyla seçmeye devam edecek. Tarihi ve köklü liselere de öğrenciler sınav yoluyla yerleşecek. Başarılı liselerin listesini yapan Bakanlık, ders notu yüksek olan öğrencilerin bu okulların sınavına girebilmesini sağlayacak. Özel okulda şişirilmiş notları bulunan öğrenci de böylelikle sınava takılacağından not yoluyla eşitsizlik yaşanmayacak. Bu okulların sınavlarını ise MEB merkezi olarak yapacak. Bakanlar Kurulu’na sunulacak seçenekler arasında en çok öne çıkan ise adrese dayalı kayıt sistemi.

YEREL ÖLÇME MERKEZLERİ YAYILACAK
Okulların kendi sınavlarını kendilerinin yapması gerekmesi halinde devreye Yerel Ölçme Merkezleri girecek. Halen 23 ilde kurulan Yerel Ölçme Merkezlerinin tüm Türkiye geneline yayılması planlanıyor. Bu merkezler TEOG’un kaldırılmasının ardından gerektiğinde yerel sınav yapma görevini üstlenecek. Her okulun kendi sınavını yapması halinde il genelinde sınav seçeneğine başvurulması sağlanacak. Bakanlar Kurulu’na sunulacak alternatifler arasında, ‘Kendi ilinde kendi sınavını yap ve yerleştir’ seçeneği de bulunuyor.

DÜŞÜK PUANLI OKULLARIN STATÜSÜ DEĞİŞECEK
Türkiye’de bulunan 300’ün üzerindeki Fen Lisesinden bazılarının başarısı hayli düşük durumda. Belirlenecek puanın altında başarı düzeyi bulunan Fen Liselerinin statüsü değişerek düz liseye dönüşecek.

2018’de 20 bin öğretmen atanacak

  • Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Öğretmen atamalarına ilişkin konuşan Yılmaz, “Bütçemiz geçsin. Bütçe geçtikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanımızın da olduğu bir heyette, talebimizi sunacağız. Onlar, Türkiye’nin durumuna, bütçenin durumuna bakacaklar. Bize izin verecekler. Biraz aşağı, biraz yukarı olabilir ama 20 bine yakın öğretmeni de 2018 yılında inşallah eğitim ailemize katacağız. Duyuruları Şubat'ta başlatıyoruz, sınavları Mayıs gibi yapıyoruz, Ağustos gibi de göreve başlatıyoruz” bilgisini verdi.

    Yeni Şafak

Bakmadan Geçme