'TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR'

BEF Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu gazetemize verdiği özel söyleşide Türk aile yapısına dikkat çekerek: 'Düne kadar yapısal olarak aile kurumu en güçlü olan toplumlardan biri olduğumuz iddiasında idik. Ancak gelinen noktada aile kurumuna dair iddialı ifadeler kullanmakta artık zorlanıyoruz. Aile kurumumuzda ne yazık ki tehlike çanları artık çalmaya başlamıştır' ifadelerini kullandı

BEF Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu ile Kayseri Büyükşehir Belediyesinin eğitim faaliyetlerini ve gerçekleştirecekleri yeni projelerini konuştuk. Tuzcuoğlu, bir yandan mevcut çalışmaları anlatırken diğer yandan toplumumuzu bekleyen tehlikeleri de anlattı. Özellikle aile yapısına ve gençlere dikkat çeken Tuzcuoğlu, bu nedenle çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdıklarını söyledi. Tuzcuoğlu, düne kadar yapısal olarak aile kurumu en güçlü olan toplumlardan biri olduğumuz iddiasındayken gelinen noktada aile kurumuna dair iddialı ifadeler kullanmakta artık zorlandığımızı söyledi. Tuzcuoğlu: Pek çok farklı nedene bağlı olarak aile kurumumuzda ne yazık ki; tehlike çanları artık çalmaya başlamıştır. Yeni tedbirler almak, ailede ortaya çıkan sorunları ve bunların gerçek nedenlerini tespit etmek, akılcı stratejiler ve politikalar üretmek bir zorunluluk haline gelmiştir şeklinde konuştu.

Kayseri'de faaliyet yürüten en önemli hizmet birimlerinden birinin BEF olduğunu kaydeden Tuzcuoğlu; yaptıkları gençlik çalışmalarını ise şu sözlerle dile getirdi: BEF, dezavantajlı gruplar dediğimiz düşük gelir grubundaki gençlerle ilgili Genç KAYMEK isimli bir proje daha yürütüyor. Genç KAYMEK, orijinal detaylar içeren bir gençlik projesi olarak hayata geçirilmiştir. Yeni dönemde, yeni bir gençlik modeli ile hizmet vermeye başlamış olduk. Hayırlı niyetlerle çıkmış olduğumuz bu hizmet seferberliğinde ortaya koyduğumuz yeni gençlik projemizin, Türkiyede de model olacağını ümit ediyoruz.

BEFin yaptığı diğer çalışmaları ayrıntıları ile bulabileceğiniz söyleşimizle sizleri başbaşa bırakıyoruz. Keyifli okumalar

“109 branşta eğitim veriyor”

BEF olarak yapmış olduğunuz faaliyet ve çalışmaları bizimle paylaşır mısınız?

BEF; ağırlıklı olarak sosyal, kültürel, eğitim alanları ve sosyal sorumluluk alanlarında faaliyet yürüten Büyükşehir Belediyesinin bir hizmet birimidir. KAYMEK Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları, Genç KAYMEK ve Huzur Çınarı Projesi ile sosyal tesisler birimimize bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedirler. KAYMEK, önemli bir boşluğu doldurmaktadır. 2004 yılında tek merkezde 2 farklı branşla yola çıkan KAYMEK, 2014 yılı itibariyle 14 merkezde 109 farklı branşla eğitim veriyor. KAYMEK; mesleki eğitimden hobi amaçlı kurslara,  sanat kurslarından kişisel gelişime varıncaya kadar çok geniş bir yelpazeye sahip. Bunun yanında yıl boyunca konferans, seminer ve sergi faaliyetleri sürdürmektedir. Bu gibi etkinliklerle ortalama her yıl 100 bin vatandaşa ulaşılmaktadır. Ayrıca KAYMEKten yılda 16 bin civarında kursiyer mezun olmaktadır. KAYMEK Mesleki Beceri ve Teknolojik Eğitim Kursları’nın; muhasebe, modüler mobilya ustalığı, aşçılık, web tasarımcılığı, bilgisayar işletmenliği, yönetici asistanlığı, evde çocuk bakımı, hasta ve yaşlı refakatçiliği, kuaförlük branşlarından mezun olan kursiyerler BEF bünyesinde kurulan KAYMEK Kariyer Merkezi aracılığıyla istihdama yönlendirilmektedir.

Kayseri'de faaliyet yürüten en önemli hizmet birimlerinden biri olan BEF, dezavantajlı gruplar dediğimiz düşük gelir grubundaki gençlerle ilgili Genç KAYMEK isimli bir proje daha yürütüyor. Genç KAYMEK, orijinal detaylar içeren bir gençlik projesi olarak hayata geçirilmiştir. Yeni dönemde, yeni bir gençlik modeli ile hizmet vermeye başlamış olduk. Hayırlı niyetlerle çıkmış olduğumuz bu hizmet seferberliğinde ortaya koyduğumuz yeni gençlik projemizin, Türkiyede de model olacağını ümit ediyoruz. Bu anlamda AK Parti'nin düzenlediği gençlik çalıştayına katılmamız istendi. Gençlik hizmetleri ile ilgili tecrübelerimizin son derece yararlı katkılar sağladığını ifade edebilirim. Gayemiz, şehir ve ülkemiz gençliğinin ufkunu aydınlatmak. Türkiye olarak tarihi ve kültürel birikimimiz ile buluşmayı hedefleyen ve Anadolu değerlerini yeniden ihya etmeye çalışan bir süreç içindeyiz. Ülkemizin, bölgemizde ve yaşadığımız dünyada daha etkin rol oynamasını istiyorsak o zaman bu misyonu taşıyacak donanımda nesillere ihtiyaç var. Bu ancak, eğitim yoluyla mümkün olabilir. Gelecekte nasıl bir Türkiye ve nasıl bir dünya görmek istiyorsak gençlerimize ona göre istikamet vermeliyiz. İşte Genç KAYMEK, böyle bir ulvi gayeye hizmet etmeye çalışıyor. Şu an, 12 tesis ve 4 bin öğrenciye ulaşmış durumdayız.

“Tehlike çanları artık çalmaya başlamıştır”

Aile ile ilgili yürüttüğünüz çalışmalar var mı?

Çağın getirdiği sorunlar yumağının başında ailede ortaya çıkan sancı gelir. Düne kadar yapısal olarak aile kurumu en güçlü olan toplumlardan biri olduğumuz iddiasında idik. Ancak; gelinen noktada aile kurumuna dair iddialı ifadeler kullanmakta artık zorlanıyoruz. Pek çok farklı nedene bağlı olarak aile kurumumuzda ne yazık ki; tehlike çanları artık çalmaya başlamıştır. Yeni tedbirler almak, ailede ortaya çıkan sorunları ve bunların gerçek nedenlerini tespit etmek, akılcı stratejiler ve politikalar üretmek bir zorunluluk haline gelmiştir. 

 Popüler kültür baskısıyla değişen ilişkiler ağının sarmalından etkilenen aile kurumunun güçlü kılınmasında, her kişi ve kuruma sorumluluklar düştüğü inancındayız. Bu maksatla, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak Huzur Çınarı Projesi kapsamında Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezlerini faaliyete geçirdik. 5 yıldır sürdürülen proje kapsamında, her yıl ücretsiz olarak randevu sistemiyle en az 3 bin kişiye aile içi iletişim problemleri, bireysel sorun ve sıkıntılar, eğitim ve okul başarısı gibi birçok konuda eğitim verdik. Bu alanda, uzman danışmanlarla hizmet verilmektedir. Sudan sebeplerle boşanma kararı almış yaklaşık 150 aileyi boşanma kararlarından vazgeçirerek tekrar bir araya getirmeyi ve huzurlu bir yuva ortamını yeniden kurmalarını sağladık. Birçok aile yuvasında yolunda gitmeyen aile içi iletişim probleminin giderilmesine katkı sağlayan hizmetlerimiz oldu. Aile Akademisi evlilik öncesi ve sonrası huzurun devamına katkı sağlayan projeler çok ciddi yankılar buldu. Yine anneleri bilinçlendirmeye yönelik olarak faaliyet yürüten Anne Akademisi ile yüzlerce anneyi eğitmiş olduk.

 

İnsana hizmeti kutsal bir vazife olarak addediyoruz

BEFin ortaya koyduğu çalışmaların ana felsefesi nedir?

Ana felsefemiz, kendi faaliyet alanımızda kalan konular çerçevesinde insanımıza hizmet etmek. Eşrefi mahlûkat olarak bildiğimiz insana hizmeti kutsal bir vazife olarak addediyoruz ki; belediyeciliğin en temel alanı da zaten budur.

Şu anda istediğiniz hedef kitleye ve sayısına ulaştınız mı?

Hizmette sınır yok kuşkusuz. 26 tesiste on binlere ulaşan hizmetlerimizin Kayseri için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece KAYMEK birimi yılda yaklaşık 15-16 bin kursiyere hitap ediyor. Bu sayıya Genç KAYMEK ve Huzur Çınarı’nı dâhil ettiğimizde düzenlediğimiz seminer, konferans, kültürel etkinlikler ve danışmanlık hizmetleriyle beraber yılda yaklaşık 100 bin insanımıza ulaşmış oluyoruz ki; bu da oldukça iddialı bir sayı. Hedefimiz, açacağımız yeni tesislerle bu sayıyı daha da yukarıya taşımaktır.

“istihdama yönelik kurslar rağbet görüyor”

Kurslarınıza en fazla kimler rağbet gösteriyor?

Kurslarımız; kültür-sanat, hobi, kişisel gelişim ile istihdama yönelik meslek ve teknik eğitim kursları olmak üzere 4 başlık altında toplanmaktadır. Kurs türlerinden en fazla ilgi gören ise istihdama yönelik olanlar. Aldığı MEB onaylı sertifika ile meslek sahibi olmayı hedefleyen gençler, kurslarımıza en fazla rağbet gösteren gruptur. Kurslarımıza genel anlamda en çok da bayanların ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz.

En fazla rağbet gören kurslarınız hangileridir? Neden?

Bilgisayar Kullanımı, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Hasta Kabul İşlemleri, Hazır Giyim, Girişimcilik, İngilizce, Türk Mutfağı ve Aşçılık gibi branşlar iş bulma şansının yüksekliği sebebiyle en fazla rağbet gören kurslarımız arasındadır. Sanat kurslarımıza katılan sanatseverleri de burada anmak gerekiyor. Bayanlar arasında sanat kurslarımıza katılım oranı da memnuniyet veriyor.

Geniş yelpazede bir çalışma alanına sahipsiniz. Peki, bu çalışmaları kaç kişilik bir ekiple ve nasıl koordine ediyorsunuz?

Sosyal tesisler dâhil yaklaşık 500 çalışanımız var. 4 ayrı koordinatörlükten oluşan bir hizmet ve organizasyon şemamız mevcut. Her bir koordinatörlüğün kendi alt organizasyonları var tabi. Ağırlıklı olarak uzman eğitmenlerden, aile rehberlerinden, danışmanlardan oluşan bir kadromuz var. İdari kısımda ise yaklaşık 30 kişilik bir ekip ile çalışmalarımızı yürütüyoruz.

 

“Daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Beyazşehirde çok kapsamlı bir gençlik merkezinin yapımı ve Talasta bulunan tarihi Amerikan Kolejinin restorasyonu sonrasında vatandaşın hizmetine sunulacağını kamuoyuna açıklamıştınız. Bu projelerdeki son durumu öğrenebilir miyiz?

TOKİ-Beyazşehir Bölgesinde faaliyete geçecek olan gençlik merkezimizi çok yakında hizmete açmış olacağız. 4 bin metrekare alanda içinde konferans ve sinema salonu, kafeterya, modern bir kütüphanesi olan; gençlerin dinlenebilecekleri, eğlenebilecekleri mekânların bulunduğu, ders çalışılabilecekleri etüt merkezlerinin yer aldığı gençlik merkezinde gençlerimize her yönüyle hizmet vermek istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin öncülüğünde, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize bu tesisimiz çok yakında hizmet vermeye başlayacak. Yıllardır atıl halde bekleyen Talas Amerikan Kolejinin restorasyon çalışmalarına ise, birkaç ay önce başladık. 2015 yılı Nisan-Mayıs aylarında çalışmalar tamamlanarak hizmete açabileceğimizi tahmin ediyorum. Misyonerliğe hizmet maksadıyla 1871 yılında kurulan bu merkezde şimdi Anadolu değerleriyle donanmış gençlere hizmet etmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda gençlik kampları için kısa süreli konaklama imkânı da düşünüldü.

Bildiğiniz üzere Büyükşehir yasası ile birlikte ilçelere yapılan hizmetlerde Büyükşehir öncülük etmeye başladı. İlçeler üzerinde BEF olarak benzer çalışmalarınız söz konusu olacak mı?

Büyükşehir yasası ile bağlanan ilçeler Büyükşehir'e yeni hizmet alanları açtı. Bu çerçevede Büyükşehir Belediye Başkanımız ilçelerdeki sosyo-kültürel ihtiyaca cevap verecek kadın ve gençlik merkezleri yapılacağını ifade etmişti. Şimdi bunlar, bir bir hayata geçmeye başlıyor. Temel atma törenleri başladı. Bunu diğerleri izleyecek. Dolayısıyla ilçelerdeki vatandaşlarımız bu merkezlerde verilecek olan eğitim hizmetlerinden faydalanabilecek.

Yeni projeleriniz olacak mı? Bunları bizimle paylaşır mısınız?

Yeni projelerimizden ikisini söylemiş olduk. Beyazşehir ve TOKİ Bölgesine hitap edecek olan gençlik merkezi ile Talas Amerikan Koleji bizim için önemli projeler. Ayrıca, Talas Öğretmen Evini de a'dan z'ye gözden geçirerek yeni ilavelerle prestij bir merkez olarak Kayseri'ye kazandıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özhaseki'nin dikkat ve takibi, emin adımlarla projelerin ilerlemesini sağlıyor. Daha yaşanabilir bir dünya için hiç bir heyecan kaybetmeksizin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cenab-ı Hakkın yardımı, milletimizin dualarıyla attığımız her adım, tuttuğumuz her iş hamdolsun hayırla neticeleniyor.

 

Söyleşi: Bünyamin Gültekin/Mesut Davarcı

 

Bakmadan Geçme