Tayland'dan tutuklu Uygur Türklerine işkence

İşgalci Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki insanlık dışı uygulamaları sebebi ile kaçarak Güneydoğu Asya ülkelerine iltica eden Uygur Türkü mültecilere Tayland polisinin baskı ve işkenceleri sürüyor. Halen Tayland hapishane ve tutukevlerinde 50 Uygur mülteci bulunuyor.

 Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre, başkent Bangkok yakınlarındaki bir Hapishane’de  Tutulan Ömer Osman, Mehmet Yusuf, Ali Muhammed, Abdulhekim Abdulaziz ve Yasin adlarındaki 5 tutuklu Uygur mülteciye Hapishane polisinin  işkence yaptığı ve feci şekilde dövdükleri belirtildi. İşkence ve dövme olayının 29 Şubat gecesi  Hapishane nöbetçisi olan Tayland’lı polisin  televizyonda  tutukluları  porno film izlemeye zorladığı ve bu filmi izlemek istemeyen tutuklular ile aralarında tartışma çıktığı bildirildi. Bunun üzerine  Tayland polisinin  tutuklu Uygur Türklerine işkenceler yaptığı   feci şekilde dövüldükleri bildirildi. Dövme ve işkence sonucunda bir tutuklunun ağır şekilde,   2 kişinin ise başından ve diğerlerinin de çeşitli yerlerinden yara aldıkları belirtildi. Halen Tayland Hapishane ve tutukevlerinde 50 Uygur mülteci bulunuyor.

 Dilşat Reşit’ten kınama

 Dünya Uygur Kurultayı adına sözcü Dilşat Reşit bir açıklama yaparak işkence olayını  kınadı  ve bu olaydan büyük üzüntü  ve hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi. Yaralıların en kısa zamanda tedavi edilmesini ve sorumlular hakkında işlem yapılmasını da talep etti.

 Tayland yönetimi Çin’in baskı ve talebi üzerine geçen Temmuz ayında 109 Uygur Türkü mülteciyi Çin’e teslim etmişti. Bangkok’a gelen Çin uçağına bindirilen Uygur mültecilerin kafalarına çuval geçirilerek götürülmesi büyük yankı uyandırmış ve tepki çekmişti. Türkiye başta olmak üzere bir çok ülke Tayland  ve Çin yönetimlerini  bu insanlık dışı uygulamalarından dolayı kınamış ve protesto etmişti. 

Bakmadan Geçme