Tatbikat Gerçek Oldu

Kayseri'de Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE), kentsel dönüşüm için yıkımı yapılan binalarda ilk yardım konusunda tatbikat yaptığı sırada, şiddetli rüzgardan çatısı yıkılan iş yerine yardım...

Kayseri’de Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE), kentsel dönüşüm için yıkımı yapılan binalarda ilk yardım konusunda tatbikat yaptığı sırada, şiddetli rüzgardan çatısı yıkılan iş yerine yardım etmesiyle tatbikat gerçek oldu.

Tarih boyunca birçok depreme tanık olan Türkiye’de, birçok insan hayatını kaybetti. Son olarak 1999 Düzce depremi ve 2011 Van depreminde binlerce insan öldü. Yaşanan bu acı olaylardan sonra ilk yardımın insan hayatı için önemi bir kez daha gözler önüne serildi. Bu kapsamda çalışma yapan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri, Talas Bulvarında Ödül Yapı tarafından kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde, yıkımı yapılan binalarda, tatbikat gerçekleştirdi. Deprem sonrasında ilk olarak yapılması gerekenler konusunda yapılan tatbikat sırasında, aşırı rüzgardan dolayı, tatbikat yapılan binaların yanında bulunan bir iş yerinin çatısı uçtu. İş yeri sahibinin de yardım istemesi üzerine olay yerine geçen ekipler, hemen olaya müdahale etti. AKUT ekipleri, iş yerinin çatısını çevreye zarar vermemesi için yere sabitleyerek herhangi bir can kaybı, yaralanma ve daha fazla maddi hasar meydana gelmesine engel oldu. Çatısı yıkılan iş yerinde, kaza sırasında müşterilerin olmaması da büyük bir faciayı önledi. Kazada herhangi bir can kaybı veya yaralanan olmazken, maddi hasar meydana geldi.

TATBİKAT SIRASINDA GERÇEK KAZAYA MÜDAHALE

Kazayla ilgili bilgi veren AKUT Kayseri Ekip Lideri Zafer Karagül, eğitim esnasında böyle bir olaya tanık olmalarının kendileri için de tesadüf olduğunu söyledi. Karagül, “Arkamızda gördüğünüz yerin yanında dünden beri tatbikat çalışmamız vardı bizim. Eğitim çalışması esnasında çatının çöktüğünü görünce ve gelen yardım talebi üzerine olaya müdahale ettik ve çatıyı uçmaması için yere sabitledik. Hava alan, yelken etkisi yapan bazı yerler vardı. Onların da sökümünü yaptık. Şuan da çatıyı uçmayacak vaziyete getirdik. Bu haliyle de sabitleyip bıraktık. Normalde öğleden sonra da eğitimimiz devam edecekti. Fakat rüzgarın çok hızlanması sebebiyle, Organize sanayide çıkan yangına UMKE ekiplerinin gitmiş olması ve dağda da ciddi anlamda rüzgar var ve jandarma ekipleri de dağdaki görev yerlerine geçmek zorunda kaldılar. O yüzden eğitimi de bugün öğlen itibariyle burada bitirmiş olduk. Yaralanan olmadı. Müşteriler yokmuş sabah itibariyle” dedi.

Öte yandan, yapılan tatbikatla ilgili açıklama yapan AKUT Kayseri Ekip Lideri Zafer Karagül, olay anında yaralılara nasıl müdahale edilmesi gerektiğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yaşanan bir doğal afette veya kazada, ilk yardımın önemine vurgu yapan Karagül, “Burada yaptığımız iki senaryo oldu. İlkinde, öncelikle duvarın önü temizlendi. Daha sonra duvardan içeriye parça düşürmeden, çünkü kazazedenin ne vaziyette bilmiyorduk. Sonrasında içeriyi kontrol ettiğimizde kazazedenin duvar dibinde olduğunu gördük. İçeriye parça düşürmeden duvarı dışarıya doğru temizleyerek bir pencere açtık. 3 kişilik bir ekip içeriye girdi. Aşağıdaki kazazedenin kolunun ve bacağının kırık olduğu düşünülerek boyunluğu takıldı. Koluna ve bacağına müdahale edildi. Sedyelendikten sonra dışarıya alınarak ilk yardım çadırına sevk edildi. İkinci senaryoda ise, binanın ikinci katının yatak odasında sıkışmış olduğu varsayılan kişi için, bir üst katın tabliye betonu açılarak içeri girildi. Yalnız alan çok dar olduğu için sadece bel, omurga ve sırtı sabitlenerek sedyesiz olarak kazazede dışarıya alındı. Dışarı çıkartılır çıkartılmaz da, sedyeyle ilk yardım çadırına alındı” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme