Tarım Süt'ten Türkiye'de Bir İlk

Merdoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Tarım Süt, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 5 litrelik cam kavanozlarda günlük yağlı pastörize süt üretti. Öncelikli misyonlarının insan sağlığı olduğunu dile getiren Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Merd, 'Maliyeti biraz fazla olsa da cam şişelerde piyasaya ürün sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Krımızdan fedakarlık yapıyoruz. Çünkü bizim için insan sağlığı paradan daha kıymetli' dedi.

 Üretim tesislerinin günlük süt kapasitesi 120 ton olan Tarım Süt, temmuz ayında  Mimarsinan OSB’de 10 bin metrekare alanda yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımla ikinci bir tesisini kuracak. Firma bu sayede üretim kapasitesini de 250 tona çıkarmış olacak.

Süt ve süt ürünleri deyince şehrimizde ilk akla gelen isimlerden olan Tarım Süt, insan sağlığına verdiği önemi bir kez daha gösterdi.  Kurulduğu günden bu güne kalitesinden taviz vermeyen firma, bundan sonraki dönemde de yeni ürünleri piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de ilk

Farklı ve katkısız ürün çeşitleriyle ilklere imza atan Tarım Süt, Türkiye’de ilk defa 5 litrelik cam kavanozlarda yağlı pastörize süt üreten firma olmayı da başardı.

Biz de Kayseri Gündem Gazetesi haber ekibi olarak Merdoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Merd’i ziyaret ederek faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgiler aldık.

Hiçbir şey insan sağılığından önemli olamaz”

Merdoğlu Şirketler Grubu’nun 1978 yılında Kayseri’de kurularak değişik sektörlerde hizmet ettiğini belirten Sabri Merd, sonrasında ise uzun yıllardır hayalleri olan Tarım Süt’ü kurduklarını anlattı. “Öncelikli misyonumuz insan sağlığı” diyen Merd, “İşlediğimiz her 1 ton sütte 50 kilo sütümüz heba oluyor. Ama kârımızdan  fedakarlık yapıyoruz.  % 10 yerine % 5 kazanıyoruz. Bu sayede daha kaliteli yapmış oluyoruz. ‘Önce insan’ diyoruz. Çünkü insan bizim için paradan daha kıymetli. Ülkemizdeki bütün insanları seviyoruz. Türkü, Kürdü, Alevi’yi Sünni’yi herkesi seviyoruz. ‘Ne yapabiliriz?’ diye düşündükten sonra bir karar aldık ve olmayan bir şeyi gerçekleştirelim istedik. Bunun için de sütü cam şişeye koymayı hedefledik ve gerçekleştirdik. Sokak sütçüleri de bizim kardeşimiz. Lakin şöyle bir şey var. Köyden sütü plastik kaplara koyup getiriyorlar ve aynı kabı belki 100 kere kullanıyorlar. Bizdeki sistem Türkiye’de 2-3 firmada belki vardır. Sütü 115 derecede kaynatıyoruz. ‘Cam şişe sağlık’ anlayışıyla sütümüzü 5 litrelik kavanozlara koyduk. Hedefimiz 1 litrelik cam şişe sütlerini iadesiz şekilde yapmak. Bizim sütümüzün bir diğer özelliği de aynı çiftlikten olması. Dolayısıyla toplama sütlerle yapmıyoruz. Türkiye’de 20’den fazla ilde süt üretim tesisleri var. Bu firmalar on binlerce insandan süt topluyor. Bu süt ne kadar sağlıklı olabilir. Ama bizim sütümüz toplama olmayıp tek bir çiftlikten geldiği için ve de gıda mühendislerimizin kontrolünde olduğu için daha güvenilir. Tarım Süt olarak şu anda kaymak, tereyağ, cam şişede süt, peynir üretiyoruz. İnşallah Mayıs ayı gibi de ayranımız yoğurdumuz piyasada olacak. Her şey cam şişede olacak. Ayranımız cam şişede olacak. Sütümüz cam şişede olacak. Yoğurtla ile ilgili de çok değişik bir projemiz var.  Hem ambalajıyla hem tadıyla farklı bir lezzet sunacağız” şeklinde konuştu.

Tereyağ ve kaymak çömleklerde 

Tereyağını ve kaymağı ise çömleklerde üreterek tüketiciye sunduklarını aktaran Merd, “Genelde kaymaklar sütten alınan kremadan yapılır ama bizim makinamız çok değişik, hiçbir katkı maddesi konmadan yapılıyor. Çok lezizdir. Tamamen doğal. Ürünlerimizi insanlarımızın sağlığını her şeyin önünde tutarak cam şişelerde ve çömleklerde sunuyoruz. İnsanlarımız öyle alıştırılmış ki; sütleri, yoğurtları plastik kaplarda alıp tüketiyor. İnsan sağılığı düşünülmemiş. İnşallah Kayseri ile başlayıp sonrasında Ankara, İstanbul gibi metropol şehirlere, doğuya, güneye her yere açılmayı düşünüyoruz. Hedefimiz 2020 yılına kadar ürün ağımızı bütün Türkiye’ye yaymak. Devletimizden hiçbir katkı almadan kendi imkanlarımızla bu hizmeti sunmaya çalışıyoruz” dedi.

 Peynir çeşidi artacak

2016 yılındaki projeleri arasında 7-8 çeşit peynir üretimi olduğunu belirten Merd açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Artık insanlar fabrikasyon peynirler, beyaz peynir, kaşar peynir gibi buna benzer peynirler tüketiyor. Bir çeşit peynirin içerisinde 20-25 kadar katkı maddesi var. Bitkisel olmayan şeyler var. Biz bitkisel maddelerle yola çıkacağız. Mesela bir süte katkı maddesi katacaksak yine aynı sütten yapılan maddeyi katarak yola çıkacağız. Örneğin tereyağı yapıyoruz. Türkiye’de en kaliteli tereyağı %80-85 oranında yağ içeriyor. Bizdeki tereyağında hiçbir katkı maddesi olmadan % 100 sütle yapıyoruz ve % 100 tereyağı. Biz Türkiye’de tereyağında da bir ilki gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra hiçbir katkı maddesi olmadan kaymak yapıyoruz.”

200 hanıma iş imkanı

KOSGEB’in desteğiyle Kayseri’de 200 hanıma hiç para almadan işyeri açacaklarını da dile getiren Sabri Merd,  “Süt ve süt ürünleri, organik yumurtalar, organik reçellerin olacağı Tarım Süt’ümüzün satış noktalarını açıyoruz. Bakanlıktan onay aldık. Şu anda KOSGEB 60 bin lirası 3 yıl faizsiz, 40 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin lira her hanım arkadaşımıza iş sahası kuracak. Hedefimiz 2016-2017 döneminde 200 şube açmak. Daha sonra ise sayıyı ne kadar artırabiliriz onun çabası içeresinde olacağız. Bu projeyi Türkiye geneline yaymayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Sokak sütüne dikkat çekti

Sokak sütündeki tehlikeye değinerek  “Tamamen sağlıksız” diyen Merd şunları söyledi:

“100 bin çeşit bakteri var. Bizde dezenfekte üniteleri var. Süt önce soğutuluyor, sonra bakterilerden arındırılıyor. İçerisindeki yararlı bakteriler kalıyor, zararlı bakteriler ise yok ediliyor. Normalde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talimatı gereği maksimum 80 derecede kaynatılması gerekirken biz 115 derecede kaynatıyoruz. Çünkü 80 derecede kaynatıldığında az da olsa bakteri kalıyor. Biz de bu kötü bakterilerin ölmesi içen sütte % 6 gibi bir fire vermemiz pahasına, insan sağlığı misyonu ile yola çıktığımız için 115 derecede kaynatıyoruz. “

Mimarsinan OSB’ye dev tesis

Üretim tesislerinin günlük süt kapasitesi 120 ton olan Tarım Süt, 2016 yılının 7. ayında  Mimarsinan OSB’de 10 bin metrekare alanda yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımla ikinci bir tesisini kuracak. Firma bu sayede üretim kapasitesini de 250 tona çıkarmış olacak.

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

 

 

Yorumlar 3
Yusuf.karaboga 03 Ocak 2017 19:03

Sabri bey dört gözle tesisinizin açılmasını bekliyorum bende süt sekteründe 13 yılımı harcadım tereyağı ustasıyım ayrıyeten diğer ürünlerdende anlarım telefonum 0536 232 50 84 irtibata geçelim saygılarımla

Azad buzad 18 Ekim 2016 16:01

Bu adam 500 liralık borcunu ödememek için 500 yalan söyleyen eski tefecilerden. Haram ile harmanlanmış süt. İnan'ın ki sokak sütü daha sağlıklıdır

Yasemin bekli 12 Ekim 2016 16:28

Telefon numaranızı istiyorum abone olmak için

Bakmadan Geçme