Tarım Fuarı Türk Dünyası'nı buluşturdu

Türk Dünyası Akraba Toplulukları Tarım Fuarı, 11'inci kez Kayseri'de açıldı. Fuarda önceki yıllarda olduğu gibi yine renkli görüntüler yaşandı. Açılış öncesinde Doğu Türkistanlı çocuklar folklor gösterisi sunarken, müzisyen Namık Kemal Bilgin tarafından mini bir konser verildi. Türk devletlerinin geleneksel kıyafetlerini giyen gençler ise dikkat çekti. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. 11. kez Dünya Ticaret Merkezi'ndeki fuarın açılışına, Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, bazı ilçe belediye başkanları ile Ziraat Odaları'nın başkanları, tarım firmalarının temsilcileri, çiftçiler ve davetliler katıldı.

 Akay: Çiftçiler açısından çok önemli

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, konuşmasında fuarın tanıtım açısından önemine vurgu yaparak “Bu fuar bütün Orta Anadolu açısından çok önemli. Özellikle de çiftçilerimiz açısından değerli buluyoruz. Bu fuar bildiğiniz gibi firmalarla, firmaların geliştirdiği ürünlerle, makinelerle çiftçinin buluşmasını sağlıyor. Çiftçimizin yeni teknolojilere uyum sağlaması ve kendini geliştirmesi konusunda önemli katkılar sunuyor. Çiftçilerimizin bundan yararlanıyor olması bölgemizdeki tarımın gelişmesi açısından önemli. Biz de çiftçilerimizin bundan en iyi şekilde faydalanması için elimizden geldiğince katkı sağlıyoruz. Kayseri Şeker Pancarı ve Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bu fuara bütün gücümüzle destek veriyoruz” dedi.

“Fuarı markalaştıracağız”

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan ise, Türkiye’nin tarımda gayrisafi milli hasıla bakımından Avrupa birincisi, dünyada ise yedinci olduğunu belirterek, “Bu fuar Türkiye’nin sadece tarım değil tüm fuarlarında en çok ziyaretçi alan fuardır. Birçok konuyu marka haline getirdik, Kayseri’de de tarım fuarını marka haline getirmek için de çalışıyoruz. Hedefimiz Avrupa’da birinciliğimizi devam ettirmek, bununla birlikte de, dünyada da ilk 3’e girmek için mücadele ediyoruz” dedi.

Çelik: “Sektörün gelişmesi için tedbirler alıyoruz”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, tarım ve hayvancılık sektörünün katma değeri ve istihdamı en yüksek olan sektör olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Şehrimizin üretime yönelik ciddi bir endüstriyel potansiyeli var. Turizmde yüksek, eğitim ve sağlıkta civardaki 15 şehrin cazibe merkezi haline gelecek kadar yüksek bir potansiyele sahip. Ama tarım ve hayvancılık sektörünün bunların içerisindeki yeri çok farklı. Katma değeri en yüksek olan, istihdamı en yüksek olan, dolayısıyla ülke ekonomisine fayda sağlaması açısından en değerli sektörlerimizden biridir. Gerek Ankara’da hükümetimiz, gerekse yerelde büyükşehir belediyesi ve ilçelerimiz olarak biz de bunun farkındayız. Bu sektördeki ekonomik değerin yerini biliyoruz. Onun için tarım sektörünün gelişmesi için ne gerekiyorsa bütün tedbirleri alıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak 60 kadar tarım makinesini alarak tarımla, çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin hizmetine sunmak üzere ziraat odalarına teslim ettik. Teker teker köylerimizin ihtiyacı olduğu ama alamadığı makinelerimizi imece usulü kullanacak şekilde organize ettik.  Bunun arkası gelecek, bu makinelerin devamı gelecek.”

Vali Vekili Erdoğan Aygenç de, fuarların bir ülkenin ya da ilin tanıtımı için çok önemli bir dile getirdi. Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesimiyle fuarın resmi açılışı yapıldı. Açılışın ardından protokol üyeleri fuarı gezdiler.  14 ülkeden 1900 firmanın katıldığı Fuar, 10-13 Mart tarihleri arasında 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

 

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

 

Bakmadan Geçme