Tarihi yapı artık kitap kokuyor

Birinci Dünya Savaşı'na kadar dinsel işlevini sürdüren daha sonra sergi salonu, belediye hizmet binası ve zabıta karakolu olarak kullanılan Tarihi Meryem Ana Kilisesi'nin binası Kayseri Şehir Kütüphanesi olarak resmi törenle açıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da katıldı. Demircan, 'İstanbul'dan, Ankara'dan bakarken Kayseri'ye gıpta ile umut ile bakıyoruz. Sizleri yaptığınız hizmetlerden dolayı alkışlıyorum' dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Dermircan bir dizi program için Kayseri’ye geldi. Bakan Yardımcısı Demircan’ın Kayseri ziyaretinin ilk durağı Kayseri Valiliği oldu. Demircan Kayseri Valiliği’ni ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Demircan’a kök boyadan yapılmış el dokuması kilim hediye edildi, Kayseri ve çalışmalar hakkında 2 saat boyunca bilgilendirmeler yapıldı.

Ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair bir kitabesi bulunmamakla beraber, 19. yüzyılda çok yoğun olarak karşımıza çıkan üçgen alınlıklı düzenlemelerinden dolayı bu yüzyılda inşa edilmiş olduğu düşünülen Kiçikapı’daki Tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin binası Kayseri Şehir Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı. Bina önünde düzenlenen resmi törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vali Şehmuz Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yaptığı konuşmada, Kayseri’nin değerlerine ve tarihi eserlerine değinerek, “Kayseri tam bir açık hava müzesidir. Bin 500 açığa çıkmış tarihi eser bulunuyor. Nereden baksanız her yer tarih kokuyor. Biz tarihe sahip çıkma manasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5. kütüphaneyi İldem’de açacağız. Burada Şehir Kütüphanesinde eserimizden bir hafta içerisinde 60 bin insanımız faydalandı. 25 bin eser var, e-kütüphane ve sesli kütüphanemiz var. 25 bini basılı, 22 bini elektronik, 3 bini sesli olmak üzere toplam 50 bin kitap bulunuyor. 200 kişilik olan kütüphanede tanıtım ve tarama programıyla kitaplara kolay ulaşım imkanı da sunuluyor. Eserimiz hayırlı olsun” diye konuştu.


Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yetkililerinin de Kayseri’de olduğunu, Şehit Tiyatro’sunun Devlet Tiyatrosu olarak hayata geçeceğine değinen Başkan Büyükkılıç, “Kayserililer tiyatroya doyacak” dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan konuşmasında, “Kayseri kültür, gastronomi, turizm şehridir. İstanbul’dan, Ankara’dan bakarken Kayseri’ye gıpta ile umut ile bakıyoruz. Sizleri yaptığınız hizmetlerden dolayı alkışlıyorum” ifadelerini kullandı.

Bu binanın restorasyonun öneminin altını çizmek gerektiğini vurgulayan Demircan, “Kitaplar kütüphanelerin fonksiyonu azalıyor mu diye soruyordum, gençlerimiz kütüphanelere ders çalışmak için geliyor. Şu binadan alacağı ilham önemli, bu ortamı teneffüs etmek önemli. Kayseri’nin enerjisi çok güzel, yakinen hissettim. Eşimi ve küçük kızımı da alıp geldim ki Kayseri’yi güzel inceleyelim” diye konuştu. Demircan restorasyon çalışmalarından da övgüyle bahsetti ve gençlerin ilham alarak meslek tercihlerinde mimarinin, kültürel varlıkların etkileyebileceğini söyledi. Bakan Yardımcısı Demircan, somut ve soyut kültür varlıklarının önemine değinerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın da emeği geçen herkese teşekkür etti. Günaydın, Kayseri’nin kültür ve turizm çalışmalarından ve devam eden projelerden bahsetti.

Konuşmaların ardından resmi törenle açılışı yapılan kütüphanenin içerisi protokol tarafından gezildi.
 

Bakmadan Geçme