Tarihi Medresede Budist Ayini

Kayseri Selçuklu Medeniyetler Müzesi olarak kullanılan 1206 yılında yapılan Tarihi Gevher Nesibe Medresesi'nde, bir grup tarafından yapılan müzik terapi adı altındaki Budist ayini müze ziyaretçilerinin tepkisine neden oldu.

Kayseri Selçuklu Medeniyetler Müzesi olarak kullanılan 1206 yılında yapılan Tarihi Gevher Nesibe Medresesi’nde, bir grup tarafından yapılan müzik terapi adı altındaki Budist ayini müze ziyaretçilerinin tepkisine neden oldu.

Tarihi Medresenin bir bölümünde yere serdikleri minderler üzerine ölü taklidi yaparak yatan çoğu kadın olan grup müzeyi ziyaret için gelen ziyaretçiler tarafından hayretle karşılandı.

Ölü taklidi yaparak yatan grubun başındaki kadının elindeki tas ve boru tarzı aletlerle Budist  ayini tarzı farklı meditasyon sesleri çıkararak saatlerce grubu uyutması halka açık Müzeye gelen ziyaretçiler tarafından tepki çekti.

Maalesef son zamanlar da ülkemizde bir kısım çevrelerce, ceset duruşu anlamına gelen  şavasana  ve yoga uykusu yoganidra , günümüzde farklı amaçlarla müzik terapi adıyla Budist ayini etkilenmeleriyle uygulanmakta.

Budizm etkisiyla tanrı Şiva’nın  pagan anlayışının yansımasıyla müzikli terapi adıyla yaygınlaştırılmaya çalışılan bu uygulamalar uzak doğu dinlerinin önemli ritüellerinden.
Uzak doğu dinlerinin ritüellerinin tarihi Selçuklu İslam Medreslerinde uygulanması  ziyaretçilerin tepkilerine neden oldu.
 

Yorumlar 1
Atilla 09 Ekim 2023 12:30

Kimseye bir zarar vermişlermi? Selçuklu zamanında orada müslüman hasta harici hasta giremez diye bir kural varmıydı? Kayseri'de yaşıyan Selçuklu Türkleri nin yüzde yüzü Müslümanlığa geçmişmiydi eski Türk dinlerini koruyan insanlarda yokmuydu? Hristiyan ve Rum hiçmi yokdu Kayseri'de?

Bakmadan Geçme