'Süt Köprüsü' hayata geçiriliyor
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, birliğin bin 500 üyesine ait süt varlığının 70 bine ulaştığını belirterek, "Kayseri Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte günlük 200 litre süt üretebilecek, üreticilere yönelik olarak Süt Köprüsü projemiz onaylanmış olup ihale sürecine girilmiştir" dedi.
Kayseri Damızlık Birliğinin bin 500 üyesine ait sürü varlığı 2016 yılında 70 bine ulaştığını söyleyen Kayseri Damızlık Sığır yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı, birlik tarafından Kayseri genelinde Küpeleme, Soy Kütük Islah, Suni Tohumlama, Süt Toplama, Yem bitkisi tohumu tedarik, Vitamin mineraller yem katkısı maddeleri ve destekleme hizmetlerinin diğer birlikler tarafından örnek alınmaya başlandığını bildirdi.
Kayseri Damızlık Sığır yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı; "Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin sektörümüzdeki gelişmeleri yakinen takip edip üyelerimizle kurduğumuz iletişim ağı dışında ilçe ve köy bazında zaman zaman istişare toplantıları düzenlemek suretiyle yönetime üreticilerin de katkısı sağlanmaktadır" dedi.
Hizmetlere devam
Başkan Çakı hizmet ve projeleri hakkında şu bilgileri verdi;
"Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin hizmet alanı Kayseri il geneli olup, birliğimiz 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve yem Kanunu doğrultusunda 9 Ziraat Mühendisi, 3 Veteriner hekim 10 tekniker ve teknisyen 25 idari personel olmak üzere 47 personel ve 27 araç aracılığı ile Sarız, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Bünyan, Tomarza, Develi ve İncesu ilçelerindeki şubelerimiz dahil olmak üzere tüm ilçelerimizdeki üreticilerimize hizmet vermektedir.
Üyelerimizin tarım ve hayvancılık sektörünün, gıda ihtiyacını karşılaması yanı sıra, istihdama ve ekonomiye olan katkısının önemi her geçen gün artmaktadır. 2001 yılında Kayseri il genelinde büyükbaş hayvancılık alanında ıslah faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütmek üzere kurulmuş olan birliğimiz, Kayseri hayvancılığının genetik potansiyelini geliştirerek et ve süt alanında yüksek verimliği sağlamaktadır.
Bu doğrultuda 90 süt tedarik merkezinin yanı sıra, birliğimize ait Bünyan’da süt işleme fabrikası ile günlük 70 ton kapasiteli Tomarza-Develi-Yahyalı, Yeşilhisar ve İncesu ilçelerine hizmet verecek olan süt toplama merkezi, 51 adet süt soğutma tankı aracılığıyla günde üreticilerimize ait 130 ton sütü toplayıp ulusal firmalara pazarlamaktadır.
Üreticilerimizin acil ihtiyaçları temin edilerek hazırlamış olduğumuz bazı projelerimizi ise şöyle sıralayabiliriz;
2015 yılında Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’na Tarım İl Müdürlüğüyle ortaklaşa hayata geçirdiğimiz ‘’Stratejik Planlama Eğitimi’’ projesi yanı sıra 2016 yılında yine Orta Anadolu Kalkınma Ajansına sunduğumuz süt ve yem analiz laboratuvarı projemizin de onayı beklenmektedir.
Kayseri Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte günlük 200 litre süt üretebilecek üreticilere yönelik olarak Süt Köprüsü Projemiz onaylanmış olup İhale sürecine girilmiştir.
Düvebank adı altında Kayseri’nin stratejik bölgesinde üreticilerimizin yüksek verimli hayvanları alıp satabileceği düve çiftliği projesi, Kendi yemini kendin yap projesi ve Hayvan tedavi hizmetlerinin verilebileceği hayvan hastanesi projesi gerçekleştirilebilecek projelerimiz arasında bulunmaktadır.
Yozgat, Amasya, Sivas, Tokat ve Çorum İllerini kapsayan Yeşilırmak havzası projesine Kayseri de dahil edilerek yüzde 50 hibeli 20 bin baş gebe düve projesi de son zamanda hız kazanmıştır."