Suriyeli Muhammed'in azmi
Suriyeli Muhammed, yaşamını sürdürebilmek, aile bütçesine katkıda bulunabilmek için halı-kilim kenarı onarıyor. Türkçe'yi öğrenen Muhammed işini çok sevdiğini söylüyor.
Suriye’deki iç savaştan kaçarak kentimize gelen sığınmacılardan 13 yaşındaki Muhammed Hattat, halı-kilim kenarı onararak hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor.
“Makina halıları çıkınca ilgi azaldı”
Kayseri’ye 3 yıl önce Halep’ten geldiklerini anlatan Muhammed, 5 kardeşi ve annesi ile birlikte tıpkı diğer yurttaşları gibi yaşam mücadelesi veriyor.
Tarihi Kayseri Bedesteninde faaliyet gösteren İdeal Halı-Kilim galerisinde çalışan Muhammed azmi ve becerikliliği ile takdir topluyor.
“Çalışmak hoşuma gidiyor”
Çalışmayı çok sevdiğini belirten Muhammed, kendi ayakları üzerinde durabilmenin mutluluğunun hiçbir şeyle ölçülemeyeceğini söyledi.
Babasını çok önceleri kaybettiklerini, kardeşleri ve annesi ile birlikte Suriye’de sığınacak kimseleri olmadığı için Kayseri’ye gelmek zorunda kaldıklarını anlatan Muhammed; “Okula gitmeyi çok istiyordum. Ama almadılar. Bu işe 2 yıl önce başladım. Kısa sürede işi kavradım. Haftalık 75 TL alıyorum. Boş durmayı hiç sevmiyorum. Çalışmaktan başka çarem de yok zaten. Dolayısıyla he iş yapıyorum hem para kazanıyorum. Sağ olsunlar ustalarım çok anlayışlı. Bana yardımcı oluyorlar. Ben de hem ustalarıma hem aileme faydalı olmaya çalışıyorum” diye konuştu.
İş yeri yetkilisi Tevfik İmamoğlu ise Muhammed’in çok çalışkan ve efendi bir kişiliği olduğunu ve kendisinden memnun olduklarını belirtti.
Halıcı Tevfik İmamoğlu sektörle ilgili sıkıntılardan da bahsederek, makine halıları çıktıktan sonra el yapımı halılara ilginin azaldığını söyledi.
Baba mesleğini devam ettiren Tevfik İmamoğlu, “Eski Kayseri halı ve kilimlerini satıyoruz. Vatandaşın ilgisi son yıllarda düştü. Makineler çıktıktan sonra ilgi azaldı. Daha çok yabancı ve yurt dışına satışlarımız var. Bir halının yapımı yaklaşık 3 ay sürüyor, kilimler de 1 buçuk iki ayı buluyor.” diye konuştu.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ