'SURİYE'DE OLAYLAR BİTMEZ'

Suriye Milli Hareket Partisi kurucusu Tarık Cevizci, Kayseri Alperen Ocakları'nın konuğu olarak Kayseri'ye geldi. Cevizci, Kayseri'de Suriye Türkmenlerinin tarihini ve bölgede meydana gelen olayları anlattı.

Suriye Milli Hareket Partisi kurucusu Tarık Cevizci, Kayseri Alperen Ocakları’nın konuğu olarak Kayseri’ye geldi. Cevizci, Kayseri’de Suriye Türkmenlerinin tarihini ve bölgede meydana gelen olayları anlattı.

Kayseri Alperen Ocaklarında gerçekleşen sohbette konuşan Cevizci Suriyeli Türkmenlerin bilinçlenmesi ve güçlenmesi için faaliyet gösterdiklerini söyledi. Suriye’de çok sayıda Türkmen’in yaşadığını belirten Cevizci, Ülkede yaşanan olaylarda en çok zararı Türkmenlerin gördüğünü vurguladı. Ülkede yaşanan olaylara değinen Cevizci, ülkede çok fazla mezhepsel gruplaşma olduğunu ve bu gruplar arasında sürekli çatışmalar yaşandığı belirtti.

IŞİD’in oluşumundan bugüne kadar ülkede oynadığı rolü anlatan Cevizci,:”IŞİD’in masum bir örgüt değil. Komuta kademesindekilerin tamamı daha öncesinde Irak ordusunun rütbeli askerleridir. Bundan dolayı örgütlenmeyi ve disiplini çok iyi yapıyorlar. Savaş tecrübeleri olduğu için silahlı mücadelede başarılılar. Biz Türkmenlerin ise askeri bir tecrübesi bulunmuyor. Sıradan vatandaşlardık. Suriye’de IŞİD ile Esad arasında çatışma yaşanmıyor. Esad’ın daha önceleri IŞİD’de vermiş olduğu destek ve örgüt içerisinde ki Esad ajanlarından dolayı IŞİD, Esad’ın kontrolünde olan yerlere saldırmıyor. Esad’da IŞİD’in elinde olan bölgelere saldırmıyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE HIZLI GİRDİ, ERKEN BIRAKTI”

Türkiye’nin bölgede yaşanan olaylara karşı tutumunu değerlendiren Cevizci şöyle konuştu: “Türkiye olaylara çok hızlı girdi. Olayların başlamasından 6 ay geçmişti ki, Türkiye Esad düşecek dedi. Fakat Esad kolay indirilemeyeceği belliydi. Esad’ın arkasında Rusya, İran, Çin var. Şuan Eşad adına çatışan askerlerin çoğunluğu İran ordusu mensubudur. Esad’ın askeri kalmadı. Çin silah ve para yardımında bulunuyor. Rusya ise politik olarak Suriye’ye karşı planlanan hareketleri engelliyor. Türkiye ise hızlı girdi ama erken bıraktı. Şuan Türkiye bölgede ki konumunu ve gücünü kaybetti.” Suriye’de yaşanan olayların bitmesinin zor olduğunu belirten Cevizci: “ Suriye’de çatışanlar Suriyeli değil. Suriye’de çıkan olaylar, ülke halkının değil. Kısacası Suriye meselesi Suriyelilerin olmaktan çıktı. Büyük devletlerin hesaplaşma alanı Suriye oldu. Büyük devletler kozlarını ülkemizde oynuyor. Bundan dolayı yaşanan olaylara ancak Rusya, ABD, İsrail gibi devletlerin yıkılmasıyla durulur. Bu devletler ülkemiz üzerinde oyun oynadığı sürece Suriye’de olaylar bitmez” dedi.

Bakmadan Geçme