Sümer çalışanları anıları yad etti
Abdullah Gül Üniversitesinin kampus alanı olarak kullandığı Sümerbank Kayseri Bez Fabrikasının eski çalışanları bir araya geldi ve anılarını yad etti.
Türkiye Cumhuriyetinin birinci beş yıllık kalkınma planı kapsamında kurulan ve 1999 yılında kamulaştırılarak Erciyes Üniversitesine devredilen Sümer Bez Fabrikasının emekli çalışanları ve aileleri buluştu. Sümer Bez Fabrikasının yerleşkesi üzerinde bulunan Abdullah Gül Üniversitesi kampus alanında buluşan grup, kampus alanını gezerek anılarını yad etti.
Bu yıl, buluşmalarının üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini dile getiren Sümer Bank Bez Fabrikası Mensupları Grubu Başkanı Nihat Alacalıoğlu, etkinlik hakkında yaptığı açıklamasında, “Bu yıl toplantımızın üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Her yıl Sümer İlkokulu, Ortaokulu ve Sümer Lisesi’ni geziyoruz. Sümer fabrikası içerisindeki ambarları, bu yıl yeni açılan Abdullah Gül Müzesi’ni de gezeceğiz. Daha sonra taş lojmanlara geçerek çocukluğumuzda top oynadığımız evleri, lojmanları geziyoruz. Çocukluğumuza ait anıları yad edeceğiz. Grubumuz sürekli çoğalıyor, neredeyse bin kişilik bir grubuz. Dolaşıyoruz, anılarımızı yad ediyoruz, büyüklerimizi ziyaret ediyoruz. Duygulanıyoruz, Sümerbank’ı unutmuyoruz. Çünkü bizler burada mutlu ve huzurlu bir çocukluk geçirdik” diye konuştu. Buluşmaya katılanların çoğunun şehir dışından geldiğini belirten Nihat Alacalıoğlu, bundan sonraki yıllarda, daha fazla kişiyle bir araya gelmeyi umduklarını ifade etti.
Kayseri Sümer Bez Fabrikası
"Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı (1930) kapsamında Sovyetler Birliği'nden alınan 8,5 Milyon Türk Liralık krediyle kuruldu. Temelleri, 20 Mayıs 1934'te dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı ve inşası 16,5 ayda tamamlanarak 16 Eylül 1935'de hizmete açıldı. Sovyetler Birliği'nde tasarlanan yapılar, betonarme ve yığma karma teknikle inşa edildi. Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş üretmek için kurulan Sümerbank Kayseri Fabrikası, işletme (34 bin 262 metrekare), müdüriyet (462 metrekare), tamirhane ve elektrik santrali gibi işletmeye yardımcı binalar (yaklaşık 4 bin metrekare), depolar ve sosyal tesislerin oluşturduğu 218 bin metrekaresi kapalı toplam 922 bin 500'lik oturuma sahip. Hizmete açıldığı yıllarda, fabrikada 2 bin 100 işçi ile 155 memur çalıştı.
İHA