• Haberler
  • Gündem
  • Solucan gübresi üreticileri tek çatı altında toplanacak

Solucan gübresi üreticileri tek çatı altında toplanacak

Türkiye'de faaliyet gösteren solucan gübresi üreticilerini tek çatı altında toplamak üzere kurulan Vermi Kültür Derneği'nin tanıtım toplantısı Kayseri'de gerçekleştirdi.

 Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Arı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan,  Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şüheda Hepşen Türkay, Dernek Başkanı Ayşe Coşkun, Müdürlük vermikompost proje koordinatörleri ve vermikompost üreticileri katıldı.

Solucan, solucan gübresi ve sektörün koşulları hakkında bilgi verilen toplantıda, özellikle solucan gübresinin faydalarından bahsedilerek dünyada çok yaygın olarak kullanılan solucan gübresinin ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başlandığı ancak faydalarını gören tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği belirtildi. Ayrıca sektörde henüz standartlaşma sağlanamadığı için suiistimallerin olduğu ve tüketicilerin dikkatli davranması gerektiği belirtilerek, derneğin en önemli amaçlarından birisinin standartlaşmayı sağlayarak hem tüketicinin hem de dürüst üreticinin korunmasını sağlamak olduğu ifade edildi.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Mustafa Arı, köylerden şehirlere hızlı bir akının olduğunu belirterek, “Solucan gübresi üretimi gibi milli nitelik taşıyan projelerin bu akınların önüne geçilebileceğini ifade etti.  Bilinçsiz kullanım neticesinde topraklarımızın kirlendiğini ve solucan gübresiyle topraklarımızın yeniden canlandırılabileceğine inandığını söyleyen Arı,  her zaman üreticilerin yanında olmaya gayret ettiklerini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ise solucan gübresi sektörünün yeni bir sektör olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kayseri'de yaklaşık 3 yıldır bu işle uğraşıyoruz. Gerek kurumumuz gerekse üreticilerimiz olarak sizler bu işe başladığımızda 'Solucan gübresinden ne olur ki' şeklinde eleştiriler aldığımız bu sektör bugün dernekleşti.  Kurum olarak her daim yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Ülkemize kimyevi gübrenin girmesiyle birlikte topraklarımızda müthiş derecede kirlenme meydana geldi. Son 10 yılda bilinçli tarım, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının artmasıyla birlikte gübre kullanımı analizlerle yapılmaya başlandı. Bu sevindirici bir olay."

Solucan gübresi konusunda pilot bölge seçilen Kayseri'de kurulan derneğin, diğer illerde de şubeleşerek Türkiye'deki tüm solucan gübresi üreticilerini tek çatı altında toplamayı hedefliyor.

Kayseri Gündem

 

Yorumlar 1
!!! 17 Haziran 2016 13:45

Bu dernek nasil kurulmus anlamak guc. Uyeler arasinda tek bir lisansli uretici yok. Merdiven alti üretim yapan kisiler ve konu ile ilgili bilgisi sinirli üyeler arasinda kurulmus bir dernek. Guzel bir is yapiyor gibi gorunselerde uzun vade de piyasayi yanlis yonlendireceklerdir. Ne bu ise standart getirebilecek kapasiteye sahipler , ne de avrupa standartlarin da urun urete bilecek tecrubeleri var. Ulkemizdeki buyuk ureticilerin ve bilgili ogretim uyerinin onderliginde kurilacak bir dernek sektoru daha ileri tasiyacaktir.

Bakmadan Geçme