Solucan Gübresi Ülkenin Geleceğini Kurtaracak

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, önceleri pek fazla bilinmeyen ancak son dönemlerde tarımda sık sık gündeme gelen solucan gübresinin önemine işaret ederek 'Basit bir maliyeti var. Solucan gübresi bu ülkenin geleceğini kurtaracak bir gübre. Daha fazla önem verilerek yaygın hale getirilmeli' dedi.

 Kırmızı Kaliforniya solucanlarının bitkisel ve hayvansal organik atıkları işlemesi sonucu meydana gelen solucan dışkısından oluşan gübrenin Türkiye tarımındaki önemine vurgu yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, “Maalesef ülkemizde organik madde oranı çok düşük. Amerika’da yüzde 2’nin altına düşünce kriz masası oluşturuluyor. Bizde ise 10 binde 2 ama kimsenin umurunda olmuyor” diye konuştu.

Söz konusu projeyi 2013 yılında dile getirdiğinden ancak o dönemde pek önemsenmediğinden yakınan  Kayacan; “ Ürettiğiniz gübre faydalıysa önemli bir projedir. 2013’den bu yana dikkat çektik. Geçen yıl aralık ayında Solucan Çalıştayı yaptık. Yakında da kitabını çıkaracağız. Bunun yanı sıra dernek kurulacak ve merkezi Kayseri’de olacak. Solucan gübresi bu ülkenin geleceğini kurtaracak bir gübre” şeklinde konuştu.

Faydaları

Solucan gübresi kullanılan topraklarda toprak eski haline ve doğallığına kavuşur. Bitki hastalıkları ve zararlıları minimum seviyeye düşer. Ürün artışı ve kalitesi yüksek seviyelere yükselir. Su kullanımı ve gübreleme maliyetleri minimum seviyeye iner. Yetişen bitkiler olumsuz hava ve iklim şartlarından minimum seviyede etkilenir. Solucan gübresi ile yetişmiş bitki ve meyvelerde kimyasal ilaç kalıntıları ve zararlıları bulunmaz. Solucan gübresi suyu havayı ve toprağı kirletmez, toprağı geri eski haline ve doğallığına kavuşturur.

 

Haber: Ramazan KARAKUŞ

 

 

 

 

Bakmadan Geçme